Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Om du är sjuk i covid-19 kan du få hjälp av vårdcentral eller rehabmottagning på telefon eller via videomöte. Om du har symtom kvar efter genomgången covid kan du komma till vårdcentralen eller rehabmottagningen och få hjälp där.

Så får du hjälp med rehab efter covid -19

Att vara sjuk eller ha varit sjuk i covid -19 kan ge en mängd olika symtom. Det kan röra sig om både fysiska och psykiska besvär som trötthet, nedsatt styrka och balans, oro, ångest och sömnsvårigheter. Då finns hjälp att få hos rehabmottagning eller vårdcentral.

För den som är hemma och sjuk i covid finns det möjlighet att få hjälp via telefon eller videomöte.

– Under pågående sjukdom kan du få råd och stöd av en sjuksköterska på vårdcentralen. Det går också att ordna videomöte med läkare och i vissa fall även hembesök. Vi erbjuder också provtagning utanför våra vårdcentraler för att konstatera om man är smittad och då ska man tänka på att vara hemma tills man fått svaret, säger Åsa Lind, primärvårdschef för Närhälsan i Västra Götalandsregionen (VGR).

Åsa Lind, primärvårdschef, Närhälsan.
Åsa Lind, primärvårdschef, Närhälsan.

Känner du bara av fysiska besvär kan du kontakta din närmaste rehabmottagning. Under pågående covid kan mottagningen tipsa på telefon eller via videobesök om lätt fysisk aktivitet och hur man kan underlätta andning och förebygga komplikationer med lägesändringar till exempel.

– När man är sjuk i covid är det är viktigt att inte bara ligga stilla utan gå upp och röra på sig lite ibland så gott det går. Det gör att man motverkar komplikationer och att man inte tappar riktigt lika mycket muskelmassa och funktion bibehålls något bättre än om man ligger helt still, säger Elin Magnusson, Capio Rehab, Göteborg.

Vardagliga sysslor

De besvär och svårigheter man kan få under och efter covid är väldigt varierande.

– De som hittills sökt hjälp hos oss har inledningsvis varit trötta och till exempel haft nedsatt kondition, styrka och balans. Det kan vara tålamodsprövande att inte veta hur lång tid det tar att bli återställd, speciellt om man varit aktiv och haft mycket ork tidigare. Det kan förstås även vara påfrestande psykiskt – både det man har gått igenom och rehabiliteringen, säger Sofie Lindberg, fysioterapeut, Capio rehab.

Bara att klara sina vardagliga sysslor hemma som att klä på sig, laga mat, tvätta, städa och gå i trappor kan kännas övermäktigt.

– Då gäller det att planera och prioritera så att man sparar och fördelar energin på rätt sätt. Där kan arbetsterapeuten på rehabmottagningen hjälpa till att hitta lösningar, säger Elvira Heldic, arbetsterapeut, Capio rehab.

Låg syresättning

För att bli starkare behöver man träna. Svårigheten med att träna på egen hand när man är trött är att veta vilken nivå som är lagom

– Efter genomgången Covid-sjukdom kan man få problem med syresättningen och när man tränar kan syresättningen sjunka och bli för låg. När patienterna tränar här på mottagningen mäter vi syresättningen under träningen och kan se när det är dags att vila för att inte sjunka för lågt. Detta känns tryggt för patienterna, säger fysioterapeut Sofie Lindberg.

Sammanhållen rehab

Vårdcentralerna har personal som koordinerar och samarbetar med rehabenheterna. Har du även andra besvär än nedsatt kondition och styrka kan vårdcentralen hjälpa till med en sammanhållen rehab.

– På vårdcentralerna kan du få hjälp både av psykolog och dietist. När du är hemma och är sjuk så kan vi hjälpa till på telefon eller digitalt och efteråt går det bra att komma till vårdcentralen. Det finns även grupper man kan delta till exempel för att få hjälp med sömnsvårigheter, säger Åsa Lind, Närhälsan.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


FAKTA

Om du varit sjuk i Covid-19 och upplever att du har kvarstående besvär som påverkar dig i vardagen kan du få hjälp och stöd av din vårdcentral, valfri rehabenhet eller fysioterapeut som har avtal med VGR. Exempel på besvär som kan kvarstå efter Covid-19 är:

  • andningsbesvär
  • nedsatt kondition
  • nedsatt styrka
  • nedsatt balans
  • trötthet
  • sömnsvårigheter
  • ofrivillig viktnedgång
  • kognitiv påverkan, till exempel minnes- och koncentrationssvårigheter

För att få kontakt med en rehabenhet kan du hitta valbara enheter här

Fysioterapeut med avtal med VGR kan du söka via 1177.se

Du kan också ringa din vårdcentral och få hjälp att komma vidare.

Elin Magnusson, Sofie Lindberg, Elvira Heldic, Capio rehab.
Elin Magnusson, Sofie Lindberg, Elvira Heldic, Capio rehab.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *