Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Grillosten gav Filip och Sara pris för unga entreprenörer. Samma sak för Marcus och hans veganska charkprodukter.

Stekost och vegansk chark – unga företagare prisas

En svensk stekost liknande den cypriotiska Halloumin och veganska charkvaror är nya produkter som tagits fram av unga entreprenörer i Västra Götaland. Nu belönas de med Unga landsbygdspriset Väst.

Årets pris går till två företag inom livsmedelsbranschen, Stekosterian i Skara och H Karlsson Charkuterifabrik i Härryda.

Västra Götalandsregionen (VGR) delar varje år ut två priser a 25 000 kronor till personer 15-30 år som på ett framgångsrikt sätt har startat eller driver företag.

Började med matvagn

Filip Larsson och Sara Runsten, Stekosterian i Skara, startade sin verksamhet med en vision om en ny produkt, en stekost som tillhör samma familj som den cypriotiska Halloumiosten.

Stekost
Stekost

Filip och Sara startade med en matvagn där de sålde sin egentillverkade grillost. Verksamheten expanderade snabbt till ett eget mejeri som fick leverera till kända restauranger. Nu har de även lyckats sälja in sin produkt Hokus Pokus Filliostus till dagligvaruhandeln.

– Under sommaren 2019 ystade vi dag och natt. Det fanns ingen hejd på efterfrågan, berättar de.

Idag har företaget tre anställda. Efterfrågan ökar stadigt och en utbyggnad av mejeriet är på gång för att kunna öka produktionen.

Ekologiskt rakt igenom

Filip och Sara brinner för fler arbetstillfällen i en levande landsbygd. De värnar om sin småskalighet och vill skapa samhällsnytta genom att som små aktörer vara förebilder och erbjuda marknaden fler alternativ.  De vill ha ekologisk produktion rakt igenom och satsar nu också på att förpacka osten i ett emballage av cellulosa som är 97 procent plastfritt.

Har ni något råd till andra unga entreprenörer?

– Gör först, tänk sen! Det är bara att köra.

Dags att tänka nytt

Marcus Karlsson, H Karlsson Charkuterifabrik i Härryda har ställt om delar av produktionen i den familjeägda charkuterifabriken till veganska produkter under namnet Peas of Heaven.

När Marcus för några år sedan började jobba i det över 100 år gamla familjeföretaget fick han övertala och övertyga sin far att det var dags att utvecklas och tänka nytt för att överleva i en tuff bransch.

Vegansk grillkorv
Vegansk grillkorv

– Utbudet som fanns på marknaden då, höll ganska låg standard och kändes inte som något vi ”köttätande” kunde tänka oss att byta ut på tallriken, säger Marcus.

Målet var att utveckla och framställa ett sortiment för alla, med samma goda rätter som spaghetti med köttfärssås, korv stroganoff och köttbullar med mos fast det skulle vara veganskt och hållbart för miljön.

Gjort på ärta

– Det tog oss tre år att framställa ett sortiment som var veganskt, utan gluten, laktos och soja, gjort på ärta och som smakade lika gott som kött.

Idag är Peas of Heaven ett erkänt märke som är på framväxt i Europa och som finns i de flesta butikskedjorna i Sverige. Företaget har gått från 10 anställda till 56 med en omsättning som ökat från 15 miljoner till 110 miljoner.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Om Unga Landsbygdspriset i Väst

Priset delas ut till personer 15-30 år som på ett framgångsrikt sätt har startat eller drivit företag. Den huvudsakliga omsättningen ska vara på landsbygden eller i tätort med högst 10 000 invånare. Det kan handla om traditionellt lantbruksföretagande eller företagande inom helt andra branscher. Priset värdesätter bland annat nyskapande och drivkraft, ekonomisk framgång, miljöhänsyn, sociala aspekter, samhällsnytta och nya arbetstillfällen. Det delas årligen ut två pris á 25 000 kr.

Pristävlingen instiftades 2014 för att mobilisera och synliggöra ungt företagande på landsbygden. Numera genomförs priset som en del av Västra Götalandsregionens program för entreprenörskap där unga på landsbygden är en särskilt utvald målgrupp.

Topplistan med alla nominerade

Mer om priset

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *