Fler än 1000 personer har hittills anmält intresse för att jobba i Västra Götalandsregionen (VGR) efter utbrottet av covid -19.
Hovmästaren Tobias Jonsson och undersköterskan Sanna Hansson är två av dem som anställts och nu jobbar med coronapatienter.
Som hovmästare på finkrogen på Avenyn kändes Tobias undersköterskeexamen avlägsen. Så kom varslen.
För trettio år sedan hade Tobias långt framskridna planer på att bli ambulanssjukvårdare. Men det krävdes tre års arbetslivserfarenhet som undersköterska och i början av 90-talet fanns inga sådana jobb att söka. Så han halkade in i restaurang- och krogvärlden, som han själv uttrycker det. Han utbildade sig till kock och köksmästare och har sedan dess hållit sig i den branschen.
Fortsätta efter krisen
Idag är han inte så säker på att han kommer tillbaka. Han arbetar på avdelning 355 på Östra sjukhuset, som är till hälften karantänavdelning, till hälften covid-19-avdelning och han trivs oerhört bra.
– Ja jag skulle kunna tänka mig att fortsätta efter krisen, om det finns jobb, säger han.
Det är tack vare hans flickväns dotter, som är sjuksköterska på Infektion på Östra sjukhuset, som han hittat hit. När Tobias blev permitterad tyckte hon att han kunde borsta upp sina gamla vårdkunskaper.
Sagt och gjort. Tobias pluggade på lite på nätet om covid-19 och sökte.
– Från det att jag klev in på 355:an blev jag så väl mottagen och kom in i jobbet så snabbt fastän det var typ 30 år sen sist, säger han.
Trygg med skyddsutrustning
Tobias har inte haft någon tvekan inför att jobba med en så smittsam sjukdom. Han har stor respekt för covid-19 men känner sig trygg med det sätt man jobbar och den skyddsutrustning som används.
Vad säger folk i din omgivning?
– De flesta tycker det är stort i och med att man går in i samhällstjänst. Vissa med tillägget ”fast jag vill inte träffa dig nu”, säger Tobias och tillägger:
– Sen är likheterna mellan restaurang och sjukvård ganska stora. Det är gäster som ska tas om hand på bästa sätt – även om de i sjukvården kallas patienter.
Trivs jättebra
När tidigare hemtjänstmedarbetaren Sanna Hansson såg att NU-sjukvården annonserade efter vårdutbildad extrapersonal för att stötta upp i coronavården skickade hon in en ansökan direkt. Nu har hon en timanställning som undersköterska på MÄVA 1 på Uddevalla sjukhus.
– Jobbet är tufft men stämningen är fantastisk på avdelningen och jag trivs jättebra, säger hon.
På jobbet är mycket nytt, arbetsuppgifter såväl som skyddsföreskrifter. På MÄVA 1 vårdas multisjuka äldre som behöver vård för covid-19.
– Det är en ensam och långtråkig tid för de äldre, som ofta behöver sjukhusvård i flera veckor. Men det känns bra att vara med och ge patienterna vården de behöver, stötta personalen på avdelningen och samtidigt få värdefull erfarenhet för mitt eget yrkesliv. Jag hoppas att jag får fortsätta jobba här!
Fortsatt stort behov
Område Konsulttjänster i VGR har etablerat en funktion som tar hand om alla intresseanmälningar som kommer in via hemsidan.
– I dagsläget har drygt 800 vårdpersonal och 260 vårdstudenter hört av sig den vägen. En tredjedel har gått vidare i rekryteringsprocessen ute i förvaltningarna dit bemanningsfunktionen slussar dem vidare, berättar Marie Lithander Marcus, ansvarig för Område Konsulttjänster.
Hur många som sökt totalt i VGR är svårt att överblicka eftersom en del hör av sig direkt till förvaltningarna via deras rekryteringsannonser. Så var fallet både för Tobias och Sanna.
– Vi har ett fortsatt stort behov av personal. Att alla som hör av sig inte anställs beror på olika saker. En stor orsak är att en del redan jobbar i den kommunala vården och att de behövs där. För övrigt handlar det som vanligt i en rekryteringsprocess om kompetens och liknande.
Behovet i VGR handlar inte bara om arbete med covidpatienter. Inom sjukvården har det skett stora förändringar då ordinarie vårdpersonal förflyttats för att arbeta med covidpatienter på IVA till exempel. Då blir det brist någon annanstans, kanske på förlossningen.
– Vi är oerhört glada och tacksamma för alla som hör av sig, säger Marie Lithander Marcus.
Text: Katarina Hallingberg, Hanna Olsson, Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se
Just nu har VGR behov av kompetenserna/yrkesgrupperna:
- IVA-kompetens
- Anestesisjukvård
- Sjuksköterskor inom neonatologi
- Undersköterskor med kompetens inom avancerad akutsjukvård för tjänstgöring på IVA- och pandemiavdelning
- Barnmorskor
- Farmaceuter (receptarier, apotekare)
- Allmänsjuksköterskor
- Undersköterskor
- Fysioterpeuter
- Arbetsterapeuter
Har du denna kompetens och har möjlighet att hjälpa till, fyll gärna i ett intresseformulär här
Bli först att kommentera