Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Donerade sjukvårdstextilier från Alingsås tvätteri kommer till största delen komma till användning på Kyeshero-sjukhuset i Goma i regionen North Kivu. i Demokratiska republiken Kongo.

VGR skänker sjukvårdsmaterial – nya vägar för bistånd under covid-19

Frakt- och reserestriktioner i kombination med permitteringar har fått donationer av sjukvårdsmaterial att fastna i Sverige. För att kunna fortsätta skänka har Västra Götalandsregionen hittat nya vägar för bistånd.

Det är Sahlgrenska International Care som ansvarar för att fungerande sjukvårdsmaterial från verksamheter i Västra Götalandsregionen (VGR) når behövande länder.

Ett normalt år doneras 20 till 25 containrar med material  som sjukhussängar, rullstolar, textilier, narkosapparater, ultraljud och förbrukningsmaterial.

I år har covid-19 pandemin fått allvarliga ekonomiska konsekvenser för många biståndsorganisationer, till exempel Human Bridge, som är VGR:s främsta partner för internationellt bistånd.

”Vi har meddelat våra samarbetspartners och mottagare ute i fält att vi nödgas pausa våra biståndssändningar på obestämd tid”, meddelade Human Bridge i maj. All biståndspersonal är i nuläget korttidspermitterad året ut.

Fick tänka om

Då hade Sahlgrenska International Care redan förstått att de skarpa frakt- och reserestriktionerna skulle bli svåra att ta sig igenom.

– När hela världen gungar, påverkas även biståndet. En väntad konsekvens är att länder blickar mer inåt. En del material har tillfälligt behövts för att stärka den inhemska sjukvården. Vi blev precis som så många andra branscher tvungna att tänka om, säger Anders Lygdman, biståndsansvarig på Sahlgrenska International Care.

En del förvaltningar i VGR hade redan börjat märka att hämtningar uteblivit. Så Sahlgrenska International Care fick snabbt informera om hur donationer skulle hanteras under pandemin.

Göra nytta

Anders Lygdman
Anders Lygdman, biståndsansvarig på Sahlgrenska International Care

– Idag ombeds alla verksamheter som vill donera ta kontakt med mig, som för dialogen med partners. På så sätt kan jag hitta den bästa tillgängliga lösningen vid den tidpunkten. Det är ytterst mitt ansvar som biståndsansvarig att så lite som möjligt ska stå och damma här, när det kan göra nytta någon annanstans. Men vi får inte tumma på kvaliteten.

Snart blev det klart att den andra samarbetspartnern Agape Foundation kunde utöka sina hämtningar. Att snabbt hitta andra samarbetspartners som kan komplettera befintliga är svårt, partners ska kvalitetssäkras och avtal tecknas. Plötsligt har det visat sig möjligt.

Nya arbetssätt

– Att vara öppen för nya arbetssätt tror jag är det som förenat alla oss som på något sätt arbetat mitt i den här Covid-19 pandemin. Nyligen tecknade vi ett tidsbegränsat avtal med Hope in Action, en svensk organisation med ursprung i Herrljunga som är verksam i Demokratiska republiken Kongo. Donerade sjukvårdstextilier från Alingsås tvätteri kommer till största delen komma till användning på Kyeshero-sjukhuset i Goma i regionen North Kivu.

– Jag vet att det på långa vägar inte är över än, men jag vill tro att när vi tagit oss ut på andra sidan kommer vi kunna säga att vi gjorde så gott vi kunde. Vi tappade inte siktet på mottagarna i andra länder, även om det stundtals varit en skakigare väg fram till dem, säger Anders Lygdman.

Text: Paulina Sarbinowska
vgrfokus@vgregion.se

Läs också: Sjukhusens sängar skeppas till Tanzania – ”behovet är stort”


 

Fakta

Sahlgrenska International Care ansvarar för att fungerande sjukvårdsmaterial från bidragande verksamheter i Västra Götalandsregionen når behövande länder.

Ett normalt år genomförs 2 till 4 uppföljningsresor och 20 till 25 containrar med material så som sjukhussängar, rullstolar, textilier, narkosapparater, ultraljud och förbrukningsmaterial doneras.

Från att i två år drivits som ett projekt, permanentade VGR biståndsuppdraget 2010. VGR var först ut i Sverige med att bygga upp en unik modell för insamlandet av överskottsutrustning från sjukhus, primärvården och Folktandvården. Ett decennium senare är VGR inte ensamma, men fortfarande längst fram. Med siktet på ett mål som aldrig blir gammalt – att öka möjligheten för fattiga människor att få tillgång till en god hälso- och sjukvård.

Materialbiståndet bidrar till ökat återbruk, en cirkulär ekonomi och en mer miljömässigt och socialt hållbar värld.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *