Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Finns en SMS-livräddare i närheten ökar chansen att överleva ett hjärtstopp dramatiskt.

SMS-livräddningen startar igen – pausades av pandemin

Från 1 september återupptar Västra Götalandsregionen (VGR) utlarmningen av SMS-livräddare.  Den har på grund av covid-19 varit pausad sedan 1 april.

Inom Västra Götalandsregionen finns i nuläget cirka 14 000 registrerade SMS-livräddare. Via en mobilapp kan de larmas ut av SOS Alarm för att med hjärtstartare eller genom hjärt-lungräddning (HLR) kunna hjälpa personer som drabbats av hjärtstopp.

Utlarmningen pausades för att inte utsätta SMS-livräddarna för onödig risk att smittas i samband med hjälpinsats. Motsvarande beslut fattades även i fyra av de fem övriga regioner i landet som är ansluta till tjänsten.

– I det tidiga skedet av pandemin var det ett naturligt beslut att ta av försiktighetsskäl. Nu är det allmänna kunskapsläget om sjukdomen och smittan så pass mycket större och vi vill i det läget kunna erbjuda våra SMS-livräddare att åter kunna göra en livräddande insats, säger Solveig Aune, projektledare för SMS-livräddare i VGR.

Inga inblåsningar

Övriga regioner som beslutade pausa utlarmningen väntas följa efter och en ny region (Kronoberg) har startat tjänsten i vår.

Svenska rådet för hjärt-lungräddning (HLR-rådet) understryker att det trots rådande situation med covid-19 är viktigt att starten av HLR inte förhindras eller försenas.

I den information som VGR:s SMS-livräddare nu kommer att få hänvisas till rekommendationer från HLR-rådet när det gäller allmänheten inklusive SMS-livräddare. Vid förekomst eller misstänkt förekomst av covid-19 rekommenderar rådet att inga inblåsningar görs utan endast bröstkompressioner. Detta gäller även om det inte går att fastställa misstanke eller förekomst, vilket kan vara fallet i en akut situation.

Permanent verksamhet

– Det är som tidigare också alltid SMS-livräddarna som avgör om de kan och vill ta ett uppdrag eller inte, säger Solveig Aune.

SMS-livräddare har drivits som ett projekt i VGR sedan 2016, men när utlarmningen nu startar igen blir det som en permanent verksamhet, enligt tidigare beslut av hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Läs också: Mattias fick hjärtstopp–räddades av ett SMS

Hade änglavakt två gånger–fick nytt hjärta

Text: Jörgen Andersson
vgrfokus@vgregion.se