Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Några av medarbetarna på avdelning 34 neonatalvård genomför en scenarioträning i de nya lokalerna. Foto: Emma Bergman.

Modern intensivvård för nyfödda på NÄL

Nu har NU-sjukvårdens nybyggda lokaler för neonatalvård på NÄL i Trollhättan invigts. I lokalerna kommer det bedrivas avancerad intensivvård av prematura och sjuka barn. På NÄL vårdas barn födda från vecka 27.

– Vi är jättestolta över att få öppna Sveriges mest moderna neonatala intensivvårdsverksamhet, säger Ulrika Mattsson, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin i NU-sjukvården.

Lokalerna rymmer 16 nybyggda vårdplatser, varav åtta är neonatala intensivvårdsplatser.

Intensivvård

Kicki Andersson. Foto: Emma Bergman

– Akutvården handlar ofta om intensivvård med barn i respirator. Det är mycket teknisk utrustning som tar stor plats, och plats är något vi har saknat. Och nu får vi äntligen enkelrum med egen dusch och toalett till alla familjer, säger Kicki Andersson, barnsjuksköterska.

– När barn och föräldrar kan vårdas och bo tillsammans blir anknytningen bättre och tryggare föräldrar. Det i sin tur leder ofta till tidigare amningsstart och snabbare utskrivning, fortsätter hon.

Digital utveckling

Efter en tid på sjukhuset fortsätter för tidigt födda barn att vårdas i neonatal hemsjukvård. Familjen bor hemma, men besöker sjukhuset regelbundet för uppföljning. Många av dessa besök genomförs nu som digitala vårdmöten.

Mimmi Lohamre. Foto: Emma Bergman

– Vid ett digitalt vårdmöte kan vi ju se barnet, exempelvis titta på huden och hudveck, precis som om barnet var på besök här. Familjen får med sig en våg hem, så vägningen gör föräldrarna medan vi finns med uppkopplade via någon av föräldrarnas smartphone, säger Mimmi Lohamre, sjuksköterska.

– Dels behöver barnet inte åka så långa sträckor, vilket kan vara påfrestande för det lilla barnet, dels ser vi att anknytningen mellan barn och föräldrar blir bättre när barnet kan vårdas hemma i familjens bostad, fortsätter Mimmi Lohamre.

Text: Niclas Claesson
vgrfokus@vgregion.se