Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Smittspridningen ökar i alla åldrar som grafen visar. Nu märks också smittspridningen på sjukhusen. Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

Smittspridningen ökar i alla åldrar

– Vi är alla trötta på pandemin men pandemin är inte trött på oss!
Under torsdagens pressträff var smittskyddsläkare Thomas Wahlberg återigen mycket tydlig i sitt budskap. Vi måste skärpa till oss och vi måste hjälpas åt.

Antalet fall går sakta men tydligt uppåt även i Västra Götaland.
Från ett relativt stabilt läge under september har nu kurvorna börjat krypa uppåt igen. Under vecka 42 är det 707 nya fall och hittills under vecka 43 är det 496 nya fall. Eftersom veckan inte är slut kommer siffran sannolikt att öka ytterligare.

Den stora ökningen har skett i Göteborg med kranskommuner men den märks också i andra delar av länet som Fyrbodal och Borås.

Den tydligaste ökningen syns framförallt i åldersgruppen 20-29 år och bland yrkesverksamma.

– Smittspridningen sker ute i samhället men vi hittar också utbrott på arbetsplatser, i skolor efter fester och after work och inom idrotten, säger Thomas Wahlberg.

Enligt Thomas Wahlberg är de restriktioner som finns tillräckliga. Det handlar om att följa dem.

Jobba hemifrån

– Vi vet att det finns personer som går till sitt arbete med med klara luftvägssymtom och de finns de som går till jobbet när de varit och provtagit sig. Då måste man stanna hemma.

Thomas Wahlberg uppmanade arbetsgivare att se över möjligheterna till att jobba hemifrån och även att se över arbetsmiljön. Trängsel i personalrum och på fysiska möten är en stor orsak till smittspridning.

Ökningen märks inta bara i antalet bekräftade fall genom provtagning utan också i antalet smittade som är så svårt sjuka att de behöver vårdas på sjukhus. Från att ha legat på 30-35 inneliggande per dag ett tag är det nu runt 50 fall varav 6 personer kräver intensivvård.

Antalet ökar

– Vi har ju hela tiden ett inflöde och ett utflöde. Nu är inflödet större än utflödet vilket gör att antalet ökar, säger Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Att hålla avstånd i kollektivtrafiken är fortfarande en utmaning på vissa håll. Västtrafik kör alla fordon de har och jobbar intensivt med säkerheten.

Västtrafiks VD Lars Backström vädjade till kommunerna att underhålla cykelbanorna så att den stora ökningen av cyklister kan fortsätta även vid sämre väglag

– Undvik att åka kollektivt om det inte är absolut nödvändigt så kan de som verkligen behöver åka kan åka säkert.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se