Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Maria Melkersson och Izabella Bergenrot är volontärer i Rosenlundstödet. Varje fredag klockan 23.30 börjar volontärerna sin runda i Rosenlund. I sin kärra har de med sig olika förnödenheter, som kondomer, hygienartiklar och receptfria läkemedel. De har också med sig kaffe och mackor. Foto: Anna Rehnberg

De hjälper kvinnorna som säljer sex på gatan

Varje fredagsnatt går två volontärer ut på gatorna i Rosenlund med sin kärra fylld med kondomer, fika och hygienartiklar.
Nu får föreningen Rosenlundsstödet Västra Götalandsregionens folkhälsopris för sitt arbete för kvinnor i gatuprostitution i Göteborg.

– Jag är väldigt glad för att den här typen av folkhälsoarbete får uppmärksamhet, säger Maria Melkersson, ordförande i Rosenlundstödet.

Att vara medmänniska. Det är vad det handlar om för Maria och de andra volontärerna i Rosenlundstödet. Att utan pekpinnar finnas där för en av de mest utsatta grupperna i samhället. För kvinnorna på gatan är den jordnära hjälpen i form av kondomer, hygienartiklar och en kopp varmt kaffe guld värd.

Efterhand byggs en relation upp och volontärerna kan hjälpa till med allt från att följa med till en läkarmottagning till att skriva CV för den som vill ta första steget ut ur prostitutionen.

– Vi fördömer inte och vi tycker inte synd om. Men vi finns där och erbjuder en axel att luta sig mot. Vi försöker inte pressa fram någon förändring, men den dagen de vill förändra, då finns vi där, säger Maria Melkersson.

Långsiktigt åtagande

Rosenlundstödet är en mycket liten förening, med ett tiotal volontärer som turas om att gå ut på fredagsnätterna. Kravet på att bli volontär är att lägga minst en fredag i månaden under några år framåt och utöver det följa med till läkare när det behövs, gå och fika, följa med och handla. Att kort sagt vilja ge det stöd som behövs.

– Man måste engagera sig ordentligt eftersom hela verksamheten handlar om att få en relation till målgruppen, säger Maria Melkersson.

Maria har varit med sedan föreningen startade för snart åtta år sedan, och vet vad det innebär att skapa långsiktiga relationer. Det finns kvinnor på gatan som hon följt sedan dess. En del har hon kunnat vara med och stötta till ett liv utanför gatan.

– Tanken är att skapa förtroende och finnas där för dem som vill lämna prostitutionen, men idag har jag tyvärr ingen enkel lösning att ge. Jag önskar att jag kunde säga att de kan sluta sälja sex i morgon och att vi kan fixa ett städjobb, men så ser verkligheten inte ut just nu, säger Maria.

Utsatthet och fattigdom

Hon låter uppgiven när hon berättar hur situationen den senaste tiden blivit ännu mer utsatt och desperat. Sexköparna har blivit färre under pandemin, vilket borde vara en bra sak, men Maria ser samtidigt hur det leder till att kvinnorna tar ännu större risker.

– Tidigare har de kunnat säga nej till vissa sexköpare, men nu har de inte råd till det och kan riskera att utsätta sig för saker de annars inte vågar.

Mer vill hon inte berätta. Maria tycker inte det är hennes sak att föra vidare förtroenden, även om de skett anonymt. Volontärerna i Rosenlundstödet möter en tuff verklighet varje fredag, men enligt Maria är det också ett arbete som ger mycket energi tillbaka.

– Det är så tydligt att vi behövs därute och sedan har vi volontärer också en fin gemenskap med varandra.

Det är en hård verklighet för kvinnorna på gatan. Många av sexköpen sker utomhus, i garage eller i bilar. I den verkligheten kan kondomer, intimservetter och receptfria apoteksvaror göra skillnad.

De flesta som säljer sex i Rosenlund just nu är EU-migranter och många av dem försörjer sina familjer med att prostituera sig.

– Det finns en stor ekonomisk desperation därute just nu. Många har svårt att betala för boende och har inte ens mat för dagen.

Därför har föreningen den senaste tiden börjat ge presentkort på mat (matkort) till dem som inte får ihop till mat. De hjälper också till med avgifter för till exempel läkarbesök och mediciner. I vanliga fall går de också ut och fikar, går på bio eller bara tar en promenad tillsammans med kvinnorna.

– Det kan vi såklart inte göra nu under pandemin, men det är ett sätt att visa upp ett annat liv än det hårda livet på gatan i Rosenlund. Det kan vara ett första steg mot en annan möjlig tillvaro, säger Maria Melkersson.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Pilen mottagning för sexuell hälsa

När Rosenlundstödets volontärer  är ute på gatan, möter de ofta kvinnor som behöver hjälp av hälso- och sjukvården. Vid behov följer de med dem till SMC Pilen. Det kan till exempel handla om att få preventivmedel, göra graviditetstest, testa sig för könssjukdomar eller att få hjälp att komma vidare till en annan vårdnivå. Besöken på SMC Pilen är kostnadsfria.

På SMC Pilen arbetar barnmorskor som har vidareutbildning inom sexologi och psykoterapi. SMC Pilen ingår också i ett nätverk med andra myndigheter och funktioner i samhället som kan hjälpa personer med erfarenhet av sex mot ersättning på andra sätt. Till exempel polisen, Migrationsverket och Mikamottagningen (se länk nedan).

– Det är ofta en komplex situation, där det sällan finns en enskild åtgärd som är lösningen. Därför behöver vi vara flera som jobbar tillsammans. För dem som kommer hit, kan det första steget till en förändring vara att ta hand om sig själv och sin kropp, säger Emma Svanholm, enhetschef på Sexualmedicinskt Centrum Pilen.

På webbplatsen finns information på flera språk.

Sexualmedicinskt centrum Pilen är Västra Götalandsregionens mottagning, specialiserad på sexuell hälsa och utsatthet.

Mikamottagningen är Göteborgs stads mottagning som bland annat vänder sig till personer med erfarenhet av sex mot ersättning.

Folkhälsopriset

Västra Götalandsregionens folkhälsopris delas i år ut till två pristagare. Förutom Rosenlundstödet går priset till  Gullspångs IF och Matilda Fröjd IF som får priset för sitt engagemang i föreningens ungdomar både på och utanför fotbollsplanen.

Den 1 december får Rosenlundstödet och Matilda Fröjd digitalt ta emot Folkhälsopriset på 25 000 kronor vardera i samband med regionfullmäktiges sammanträde.

Om pristagarna på Västra Götalandsregionens webbplats