Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Arkivbild. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg

Nya lokala rekommendationer i Västra Götaland

Spridningen av covid-19 har åter börjat öka i Västra Götaland. Därför inför nu smittskyddsläkaren rekommendationer som gäller omgående. Det handlar bland annat om munskydd i kollektivtrafik och vissa inomhusmiljöer, samt distansundervisning i gymnasieskolan.

Under vecka 6 ökade antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland med 14 procent jämfört med föregående vecka. Man ser också en fortsatt ökning av den brittiska virusvarianten i stickprov. Därutöver har behovet av sjukhusvård för covid-19 slutat att minska.

Börjar gälla omedelbart

Smittskyddsläkaren i Västra Götaland har därför beslutat om nya regionala rekommendationer. Dessa är samrådda med Folkhälsomyndigheten samt Länsstyrelsen i Västra Götalands län och börjar gälla omedelbart från idag, 17 februari, till och med 14 mars. Råden har sedan dess förlängts till 1 april.

– Det är en mycket allvarlig situation då vi åter börjar få en ökning av antalet nya fall med covid-19. Vi befinner oss i ett läge där risken är mycket stor att smittspridningen tar ytterligare fart, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Särskilda rekommendationer Västra Götaland

  • Du bör begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.
  • Du bör undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.
  • Avstå helst från icke nödvändiga resor. Men om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Du bör använda engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, alltid i rusningstrafik (kl. 7–9 och kl. 16–18) men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.* (se förtydligande längre ned)
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.
  • Smittskydd Västra Götaland rekommenderar fortsatt undervisning inom gymnasieskolan med högst 20 procent närundervisning. (Rådet ändrades 10 mars till nedanstående punkt.
  •  Gymnasieskolorna rekommenderas att endast låta 1/3 av eleverna att närvara samtidigt på skolan. (se länk)

Rekommendationerna gäller från , 17 februari, och till och med 1 april 2021 med löpande omprövning utifrån epidemiologiskt läge.

Utöver Västra Götalands lokala rekommendationer gäller även Folkhälsomyndighetens allmänna föreskrifter och råd, liksom tidigare. De regionala rekommendationerna ska ses som en förstärkning lokalt i Västra Götaland.

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se


Förtydligande:

* Detta avser inte förskola eller klassrumssituationen i grund- och gymnasieskola. I skolan gäller fortfarande att munskydd bara rekommenderas i de specifika situationer då du som vuxen under längre tid inte kan hålla avstånd. I klassrumssituationen är det ofta svårt att alltid hålla avstånd och är desto svårare ju yngre barnen är. Kunskapsläget och erfarenheten blir dock allt tydligare i att barn inte är drivande i smittspridningen av covid-19, men att de naturligtvis ibland kan smitta andra. Dock inte i sådan omfattning att generell munskyddsanvändning kan rekommenderas.
Situationer där trängsel inte kan undvikas kan framförallt uppstå i vissa miljöer på arbetsplatser. Dessa bör identifieras av alla berörda verksamheter och arbetstagare gemensamt. Rutiner för användning av munskydd, inklusive hur de bärs och hanteras, bör tas fram utifrån bedömt behov.
Folkhälsomyndighetens bedömning är sammanfattningsvis att det kan finnas situationer där användning av munskydd utanför vård och omsorg kan vara motiverad när det gäller vuxna. Barn behöver inte bära munskydd. Dels är det svårt för barn att hantera och bära munskydd på rätt sätt, dels är barn inte drivande i epidemin och för inte smitta vidare på samma sätt som vuxna.
Läs mer om munskydd på Folkhälsomyndighetens webbsida 

Läs mer:

Nu ökar antalet fall av covid-19 igen