Antalet personer som läggs in på sjukhus på grund av covid-19 fortsätter att öka i Västra Götalandsregionen. Det gäller både vanlig sjukvård och intensivvård.
– Vi ser att relativt sett fler yngre behöver sjukhusvård. Men även att antalet bland de yngre som blir allvarligt sjuka ökar, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.
Färre äldre behöver sjukhusvård vilket sannolikt beror på att många av dem nu är vaccinerade. I Västra Götaland har varannan invånare över 75 år blivit vaccinerad med minst en dos visar data fram till och med vecka 12. I den äldsta åldersgruppen, 85 år och äldre, så har 83,4 procent vaccinerats med en dos och 41 procent är fullvaccinerade.
Belastningen på samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen är hög och medelåldern på covid-patienterna har sjunkit något sedan ett par månader både relativt och i antal.
– Vi vet inte om det beror på att det är högre smittspridning i de grupperna eller om den brittiska mutationen som nu dominerar ger en allvarligare sjukdom. Det är lite för tidigt att säga men mycket tyder på det, om man ser hur det ser ut i omvärlden, säger Ann Söderström.
I ett års tid har hon var och varannan vecka, på pressträffar och i andra sammanhang, vädjat till invånarna om att hjälpas åt att hålla i och hålla ut.
Finns inga magiska sätt
– Det finns inga magiska sätt. Smittspridningen måste minska. Det mesta talar för en sommareffekt som vi såg i fjol. Att smittspridningen minskar under sommaren som för de flesta virus. Vi har också fler som blir immuna på grund av genomgången infektion och vi kommer också att få en vaccinationseffekt. Men innan vi är där så har vi några tuffa veckor, kanske en månad framför oss och nu måste vi hjälpas åt, säger Ann Söderström.
Även smittskyddsläkare Thomas Wahlbergs budskap var detsamma nu som tidigare trots en till synes minskad smittspridning under vecka 13.
– Påskhelg och lov kan ha minskat provtagningen. Generellt har vi en fortsatt hög smittspridning i samhället. Därför måste vi alla fortsätta att följa de skärpta regionala rekommendationerna som gäller i Västra Götaland, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.
Enligt Thomas Wahlberg är det omöjligt att säga vad påsklovet får för effekter på smittspridningen.
– Det beror på hur vi har levt under påsklovet. Har man träffat många olika och såna som man normalt inte träffar och haft kalas och annat. Eller har man följt alla rekommendationer och varit i sin lilla krets? Det kan både öka och minska. Vi får vänta och se.
Jämna ut skillnader
Vaccinationssamordnare Kristine Rygge redogjorde för vaccinationsläget där VGR är i fas två och vaccinerar i åldersordning. Preliminärt ser vaccinleveranserna framöver något större och lite mer stabila ut.
– Det ger oss en utmärkt möjlighet att jämna ut de skillnader som uppstått mellan vårdcentraler och mellan kommuner, säger Kristine Rygge.
Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se
De regionala rekommendationerna till och med 18 april:
- Umgås bara med personer som du normalt träffar.
- Undvik platser om det är risk för trängsel exempelvis kollektivtrafik och köpcentrum.
- Håll avstånd
- Använd alltid munskydd i kollektivtrafiken.
- Avstå från icke nödvändiga resor.
- Använd munskydd i inomhusmiljöer där nära kontakt inte går att undvika.
- Fortsätt arbeta hemifrån.
- Särskilda rekommendationer gäller för skolor i Västra Götaland.