Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
När praon blir inställd finns istället möjlighet att bekanta sig med vårdyrken genom 10 specialgjorda lektioner som kan göras i skolan eller hemma.

Vårens prao inställd – VGR erbjuder 10 lektioner om vårdyrken

Under pandemin har många elevers prao ställts in. Skolorna försöker på olika sätt ersätta praon med teoretisk och digital arbetslivsorientering.  Därför har Västra Götalandsregionen (VGR) tagit fram 10 lektioner som ger elever möjlighet att bekanta sig med jobb inom hälso- och sjukvården.

– Eftersom många delar av hälso- och sjukvården inte kan ta emot praoelever, oavsett restriktioner, kan lektionerna vara ett bra sätt att lyfta in vår bransch i undervisningen eller studie- och yrkesvägledningen. Vi hoppas därför att skolorna vill fortsätta använd materialet även efter pandemin, säger Charlotte Wärnå, kommunikatör, som varit med och tagit fram lektionerna.

Exempel på innehåll i olika lektioner:

  • Prova på matematik som sjuksköterskor använder och räkna ut rätt dos läkemedel till patienterna.
  • Prova på dietistyrket genom att fundera över lämplig kost i samband med olika sjukdomar.
  • Läsa berättelsen om Emma, som får blindtarmsinflammation, och gissa yrket på alla de personer som hjälper henne under sjukhusvistelsen.

Till lektionerna finns också filmer och ett digitalt yrkestest.

Plocka från smörgåsbord

– Skolorna kan använda materialet som ett smörgåsbord och plocka hur de vill. Det går att använda lektionerna som en del i det övergripande uppdrag de har i att jobba med arbetsliv. Varje lektion går att koppla till minst ett  ämnes kursplan. Man kan också välja att använda lektionerna som ersättning till prao, kanske under en temavecka, säger Charlotte Wärnå.

Som ett ytterligare alternativ till prao kommer Västra Götalandsregionen att erbjuda ett digitalt pass för skolor den 17 maj 13.00-15.00. Klasser deltar via Teams och kommer bland annat ges möjlighet att ställa frågor till en intensivvårdssjuksköterska och en undersköterska inom psykiatri.

Länk till lektionsmaterialet

Länk till anmälan digitalt studiebesök

vgrfokus@vgregion.se