Sjuksköterskan Annika vaccinerar Lars som väntat på att få bli vaccinerad mot covid-19. Foto: Benedikta Cavallin

I måndags började Vårdcentralen för hemlösa att vaccinera sina patienter mot covid-19.
– Det är en demokratifråga att hemlösa får samma vård som övriga samhällsmedborgare, säger Marina Halldin, vårdcentralschef.

Vårdcentralen för hemlösa ligger i samma hus som Majornas vårdcentral och ser ut som vilken vårdcentral som helst, bara lite mindre. I väntrummet sitter Lars Nilsson, iförd svart munskydd, på plats i god tid för sin första spruta. Lars ringde själv till vårdcentralen redan för några veckor sedan och så fort de hade vaccin att erbjuda ringde de tillbaka.

– Jag har väntat på detta, säger han. Det ska bli så skönt när allt kan återgå till det normala igen.

Fotvård för själen

Vårdcentralen för hemlösa har funnit sedan 2005 och erbjuder vård åt de cirka 4 000 göteborgare som sover utomhus eller på ett härbärge eller boende. Varje år tar man emot drygt ett par tusen besök. Att de hemlösa har en egen vårdcentral är avgörande för att vården av dem ska fungera, menar Marina Halldin.

Marina Halldin

– Kommer man 15 minuter för sent på en vanlig vårdcentral är besökstiden i stort sett över och i värsta fall får man bara med sig en faktura för uteblivet besök. Men har man inget hem är det inte lätt att passa tider, påpekar hon. På vårdcentralen för hemlösa är besöket avgiftsfritt och man är välkommen även om man skulle komma två dagar för sent till sin bokade tid. Här finns en stor förståelse för att vissa patienter inte passar in i systemet.

På vårdcentralen arbetar två sjuksköterskor, en läkare och en fotterapeut. Alla vårdcentraler erbjuder fotvård till patienter med särskilda behov, men på Vårdcentralen för hemlösa kan vem som helst av patienterna boka in en behandling. Fotterapeuten Hillevi Backholm har jobbat här sedan starten.

– Det brukar inte bara vara fötterna som behöver min omsorg, utan lika mycket själen, säger hon. Hemlösa går ofta långt i dåliga skor. Deras fötter får ta mycket stryk, men jag kan stolt säga att de flesta hemlösa i Göteborg har väldigt fina fötter idag.

Tio förberedda sprutor

Just idag är en stor dag på vårdcentralen. I en skål i ett rum i bortre ändan av lokalen ligger tio vaccinsprutor förberedda. Åtta personer är inbokade för vaccination och två doser hoppas man kunna ge till några av vårdcentralens övriga besökare.

– Det är många som ringt och frågat efter vaccin, berättar sjuksköterskan Annika Lindén. Vi ska ju kunna ge samma vård som andra vårdcentraler så det känns skönt att vi äntligen har vaccin att erbjuda.

Vaccineringen mot covid-19 kräver dock en hel del planering från vårdcentralens sida. Varje flaska med vaccin räcker till ett visst antal sprutor och då förväntas förstås rätt antal personer dyka upp. En vaccinerad patient ska dessutom komma tillbaka för en andra dos efter sex veckor.  För vissa personer går det utmärkt, men för andra fungerar det sämre.

– Jansens en-dos-vaccin hade passat bättre för vår målgrupp, säger Marina Halldin. Tyvärr valde folkhälsomyndigheten att inte ta in det. Vi får bara hoppas att patienterna väljer att komma tillbaka.

Det hade kunnat få stora konsekvenser om Covid börjat spridas på härbärgena men lyckligtvis har sjukdomen hittills drabbat ganska få hemlösa.

Förståelse från personalen

Det har blivit dags för Lars Nilsson att följa med in i vaccinationsrummet. Annika Lindén ber honom att kavla upp höger ärm och ett litet stick senare är allt klart. Lars får sitt vaccinkort och en ny tid på måndag vecka 26.

– Att den här vårdcentralen finns betyder oerhört mycket, säger han. De som jobbar här är alltid tillmötesgående och de vet hur man fungerar om man är plågad av psykisk ohälsa eller missbruk. Om vården ska fungera är det viktigt att det finns en förståelse.

Text: Benedikta Cavallin
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Vårdcentralen för hemlösa ligger på Skärgårdsgatan i Majorna och vänder sig till hemlösa i Göteborg.

I Göteborg finns cirka 4000 hemlösa. Av dem bor de flesta på olika boenden. Ett femtiotal sover mer ute än inne.

De hemlösas vårdcentral är inte ensamma med att erbjuda vaccin till hemlösa. Vaccinering sker även av bland annat det mobila teamet, vissa boenden och Rosengrenska stiftelsen vaccinerar.

Tilldelningen av vaccin till Vårdcentralen för hemlösa sker inom ramen för fas 3 som bland annat omfattar det man kallar för svårnådda grupper.

Läs även:

Så försöker VGR nå alla i samhället om vaccination mot covid-19