Matti Ollikainen är en av 15 konstnärer som får ett så kallat arbetsstipendium från Västra Götalandsregionen. Foto: Samuel Petersson, årets diplom är gjorda av konstnären Christina Roos. 
Matti Ollikainen är en av 15 konstnärer som får ett så kallat arbetsstipendium från Västra Götalandsregionen. Foto: Samuel Petersson, årets diplom är gjorda av konstnären Christina Roos. 

Matti Ollikainen är en av Västra Götalandsregionens kulturstipendiater 2021. Han är pianist, kompositör, poet och sångare i Franska trion och gav under förra året ut biografin Trasiga toner – från Tornedalen till Franska trion.

– Det här var ju en väldig överraskning, tack! Jag mindes ärligt talat inte att jag hade sökt stipendiet så jag blev väldigt glad, säger Matti Ollikainen.

Matti Ollikainen är en av 15 konstnärer som får ett så kallat arbetsstipendium från Västra Götalandsregionen. Det är ett stipendium på 100 000 kr som delas ut till yrkesverksamma konstnärer som bor och verkar i Västra Götaland. I vanliga fall betyder det mycket för en konstnär, men efter mer än ett år av inställda spelningar på grund av pandemin är det extra välkommet för en musiker.

Leva på besparingar

Har det varit svårt att leva på sin konst under pandemin?
– Ja, man har i stort sett fått leva på besparingar. Jag har inte kunnat vara ute och spela någonting. Jag har visserligen minskat ner lite på antalet spelningar de senaste åren. Tidigare gjorde jag cirka 150 spelningar om året som pianist i olika band och med olika artister. Med Franska trion blir det ett sjuttiotal, men det är ju ändå en bra bit ner till noll från det.

Matti Ollikainen växte upp i Tornedalen, i Ullatti. Hans far var folkmusiker från Finland som spelade munspel, sjöng och skrev musik. Själv berättar han att han alltid har spelat ”jättemycket”.

– Men jag kan säga att jag har suttit vid pianot varje dag så länge jag kan minnas – jag började spela så fort jag nådde upp till tangenterna. Mina syskon lärde mig enklare melodier och väldigt snabbt började jag hitta på egna. Jag spelar fortfarande varje dag, både hemma och i min övningslokal. Jag är en morgonmänniska, jag gillar att gå upp tidigt och spela.

Göteborg sedan 1993

Så fort Matti Ollikainen tog studenten flyttade han till Skåne och började studera musik på Skurups folkhögskola. Två år senare flyttade han till Göteborg efter att ha antagits till Musikhögskolan.

– När jag kom till Göteborg 1993 började jag spela direkt. Jag kompade mycket åt andra i början men har alltid haft egna projekt på sidan av. Det har liksom bara rullat på, framför allt med Franska trion men också mer obskyra projekt.

Vilken musik spelar du helst?
– Jag spelar mest jazz och blues samt nutida improvisationsmusik. Jag har dock lyssnat mycket på klassisk musik och inspirerats av den.

Du har även spelat in en skiva med julmusik – Våra mest älskade julsånger – med Franska tion.

– Det var ett uppdrag att göra musik till en dokumentärfilm om Nordstan som gick på SVT. Vi tolkade jullåtar som vi sen även gav ut. Tolkningen vinner alltid över själva musiken, man kan tolka vilken musik som helst och göra det bra. Däremot kan ju en dålig tolkning förstöra vilken musik som helst. Jag gillar all musik så länge tolkningen är bra.

Hela genom att spela

Vad får du för reaktioner på din musik?
– Bara positivt! Många hör av sig, skriver brev eller mail och tackar. Framför allt Franska trions musik verkar ha gått in i hjärtat på många. Det betyder mycket att få respons – man vill ju att musiken ska skänka tröst och glädje. Då fyller den funktionen som den ska ha.

Under förra året debuterade Matti Ollikainen som författare på ett något oväntat vis.

Publicerade bok

– Det var ett uppdrag från förlaget; de ville ge ut mina låttexter och tyckte att jag skulle skriva lite om mitt liv däremellan också. Trasiga toner – från Tornedalen till Franska trion är det första litterära verk jag ger ut förutom mina låttexter då och en diktsamling som kom för ett antal år sedan. Det var en rolig sysselsättning att få skriva på det här sättet. Det var oväntat att boken fick så mycket publicitet som den fick.

Har du någon stor dröm kvar?
– Nja, det ena har mest lett till det andra. Det viktigaste är att jag har spelat och på det sättet kunnat hela mig själv. Och efter det kan jag givetvis nå ut till folk också. Men jag är mest nöjd med att jag spelar och därigenom kan trösta mig själv.

Vad ser du mest fram emot just nu?
– Att komma ut och spela igen. Och så är det en trygghet i att ha fått pengar i det här läget. Otroligt glädjande.

Text: Kimberly Åkerström och Ylva Gustafsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta

Västra Götalandsregionen delar årligen ut 10 kulturstipendier á 30 000 kr och 15  arbetsstipendier á 100 000 kronor genom kulturnämnden. Kulturnämnden delar även ut Skaraborgsstipendiet till en stipendiat som får 30 000 kr. I år delas ytterligare 30  kulturstipendier ut med anledning av pandemin, för att stötta kulturarbetare i Västra Götaland.

Stipendierna är ett av kulturnämndens sätt att gynna nyskapande i Västra Götaland och skapa förutsättningar för långsiktigt konstnärligt skapande inom alla genrer. Stipendierna delas ut till yrkesverksamma konstnärer bosatta och verksamma i Västra Götaland.  Kulturstipendium –  Kulturstipendium – Västra Götalandsregionen (vgregion.se)