Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Anna Hast beskriver sina första dagar efter hemgången som lugna och trygga.

Trygg hemgång värdefullt för både familjen och vården

När Anna Hast skulle föda sitt tredje barn, hade hon en önskan att komma hem till sin familj så fort som möjligt efter förlossningen och slippa vara kvar på sjukhuset om det inte behövdes.
– Som tur var gick förlossningen jättebra så det blev precis som jag ville, säger hon när vi pratar med henne på telefon fem dagar efter födseln av dottern Hailey.

Eftersom förlossningen var fri från komplikationer och både Anna och dottern mådde bra, uppfyllde de kriterierna för det som kallas trygg hemgång (se faktaruta längre ner). Efter fem dagar hemma är Anna nöjd med sitt beslut.

– För mig har det varit mycket tryggare att vara hemma med min familj, än om jag skulle legat i en sjukhussäng. Det har också varit bra för mina andra barn. Särskilt min äldste son, som är sju år, var orolig för mig innan. Nu fick han se mig snart igen och kunde konstatera att jag var som vanligt, säger Anna.

Flera insatser

Hailey är en av de drygt 2000 bebisar som beräknas komma till världen i juli och augusti – bara på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Därför förbereds flera insatser från sjukhusets håll för att klara av belastningen och samtidigt erbjuda en bra upplevelse för alla blivande och nyblivna föräldrar.

– Vi har förberett oss väl inför sommaren och vi har en helt fantastisk personal som kommer att göra allt för att varenda kvinna som kommer in och föder hos oss ska få en fin förlossningsupplevelse, säger Corinne Pedroletti, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Sahlgrenska.

För att göra det möjligt är det förstås ett pussel av insatser som måste till för att det ska gå ihop. Som att en verksamhet behöver utökas samtidigt som det är semestertider och personalen redan har jobbat hårt under hela pandemin. Eller att de mammor och barn som behöver mycket hjälp efter förlossningen också får det.

Corinne Pedroletti är också ordförande i samordningsrådet för kvinnosjukdomar och förlossning i Västra Götalandsregionen. Här träffar hon regelbundet alla verksamhetschefer från regionens sjukhus och barnmorskemottagningar med uppdraget att vården ska hålla hög kvalitet, vara kunskapsbaserad och likvärdig runt om i Västra Götaland.

– Under våren har vi diskuterat hur vi ska förbereda oss inför sommaren och hur vi kan samverka och använda personal och platser för patientens bästa, säger Corinne Pedroletti.

Trygg hemgång

En av pusselbitarna som har visat sig vara framgångsrik för både mammor och barn är trygg hemgång. Både för de mammor som väljer att åka hem tidigt och för de mammor som behöver vara kvar på sjukhuset några dagar efter förlossningen.

– Då sker omvårdnaden i hemmet, där mamman är som tryggast med stöd av sina närmaste, medan vi på sjukhusets mottagning kan ge det professionella stödet, säger Corinne Pedroletti.

Trygg hemgång (ibland kallas det tidig hemgång) är inget nytt. Sedan 2013 har det funnits nationella rekommendationer för landets förlossningskliniker. Det är till exempel enbart friska kvinnor med normal graviditet och förlossning som kommer i fråga.

Mammorna som väljer trygg hemgång är oftast väldigt nöjda med det stöd de får under barnens första levnadsvecka (83 procent).

Professionell vård till de som behöver det mest

Om de som har möjlighet väljer tidig, trygg hemgång, blir det också bättre för de mammor som behöver vara kvar på sjukhuset några dagar eftersom resurser frigörs till dem som behöver omvårdnad och professionellt stöd inneliggande på sjukhuset BB-avdelningar.

– Jag vill rekommendera alla mammor som har möjlighet och uppfyller kriterierna att välja trygg hemgång, eftersom omvårdnaden sker av nära och kära i den trygga hemmamiljön samtidigt som man får det professionella stödet från oss via BB-mottagningen. Vi är dessutom tillgängliga dygnet runt per telefon, säger Corinne Pedroletti.

Anna Hast beskriver sina första dagar efter hemgången som lugna och trygga. Hon hade fått med sig sådant hon behövde (som bindor och värktabletter) från sjukhusets BB-mottagning. Dagen efter ringde en barnmorska och kollade att allt var bra med mamma och barn och två dagar senare åkte hon tillbaka till sjukhuset för ett återbesök och läkarundersökning av Hailey. Allt var bra och nu kan BVC ta över och följa Haileys utveckling i livet.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Trygg hemgång – så funkar det

Friska omföderskor med normal förlossning och ett friskt barn kan åka hem 6–8 timmar efter förlossningen. Förstföderskor kan också välja trygg hemgång utan att vårdas på BB efter förlossningen.

Dagen efter förlossningen följer en barnmorska upp hur det går via telefon. I övrigt finns möjlighet att ringa BB dygnet runt den första veckan.

Efter 48 timmar bokas ett återbesök in på BB. Då undersöker en barnläkare barnet en andra gång.

Vid behov av amningsstöd första veckan finns möjlighet att boka videomöten med BB-mottagningen. Därefter får mamman amningsstöd från sin BVC.