Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Covid-testningen på flygplatsen fortsätter – öppettiderna förlängs

PCR-provtagningen på Landvetters flygplats förlängs till 31 mars 2022.
Provtagningen är nu förenklad och görs genom gurgeltester.

TEXTEN UPPDTERAD 2021-12-07

Möjligheten till provtagning på flygplatsen har funnits sedan 15 mars 2021. Provtagningen som är kostnadsfri är i dagsläget till för folkbokförda i Västra Götaland som anländer från en utrikesresa.

Proverna delas ut och kan tas i ankomsthallen medan man väntar på sitt bagage. Tidigare var det personal från civilförsvarsförbundet som bemannade provtagningsstationen. Från 1 september möts resenärerna istället av personal från VGR.

– Vi vill rikta ett stort tack till civilförsvarets personal som ställt upp på ett fantastiskt sätt i ett läge då VGR inte hade egen personal att tillgå. Utan Civilförsvarets insats och goda samarbete hade provtagningen inte varit möjlig, säger Per Sikora, provtagningsansvarig i VGR.

Förlängda öppettider

1 september förlängdes öppettiderna till att vara från klockan 06.00 på morgonen fram till midnatt. Detta för att täcka in så många flyg som möjligt.

– Att testa sig direkt vid hemkomsten är viktigt både för att minska smittspridningen och för att upptäcka eventuella nya mutationer och förhindra att de får bred spridning i samhället, säger Per Sikora.

De tester som tas på Landvetter och som är positiva genomgår en så kallad helgenomsekvensering som innebär att man får reda på vilken variant av viruset det är eller om det är en ny mutation.  Exempelvis är den extremt smittsamma Deltavarianten nu helt dominerande i Sverige.

Gurgeltester även på Landvetter

– Nu erbjuder vi gurgeltester även på Landvetter.  Testerna, som redan görs i skolorna, gör provtagningen enklare. Förhoppningsvis väljer ännu fler att testa sig nu, säger Per Sikora.

Gurgeltesterna är lika tillförlitliga som självtesterna som man gör med pinne i näsa och svalg. Testet går till så att man gurglar steril koksaltlösning som spottas ut i ett provrör.

Att få svar på PCR-testet har blivit enklare då man inte längre behöver ha Bank -ID utan kan få provsvar med en personlig kod. Tiden för att få provsvar är 48-72 timmar, men kan ta upp till 5 dagar beroende på arbetsdagar, transporter och belastning på labbet.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som rest utanför Norden att testa sig direkt vid ankomsten till Sverige. Därefter ska man begränsa sina kontakter i väntan på provsvar, som tar en till två dagar.

Detta gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Det gäller även de som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa. Barn under förskoleklassålder är undantagna.

Länk till Folkhälsomyndighetens reserekommendationer: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-planerar-att-resa/rekommendationer-till-dig-som-reser-in-i-sverige/

Nyheter från Västra Götalandsregionen.