Som första sjukhus i Sverige har Sahlgrenska Universitetssjukhuset i VGR tränat upp egna narkotikahundar. Det är hundarna Bosse, Joy och Doriz som nu jobbar inom rättspsykiatrin.
– Hundarna gör en enorm samhällsnytta! Om våra patienter som har ett missbruk ska kunna rehabiliteras, behöver de få vistas i en ren miljö, säger Marika Broberg, vårdenhetschef och hundförare.
Många av patienterna inom rättspsykiatrin har missbruksproblem, kanske så många som 60 procent. Naturligtvis är säkerheten rigorös, men det går inte att helt stänga ute drogerna. Den bästa metoden att hålla miljön ren från droger, är att ha tränade narkotikahundar.
Eldsjäl – för patienter och hundar
Marika är en av initiativtagarna till att hundarna nu finns på plats. Med 25 års erfarenhet av psykiatri och 30 års träning av hundar, såg hon stora möjligheter att förbättra livet för sina patienter. Hundarna har bara jobbat några månader men Marika och hennes kolleger ser redan att det gett resultat.
– Vi märker att vi håller avdelningarna renare från droger. Då ger vården också bättre resultat. Det är ju patienterna som vinner på det här! säger Marika Broberg.
Rottweilern Bosse (5) är en stabil, och som det heter på hundspråk, ”nervfast” hund. Han signalerar lugnet själv där han lufsar runt i korridorerna med Marika. Doriz (1), en engelsk staffordshire bullterrier, är betydligt spralligare, men så är hon ännu en unghund under utbildning. Ytterligare en hund, rottweilern Joy (2), arbetar på enheten med sin förare Alexander Hansson, mentalskötare. Tillsammans utgör de tre hundarna ”hundenheten”, som är en del av verksamhetens säkerhetsenhet.
Brist på narkotikahundar
Tidigare var sjukhuset hänvisat till att hyra in narkotikahundar några timmar i kvartalet. Därför är det stor skillnad nu när de egna hundarna kan jobba flera gånger i veckan.
– Vi har kunnat hyra in hundar på timmar från kriminalvården och tullen, men det har inte räckt för våra behov, säger Oskar Holmberg, säkerhetsansvarig.
Det är också skillnad på miljön inom rättspsykiatri än till exempel kriminalvården. Rättspsykiatri är en vårdmiljö där patienterna lider av psykiska sjukdomar eller personlighetsstörningar.
– Vi kan den här miljön och har kunskap om våra patienter. Här kan hundarna också få en ytterligare funktion. Bara genom att finnas här kan de ”bryta isen” och göra det lättare att få kontakt med patienter, säger Oskar Holmberg.
Bosse och Doriz jobbar
Marika och Oskar tar med hundarna till en av innergårdarna, som tillhör en rehabiliteringsavdelning. Patienterna får gå in en stund medan hundarna söker av ytan.
– Kom hit! Sitt! Leta!
Samtidigt som Marika säger ”leta” gör hon en bjudande gest med handen och Bosse lufsar iväg. Han går runt bland buskarna, men hittar inget. Sedan är det Doriz tur. Hon är betydligt snabbare och genom att hon är så mycket mindre, kommer hon också in i alla buskage. Inte heller hon hittar något.
För att inte hundarna ska tappa motivationen att leta, lägger hundförarna ibland ut doftprover så att det finns något för hundarna att hitta. När vi senare går ner till aktivitetshuset får därför Bosse napp, när han hittar en ampull mellan några kuddar.
– Duktig Bosse! Min pojk! säger Marika och ger Bosse en stor puss.
20 minuter i taget
En narkotikahund orkar jobba i ungefär 20 minuter. Därför behövs flera hundar som kan lösa av varandra och hinna vila däremellan.
Marika hoppas att de kan ha fyra hundar så småningom och att de också kan jobba på heltid, jämfört med idag när de jobbar några halvdagar i veckan. Med hundar på heltid kommer de också att kunna erbjuda tjänster på fler enheter i Västra Götalandsregionen, som på övriga rättspsykiatriska och psykiatriska enheter.
Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se