I arbetet som tandhygienist inom specialisttandvården möter Josephine Peterson dagligen barn med cancer eller andra komplicerade diagnoser. Det är sjukdomar som ofta för med sig ömma munnar med sår och inflammationer.
Josefine jobbar på Östra sjukhuset i Göteborg, nästan vägg i vägg med Drottning Silvias barnsjukhus. De flesta av hennes patienter är inlagda där, eller på något sätt knutna dit.
En gång i veckan går hon en rond på barncancercentrum och träffar de inneliggande barnen och ungdomarna. Då har hon i förväg pratat ihop sig med en koordinator om vilka barn och föräldrar hon kan träffa.
Det kan till exempel vara en familj som precis fått veta att deras fyraåring fått leukemi. Då är det viktigt för Josephine att skapa trygghet runt besöket och inte gå för snabbt fram.
– I en sådan situation är det inte läge att komma med några pekpinnar, utan titta på just det barnet jag har framför mig, känna av situationen och försiktigt vägleda föräldrarna kring vad de kan göra för sitt barn.
Inflammationer och sår
Barn som behandlas med cytostatika (cellgifter) får ofta inflammationer och sår i munnen. Så en snabb titt i munnen från sängkanten blir ofta den enda undersökningen i den här situationen. Hon kan då snabbt bilda sig en uppfattning om hur munslemhinnan mår och kan informera om lämplig munvård utifrån vad barnet förväntas klara av.
För barn med svår smärta i munnen, kan det bli fråga om att ge morfin. Om Josephine märker att ett barn behöver en grundligare undersökning eller har mycket karies kan barnet behöva sövas med narkos. Det samplaneras i så fall med andra ingrepp så att antalet narkoser blir så få som möjligt.
Utbildar personal
Som ett komplement till den rådgivning som ges på plats, har Josephine också varit med och skrivit in råd om munvård och produkter i en särskild app för Barncancercentrum.
Josephine utbildar också annan sjukvårdspersonal. Till exempel genom föreläsningar för sjuksköterskor. Några veckor efter vårt besök ska hon ha med sig en tandläkare som utbildar sig till pedodontist (specialist inom barn och ungdomstandvård) på tisdagsronderna på barncancercentrum.
När VGRfokus träffar Josephine är hon på plats på sin mottagning, där hon tar emot patienter som kan ta sig dit själva. En av dem är Natalie Tilldal (12) som kommer en gång i månaden för att få hjälp att hålla sina tänder rena. Josephine och Natalie har träffats regelbundet sedan Natalie var tre år.

Sköra slemhinnor
Natalie har den mycket ovanliga sjukdomen epidermolysis bullosa (EB), en hudsjukdom som gör att hud och slemhinnor är mycket sköra. Vid minsta friktion kan Natalie få ett sår och hon måste använda en särskild teknik när hon borstar tänderna för att det inte ska bli sårigt i munnen.
Josephine närmar sig Natalie med varsamma händer. Hon sprayar bedövningsspray i munnen och smörjer försiktigt läpparna och en bit in i munnen med vaselin för att undersökningen ska bli så skonsam det bara går. Hon tittar först i munnen. Sedan går hon igenom tänderna med en sond för att se var det varit svårast för Natalie att hålla rent.

Mycket att lära
Josephine har varit tandhygienist sedan 1998 och jobbat på flera olika arbetsplatser, både privat och i folktandvården. På specialisttandvården har hon varit sedan 2003. Det är lång tid på samma arbetsplats, men det finns inget hon hellre vill göra. För det finns ju så mycket att lära!
– Det är hela tiden ny kunskap att sätta sig in i och nya utmaningar. Jag har lärt mig mycket om ovanliga diagnoser, som med Natalie här och hennes specifika utmaningar, säger Josephine.
Josephine har redan gjort en magisterutbildning i Oral hälsa med inriktning pedodonti där hon fördjupade sig i barn och ungdomar med olika sjukdomstillstånd och särskilda behov. Om tiden fanns, skulle hon gärna fortsätta gå vidare och forska om hur cytostatika påverka mun och tandanlag hos barn med cancer.
– Men jag vill nog allra mest jobba med människor ändå. Fast det hade varit intressant om jag hade kunnat kombinera mötena med mina patienter med att forska. Så vi får väl se!
Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se
Fakta tandhygienist
För att bli tandhygienist behöver du studera på högskola. Det finns en tvåårig och en treårig utbildning.
Framtidsutsikterna att få jobb som tandhygienist är goda.
Här kan du läsa mer om yrket tandhygienist
Josephine som är intervjuad i artikeln ovan har kompletterat med en magisterutbildning i pedodonti (specialisttandvård för barn) där hon studerade barn med särskilda behov. Efter magisterutbildningen finns också möjligheten att forska.
Läs också våra andra yrkesporträtt:
Astrid är regionutvecklare i Bryssel – vill skapa ett bättre samhälle
Anton fann drömjobbet – och en arkeologisk sensation
Elna möter döden varje arbetsdag – både vackert och naturligt
I symfoniorkestern får Terje gratis terapi på jobbet
Brian skapar ordning i trafikkaoset
Rammakare – ett hantverksyrke med många utmaningar
Medicintekniker- yrket för dig som gillar apparater och människor
Sandra är barnmorska med uppdrag att hjälpa barn att bli till