Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Över 2,8 miljoner vaccindoser har getss i Västra Götaland under året. Foton: Kent Eng, Andreas Kron

Ett år sedan första dosen mot covid-19 i Västra Götaland

För ett år sedan delades de förste vaccindoserna mot covid-19 ut på några äldreboenden i Göteborg. Nu ett år senare har drygt 1,2 miljoner västsvenskar blivit vaccinerade mot covid-19 och över 2 800 000 vaccinationer har utförts i Västra Götaland.

Kristine Rygge

– Det har varit ett omtumlande och helt fantastiskt år som gått i ett rasande tempo – samtidigt som vi alla önskar att vi kunnat vaccinera ännu snabbare. Engagemanget har varit enormt, från frustration till glädje och för mig har det känts betydelsefullt att få vara del av en sådan historisk händelse som vaccinationen mot covid-19 faktiskt är, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare Västra Götalandsregionen.

VGR:s vaccinationsarbete har hela tiden haft som utgångspunkt att vaccinera invånarna så fort som möjligt och att det ska vara enkelt för invånarna att vaccinera sig. Det ska vara nära till en vaccinatör och VGR har därför haft över 220 samtidiga vaccinationsplatser.

Under året har över 80 procent av alla invånare över 12 år blivit vaccinerade med två doser vaccin mot covid-19 och många står nu inför sin tredje spruta. Fram till och med 15 december har 65 procent av invånarna över 65 år fått sin tredje dos.

– Vi har haft en upparbetad organisation som varit beredd att hantera stora mängder vaccin och vaccinera invånarna, men vårt största problem under hela första halvåret 2021 har varit brist på vaccin. Det har gjort att vi tvingats prioritera och fördela vaccin till länets olika vaccinatörer, säger Kristine Rygge.

Stort län

Västra Götaland är ett län med 49 kommuner (flest i Sverige) och 1,3 miljoner invånare över 18 år som inledningsvis var aktuella för att bli vaccinerade. Länet sträcker sig över 20 mil från norr till söder med stora demografiska variationer.  Det ställer stora krav på logistik och samordning mellan länets olika aktörer såsom region, kommuner, vårdcentraler och externa vaccinatörer.

Exempel på förändringar som påverkats vaccinationerna i såväl Västra Götaland som hela landet är:

  • Förändrade leveransbesked, från stora volymer till små.
  • Förändrade prioriteringar av vaccingrupper.
  • Förändringar i dosintervall.
  • Förändringar kring hur Astras vaccin kan användas.

– Jag är imponerad av den förmåga till förändring och omställning som krävts av alla som jobbat med vaccinationerna. Att vaccinera en befolkning mitt under en pandemi är helt klart en utmaning.

Invånardialog

Många invånare har hört av sig till VGR på olika sätt och du har pratat med en hel del arga människor som väntar på vaccin. Hur ser du på det?

– Vissa har varit frustrerade och det är förståeligt och i grunden positivt att man är så villig att vaccinera sig och skydda sig mot covid-19. Men min övergripande känsla är att invånarna i Västra Götaland har varit förstående och tålmodiga och vaccinerat sig när det blivit deras tur.

Framtiden

Nu pågår vaccinationerna på flera nivåer i Västra Götaland. Utöver den tredje dos som nu erbjuds så görs riktade insatser mot områden med låg vaccinationstäckning och det finns fortfarande invånare som inte valt att vaccinera sig alls.

– Vi fortsätter jobba hårt för att ge alla en chans att vaccinera sig och det är viktigt att påminna oss om att vi inte är ute ur pandemin, vi kommer få leva med det här under ett bra tag. Vi samverkar med kommuner, med hälsoinspiratörer, tolkar, vi arbetar med att bemöta frågor och vi åker runt med vaccinbussar på utvalda platser. För Västra Götalandsregionen handlar det om att få en långsiktigt vaccinationssamordning, där vaccinationerna mot covid-19 blir lika naturliga som annan vaccinering och att vi kan fortsätta vaccinera i den takt som behövs, säger Kristine Rygge.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Läs mer om vaccinationerna i Västra Götaland: