Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Lisa Tisell och Palle Stenberg, verksamhetsansvarig resp ordförande för Insamlingsstiftelsen tar emot donationen från Ruth Arkby. Foto Ines Sebalj. Till höger i bild syns den unika Saaben som såldes på auktion och inbringade en halv miljon till forskning i Borås.

Nya miljondonationer till sjukvård och forskning i VGR

I måndags fick Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus ta emot  en gåva på två miljoner kronor från 94-åriga Ruth Arkby.
Det är andra gången på kort tid som stiftelser i Västra Götalandsregionen (VGR) får ta emot generösa gåvor från privatpersoner. Nyligen fick Södra Älvsborgs sjukhus en stor donation när en unik Saab – plus övriga dödsboet – testamenterades till Stiftelsen för medicinsk forskning i Borås.

Varje år skänks betydande belopp till stiftelser som sedan delar ut pengarna till olika ändamål inom VGR. Det kan handla om forskning eller vård inom speciella diagnosområden, trivselaktiviteter eller något helt annat. Exempelvis doneras pengar till Botaniska trädgården i Göteborg och Göteborgs konserthus.

Gåvan till Drottning Silvias barnsjukhus från Ruth Arkby överlämnades under måndagen på äldreboendet i Västra Frölunda där Ruth bor.

– Det är en fantastisk gåva, som kommer komma väl till användning, säger Lisa Tisell, verksamhetsansvarig på Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus.

Hade inga barn

Stiftelsen har funnits i tjugo år och dess uppdrag är att skapa glädje för de barn och familjer som vårdas på Drottning Silvias barnsjukhus.
Det kan till exempel handla om att anordna aktiviteter och skapa fina miljöer på och kring sjukhuset. Under de senaste åren har stiftelsen bland annat bekostat stickpresenter, clowner, musikpedagog som arbetar i musikstudion på Lekterapin, lekfulla vårdrum på barnakuten, lekplatser och syskonstödjare.

– Men under pandemin har vi fått ställa in många aktiviteter, och vi har också fått ställa in insamlingseventen vi brukar ha. Ruths gåva är därför väldigt välkommen, säger Lisa Tisell.

Lisa Tisell och Palle Stenberg, verksamhetsansvarig resp ordförande för Insamlingsstiftelsen tar emot donationen från Ruth Arkby. Foto Ines Sebalj.
Lisa Tisell och Palle Stenberg, verksamhetsansvarig resp ordförande för Insamlingsstiftelsen tar emot donationen från Ruth Arkby. Foto Ines Sebalj.

Ruth Arkby är änka sedan 60 år tillbaka. Nyligen dog hennes lillebror. Varken han eller Ruth hade några barn.

– Vi hade pratat om det, min bror och jag, att skänka vårt sammanlagda överskott till välgörande ändamål. Knappast kan man ge det till någon bättre än till barnen på sjukhuset, säger Ruth.

Dödsbo med unik Saab

För ett par veckor sedan fick Södra Älvsborgs sjukhus ett stort pengatillskott när en unik Saab – plus övriga dödsboet – testamenterades till Stiftelsen medicinsk forskning och utveckling i Borås.

Den unika bilen, en Saab 96:a från 1980, auktionerades ut till försäljning. När sista budet var lagt såldes veteranbilen för 500 000 kronor.

För stiftelsen som stöttar medarbetare inom verksamhetsområde medicin och medarbetare inom reumatolog- och neurologsektionerna blev det ett ordentligt tillskott i kassan.

– Det är en tidigare patient som har testamenterat hela sitt dödsbo till stiftelsen. Det innebär att vi har fått närmare tre miljoner kronor, säger Ulf-Henrik Mellqvist, överläkare och ordförande i stiftelsen.

Forskning om blodcancer

Ulf-Henrik Mellqvist
Ulf-Henrik Mellqvist. Foto Pernilla Lundgren.

I testamentet står det att pengarna i första hand ska gå till forskning om blodcancersjukdomen myelom, i andra hand till forskning om annan blodcancer och i tredje hand till övrig forskning som bedrivs inom verksamhetsområde medicin.

Stiftelsen stöttar medarbetare inom verksamhetsområde medicin och medarbetare inom reumatolog- och neurologsektionerna.

Det är inte första gången som ordförande Ulf-Henrik Mellqvist och de övriga i stiftelsen har fått medel testamenterade till sig men tre miljoners-summan sticker ut.

Hur stora forskningsanslag brukar ni dela ut per år?
– Under pandemin har det i stort sett inte blivit något med vanliga år brukar det ligga på upp till 400 000 kronor per år, säger Ulf-Henrik Mellqvist.

Text: Maja Larsson, Carina Karlsson, Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta

Så mycket har skänkts de senaste fem åren till stiftelser i VGR:

2017: 5 182 927
2018: 4 071 241
2019: 5 224 552
2020: 256 824
2121: 8 673 785

Den enskilt största donationen de senaste fem åren är 6 538 574 som skänktes av ett dödsbo 2021 till forskning om Ulcerös kolit.

Mer om stiftelser i VGR