Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Sms-livräddaren Lina Blom kramas om av Conny och hans son Leif. Foto: Anna Rehnberg

Conny överlevde hjärtstopp tack vare snabb insats av sms-livräddare

Sms-livräddaren Lina Blom var snabbt på plats när Conny Eriksson drabbades av ett plötsligt hjärtstopp.
– Jag inser att jag haft en sagolik tur. Tack vare Lina fick jag nytt liv, säger Conny.
Sms-livräddning är sedan 2020 en etablerad funktion i Västra Götalandsregionen. Nu ansluter Ljungskile Folkhögskola och Svenska Livräddningssällskapet Göteborg till arbetet.

Det är sista veckan i februari och Lina, Conny och sonen Leif sitter i Connys kök och går igenom vad som hände i Horred den där septemberdagen förra året.

– Det här är både det värsta och det bästa jag varit med om, säger Leif.

Han sitter nära sin pappa Conny i soffan. Ibland bär rösten, ibland behöver han ta en kort paus innan han kan fortsätta berätta vad som hände.

Ringde 112

– Jag stod och bakade pizza hemma när jag såg något i ögonvrån som blänkte till. Tänkte att det var nog inget, men tittade ut i alla fall. Och där stod ju farsans bil, med ljuset på.

Leif trodde att hans pappa kört fast med bilen på den smala skogsvägen, men när han kom närmare förstod han snabbt att något helt annat hade hänt. Conny satt bakåtlutad i förarsätet, som om han sov.

– Jag ropade, men han svarade inte. Han var stel och det lät som om han snarkade. Jag ringde 112 direkt och fick instruktioner på vad jag skulle göra. jag blev ombedd att ta ut honom ur bilen och börja med hjärt- lungräddning.  Jag pumpade och skrek samtidigt, för jag var i chock.

Sms-larmet kommer

I en villa några kilometer därifrån fanns ambulanssjuksköterskan Lina. Hon hade ledigt från jobbet den här dagen och satt hemma i soffan och pratade med sin man, när sms-larmet kom med en adress att åka till.

– Jag gick på ren instinkt. På två sekunder satt jag i bilen, men när jag börjat köra kom tankarna. Vad är det jag gett mig in på?

Eftersom Lina till vardags jobbar som ambulanssjuksköterska, verkar det lite förvånande att det skulle vara annorlunda att vara sms-livräddare. Nog för att hon vet mer än de flesta om vad man behöver göra när man kommer fram till en olycksplats, men det här var en ny upplevelse. Efter flera år som sms-livräddare, var detta dessutom det första larm hon kunde åka på.

Kontakt med larmcentralen

– På jobbet har jag mina gröna kläder, mina väskor och jag vet vad som väntar mig när jag kommer fram. Nu hann jag fundera på vad som hade hänt – var det en drunkningsolycka eller en trafikolycka? Var det ett barn? Vill jag detta? hann jag också tänka.

Som ambulanssjuksköterska har Lina åkt på närmare 20 larm om hjärtstopp. Men när ambulansen kommer fram är det ofta försent. Den här dagen blev det annorlunda.

Conny och Leif Eriksson står tillsammans med sms-livräddaren Lina Blom på skogsvägen där Lina hittade honom.
Conny, sonen Leif och sms-livräddaren Lina är tillbaka på platsen där hjärtstoppet inträffade. Spåren från Linas bil och ambulansen finns fortfarande kvar, ett halvår senare. Foto: Anna Rehnberg.

– När jag kom fram kände jag igen Leif direkt. Vi har barn i samma ålder, som har tränat tillsammans. Jag blev överraskad själv över att jag blev så emotionell när jag såg Leif i sådan chock, men tvingade mig själv att fokusera och göra det jag skulle göra. Så jag sa bestämt att nu tar jag över.

Lina fortsätter göra hjärt- lungräddning (HLR) och har hela tiden kontakt med larmcentralen via Leifs telefon, som ligger kvar på marken.

Räddningstjänst och ambulans tar över

Räddningstjänsten är först på plats efter Lina. De har både hjärtstartare och syrgas i sina bilar, så nu kan Conny få bättre hjälp. När sedan ambulans och ambulanshelikopter kommer kan de få in honom i en bil och fortsätta behandlingen där. Conny sövs ner och ett EKG kopplas in. Först därefter flyttas han över till helikoptern för färd till Sahlgrenska. Då har både hjärtat och andningen kommit igång.

Tack vare Linas snabba ingripande gick det bra för Conny. Efter något dygn på Sahlgrenska universitetssjukhuset blev han flyttad till Borås, där han blev kvar i ungefär tre veckor. Han fick en pacemaker och har steg för steg kommit tillbaka till den form han hade tidigare.

Sagolik tur

Conny sitter tyst och lyssnar på Linas och Leifs berättelser. Han får tårar i ögonen.

– Det är ju väldigt gripande att höra det här. Jag blir så oerhört tacksam för jag inser ju att jag haft en sagolik tur. Tack vare Lina fick jag nytt liv.

Sonen Leif blir märkbart berörd flera gånger under intervjun. Han återkommer ofta till hur allt stämde den där dagen. Att han var hemma i huset. Att han råkade titta ut genom fönstret. Att Lina kunde åka på larmet. Att ambulansen eller Räddningstjänsten inte var i väg på något annat larm.

– Nu ska jag ta upp det på jobbet, att vi måste se till att alla får en HLR-utbildning varje år. Även om man inte tror det händer, så borde det vara ens skyldighet att kunna.

Varje dag sedan Conny kom hem från sjukhuset i oktober, har Leif ringt hem för att höra hur hans föräldrar mår.

Hemma i köket i Horred sitter Conny, Mona och xxx Eriksson tillsammans med sms-livräddaren Lina Blom och går igenom vad som hände dagen i september förra året då Conny fick hjärtstopp. Foto: Anna Rehnberg
Hemma i köket i Horred sitter Conny, Boel och Leif Eriksson tillsammans med sms-livräddaren Lina Blom och går igenom vad som hände dagen i september förra året då Conny fick hjärtstopp. Foto: Anna Rehnberg

– Nu kan jag säga till mina föräldrar att jag älskar dem. Det har jag inte kunnat förut. Jag är så sjukt tacksam och glad och skulle inte klarat av att mista honom! Det var en fantastisk känsla att för första gången efter händelsen prata med honom i telefon. ”Han finns ju!” tänkte jag.

Alla kan göra något

För Lina har den här händelsen bara ökat hennes motivation att fortsätta som sms-livräddare.

– Även om det här är vad jag gör i mitt arbete dagligen, är det inget som slår det här. Det känns som om jag har en mantel på ryggen och är superwoman! Det var en insats som kändes väldigt speciell.

 Vad vill du säga till dem som tvekar att bli sms-livräddare?

– Man kan alltid göra något. Om vi hade varit en till, hade någon kunnat prata med Leif, hämta hjärtstartare eller vifta in ambulansen.

Som nyblivna pensionärer hade Conny och hans fru Boel sett fram emot att resa. Nu, ett halvår senare, ser de försiktigt framåt, men njuter lika mycket av en stilla tillvaro därhemma som att planera nästa resa. Foto: Anna Rehnberg

Både Conny och hans fru Boel hade precis gått i pension när hjärtstoppet inträffade. Även om Conny varit hemma sedan i oktober och livet börjar återgå till det normala, har de inte riktigt hämtat sig och börjat fundera på framtiden som två fria pensionärer.

– Vi har ju alltid tyckt om att resa och gillar värmen. Vi har också en husbil som vi gärna åker ut med. Nu hoppas jag att allt blir bra så vi kan börja planera framåt igen, säger Boel.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Vill du bli Sms-livräddare? Här finns mer information.

Conny och Lina. Lina håller i en bukett blommor hon fått av Conny och håller upp armen som en superhjälte.
Inför intervjun har Conny köpt blommor till sin livräddare Lina. Även om Lina Blom är ambulanssjuksköterska till vardags, var det något helt annat att rycka in som sms-livräddare. Hon berättar hur hon kände sig som en superhjälte efteråt. Foto: Anna Rehnberg

Nytt samarbete

Eftersom hjärtstopp är ett ytterst tidskritiskt tillstånd behövs en samverkan mellan det civila samhället och hälso- och sjukvården. Ju fler personer med kunskap i hjärt-lungräddning som kan ge insatser i väntan på ambulans, desto fler har möjlighet att överleva ett hjärtstopp.

Västra Götalandsregionen får nu välkommen förstärkning från Ljungskile Folkhögskola och Svenska Livräddningssällskapet. De tre parterna har skrivit under ett så kallat Idéburet offentligt

Tina Heiker Hult

partnerskap (lOP) för en strategisk utveckling av Sms-livräddning i hela Västra Götaland.

Det innebär att de är likvärdiga parter i samarbetet men går in med olika resurser. Västra Götalandsregionen kommer även i fortsättningen att stå för administration och finansiering.

– För oss är det självklart att vara en del i samarbetet. Hjärt- lungräddning är sedan länge en del av vår basverksamhet. Jag tror att vi kan tillföra mycket i det här arbetet dels genom att identifiera områden där fler sms-livräddare behövs, dels genom att rekryterna inom vår organisations stora nätverk där vi redan har många sms-livräddare, säger Tina Heiker Hult, verksamhetschef, Svenska Livräddningssällskapet Göteborg.

Martin Callermo

– Det känns som en angelägen insats att hjälpa till att sprida kunskap om Sms-livräddning och att vara ett utbildningscenter för HLR och livräddningsutbildningar tillsammans med Livräddningssällskapet. Vi vill kunna bidra till att sprida kunskapen i våra nätverk samt skapa utrymme för utbildningar på plats på skolan och andra platser, säger Martin Callermo, VD och rektor på Ljungskile folkhögskola.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Vill du bli Sms-livräddare? Här finns mer information.