Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Acke Azene och Sandra Josefsson distriktssköterska. Foto: Anna Rehnberg

Mobila hälsoteamet vaccinerar där behovet är störst

Från Bengtsfors i norr till Borås i söder. Det mobila hälsoteamet på Bräcke diakoni vaccinerar i hela Västra Götaland. Hittills har teamet besökt ett sextiotal platser.
– Vi tar oss till de ställen där vi behövs mest, säger Sandra Josefsson, verksamhetschef.

Det är trångt på Campus i Lidköping. Utanför den tillfälliga vaccinationsmottagningen i ett klassrum sitter folk på rad med hälsodeklarationen i hand. Helena Johansson, lärare i svenska för invandrare (SFI), dirigerar besökarna och håller koll på när det är dags för nästa person att ta plats bakom skärmen.

–  Vi har pratat väldigt mycket om pandemin, restriktionerna och vaccinet med våra studenter, berättar hon. Då är det bra att det även går att få vaccin på skolan.

Vaccineringen är öppen för alla, men de flesta som är här läser SFI. Att vaccineringen lockar just denna kategori är inte så konstigt, menar Helena Johansson.

–  Om du inte pratar bra svenska är det extra knepigt att boka tid på vårdcentralen. Då kanske det krävs ett besök av det mobila hälsoteamet för att du alls ska bli vaccinerad.

Sandra Josefsson utanför Campus Lidköping
Sandra Josefsson utanför Campus Lidköping. Foto: Anna Rehnberg

Det gäller dock inte för Baljawin Shekho som sitter av den obligatoriska vilokvarten efter sprutan. Hon hade sett till att få sina sprutor oavsett.

–  Sjukdomen finns kvar i samhället och då är det viktigt att vaccinera sig, säger hon. Sen är det förstås mycket smidigare att ta sprutan här än att boka tid på vårdcentralen.

Startade med asylboenden

Bräcke diakoni har vaccinerat svårnådda grupper på uppdrag av Västra Götalandsregionen (VGR) sedan i juni 2021. Att en grupp är svårnådd handlar väldigt sällan om ett geografiskt avstånd, påpekar Sandra Josefsson.

–  Man kan bo granne med vårdcentralen och ändå tillhöra kategorin svårnådd. Då finns det andra orsaker till att man inte blir vaccinerad, exempelvis att man saknar BankID eller inte har förtroende för den vanliga vården. Men träffar man oss i en välkänd miljö blir steget till att vaccinera sig lite mindre.

Sandra Josefsson, Zari Falknäs Abelsson och Carina Persson, alla tre distriktssköterskor på Bräcke diakoni.
Sandra Josefsson, Zari Falknäs Abelsson och Carina Persson, alla tre distriktssköterskor på Bräcke diakoni.
Foto: Anna Rehnberg

Innan det mobila hälsoteamet gav sig ut på sin första vaccinationsresa gjordes ett gediget förarbete där hundratals verksamheter i regionen fick frågan om de nådde ut till svårnådda grupper och om de, i så fall, såg ett behov av att genomföra vaccinationer i sina lokaler. Intresset var stort och det mobila hälsoteamet har besökt såväl moskéer som kyrkor, språkkaféer, SFI-undervisning, diakonimottagningar, härbärgen, fastighetsbolag och mötesplatser för personer med missbruksproblem eller psykisk ohälsa.

Ska vaccinera ukrainare

Det mobila hälsoteamet startades alltså för att möta behoven hos nyanlända och nu dröjer det inte länge innan teamet är tillbaka på  flyktingboenden. När Sandra Josefsson vaccinerat klart för dagen ska hon köra upp till Stora Ekeberg som just har rustats upp för att kunna ta emot 500 flyktingar från Ukraina.

– Tanken är att vi ska börja vaccinera där om några dagar, berättar hon. Men hur vi löser det har vi inte riktigt listat ut ännu. Till att börja med behöver vi nog kroka arm med en tolk.

. Jamal Alhammod gör tummen upp när Zari Falknäs Abelsson vaccinerar honom. Carina Persson för in uppgifterna i datorn.
Jamal Alhammod gör tummen upp när Zari Falknäs Abelsson vaccinerar honom. Carina Persson för in uppgifterna i datorn.
Foto: Anna Rehnberg

Den största utmaningen har varit att förutse hur många doser som behövs vid varje tillfälle. På vissa ställen har man bara vaccinerat ett tiotal på en hel dag, på andra ställen har kön ringlat lång.

Det har inte heller varit självklart vilka ställen de skulle besöka. På vissa ställen har de väntat sig en stor uppslutning men resultatet har varit det motsatta och tvärt om.

–  Det har hänt att vi kanske bara vaccinerat tre personer på en förmiddag, men att dessa tre personer är folk som vi aldrig hade nått om vi inte varit där, säger Sandra Josefsson.

Hälsodeklarationer på olika språk
Hälsodeklarationer på olika språk. Foto: Anna Rehnberg

När det mobila hälsoteamet återvänder för att ge dos två och tre försöker de se till så att åtminstone en person är densamma som förra gången på platsen.

–  Det ska finnas en viss kontinuitet, säger Sandra Josefsson, samtidigt är det vår flexibilitet som är vår styrka. Vi anpassar verksamheten efter behovet, säger Sandra Josefsson.

Text: Benedikta Cavallin
vgrfokus@vgregion.se

Läs också:
Närhet, samtal och samarbete ger resultat i vaccinationsarbetet
Tålamod, envishet och samarbete fick fler i Bergsjön att vaccinera sig
Om inte vaccinationsteamet kommit hade det inte blivit någon spruta
Guiderna i Angered pratar vaccin med folk på gatan
”Vården måste vara på lika villkor oberoende av var man bor”

Fakta:

Det var i samband med flyktingvågen 2015 som det mobila hälsoteamet startades. Flera asylboenden hade efterlyst besök av vårdpersonal som kunde hjälpa de asylsökande med krämpor på plats och uppdraget gick till Bräcke diakoni.

När flyktingvågen så småningom klingade av och asylboendena ett efter ett togs ur bruk, hittade det mobila hälsoteamet andra uppgifter. Bland annat arrangerade man hälsoskolor och höll stödsamtal i samarbete med Röda Korset. Och sedan i juni utför man på uppdrag av Västra Götalandsregionen (VGR) vaccinationer av svårnådda grupper på olika platser.

Det mobila hälsoteamet utgår från Vilans vårdcentral i Skara men rör sig över hela Västra Götaland. Sedan i juni har de i snitt varit ute två- tre dagar i veckan och vaccinerat på sammanlagt ett sextiotal platser. Vissa platser har man nöjt sig med att besöka några enstaka gånger, till andra har man återkommit gång på gång.