Det är tisdag morgon och ett rum innanför matsalen på Räddningsmissionens frukostcafé i Göteborg har tillfälligt omvandlats till vaccinationsmottagning.
Här har Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) mobila vaccinationsteam inrättat sig och erbjuder alla besökare vaccination mot Covid-19.
En av dem som kavlat upp ärmen just idag är Jan Olsson.
– Om inte vaccinationsteamet kommit hit hade det inte blivit någon spruta, säger han bestämt. Jag är för lat för att boka tid och stå i kö. Ska jag vaccinera mig måste det vara enkelt.
SU:s mobila vaccinationsteam skapades för att nå ut till personer som annars inte hade låtit vaccinera sig. En tisdagsmorgon i månaden besöker de frukostcafé Vasa.
– Att de kommer hit är en fantastisk tillgång, säger Siv Boqvist, samordnare på Räddningsmissionen som driver frukostcaféet.
Mobilt vaccinationsteam
Historien bakom SU:s mobila vaccinationsteam började med att Sarah Britz, chefredaktör på tidningen Faktum, ställde en fråga under de nationella myndighetsgemensamma covid-pressträffarna: Hur skulle vaccinet nå svårnådda grupper som hemlösa, missbrukare och de som saknar svenskt personnummer?

– Hennes fråga sådde ett tankefrö, berättar sjuksköterskan Anna Biveby-Nilsson. Vi var några stycken som delade kontor och vi började diskutera saken. Det resulterade i att vi startade SU:s mobila vaccinationsteam våren 2021.
Ett femtontal platser
I samarbete med Västra Götalandsregionens kunskapscentrum för jämlik vård gjorde de en förteckning över på vilka platser som det mobila vaccinationsteamet skulle göra störst nytta och i maj 2021 var de ute för första gången. Då gick turen till Faktums lokaler vid Chapmans torg.
Under de månader då efterfrågan på vaccin var som störst var teamet ute två till tre dagar i veckan och besökte regelbundet ett femtontal platser i Göteborg, så som kyrkor, missbruksboenden, kvinnojourer och olika mötesplatser.
På frukostcafé Vasa har lite drygt 120 personer fått tre sprutor och de anställda har hjälpt till med att hålla reda på när det är dags för nästa spruta. Den hjälpen har dock många gånger varit överflödig.

– Våra besökare har haft bra på koll själva, berättar Siv Boqvist. De vet vilket vaccin de fått och de vet när det är dags för nästa spruta.
Frukostcafé Vasa drivs av Räddningsmissionen och fyra förmiddagar i veckan serveras här frukost till hemlösa, fattiga, ensamma och personer som lider av psykisk ohälsa eller har någon missbruksproblematik. Det händer också att papperslösa och EU-migranter tittar in för en kopp kaffe och en skål med havregrynsgröt.
– Den röda tråden är förstås utsatthet, säger Patrick Hansén, verksamhetschef. Vi märker verkligen att vi behövs. Förra året hade vi ett genomsnitt vi på hundra besökare per öppen dag.
”Suveränt upplägg”
De anställda på Räddningsmissionen har varit noga med att inte pusha eller försöka övertala någon och det är nog en av orsakerna till att så många låtit vaccinera sig, tror Siv Boqvist.
– Det går inte att argumentera sig fram till att den som är tveksam byter åsikt och vaccinerar sig, säger hon. I stället har vi beskrivit vaccinet som ett erbjudande och en möjlighet. Med tiden har många tveksamma valt att ta emot sprutorna. En annan viktigt faktor är nog att det är så enkelt. Att ta sprutan här är lite som att bli vaccinerade hemma i vardagsrummet.
Siv och Patrick tycker att samarbetet med det mobila vaccinationsteamet fungerar fantastiskt bra. Teamet är omtänksamma och välkomnande och de tar sig alltid tid att prata och att svara på frågor.

– Vi är extremt stolta över att kunna erbjuda vaccination, säger Patrick Hansén. Jag tror också att vaccinationsteamet är stolta över att få arbeta här. Det gör något med människor att få tjäna dem som har det sämre.
Kennie Jansson är på plats på frukostcafé Vasa för sin tredje spruta. Inte heller han hade vaccinerat sig om inte vaccinationsteamet kommit på besök.
– Upplägget är suveränt! Att få sin spruta när man ändå är här och äter frukost är jättesmidigt och dessutom är de så trevliga att det väger upp för det eventuella obehaget.
Text: Benedikta Cavallin
vgrfokus@vgregion.se
Läs också:
Guiderna i Angered pratar vaccin med folk på gatan
Tålamod, envishet och samarbete fick fler i Bergsjön att vaccinera sig
Närhet samtal och samarbete ger resultat i vaccinationsarbetet
”Vården måste vara på lika villkor oberoende av var man bor”
Mobila hälsoteamet vaccinerar där behovet är störst