Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Kalle Sanner samt Vincent de Groot CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

VGR stärker biståndet till Ukraina

Västra Götalandsregionen är en av de största donatorerna av sjukvårdsmaterial i Sverige. Nu förstärks biståndsinsatserna mot Ukraina.

– Vi arbetar i flera spår. Dels skickar vi utrustning som VGR inte längre behöver via Sahlgrenska International Care som sedan många år har en upparbetad biståndsverksamhet, dels inventerar vi läkemedel och ny skyddsutrustning och sjukvårdsmaterial som vi kan bistå med om vi får en förfrågan, säger Anton César, huvudansvarig för bistånd och stöd inom VGR:s särskilda organisation för kriget i Ukraina.

Sahlgrenska International Care (SIC) är ett regionalt kompetenscentrum för internationella frågor inom hälso- och sjukvård. Sedan 2010 har SIC donerat sjukvårdsutrustning och förbrukningsmaterial som inte längre behövs via svenska organisationen Human Bridge och andra mindre biståndspartners. Ukraina är ett av flera länder i Östeuropa, Balkan och Afrika där Human Bridge kontinuerligt genomfört biståndsinsatser.

Med anledning av kriget fokuseras nu biståndet mot Ukraina.

– Vi har en lång vana av att donera sjukvårdsutrustning och förbrukningsmaterial i VGR. Det gör att vi tillsammans med våra samarbetspartners snabbt kan ställa om våra biståndsinsatser till där de –behövs som mest, säger Anders Lygdman, ansvarig internationellt materialbistånd, Sahlgrenska International Care.

– Det som sker nu är att vi i största möjliga mån fokuserar insamlingen inom VGR på material som det finns ett behov av i Ukraina. Det gäller i första hand förbrukningsmaterial för akut omhändertagande, basal sjukvårdsutrustning och hjälpmedel, fortsätter han.

Första lastbilen redan på väg

Förra fredagen, den 25 februari, lastades en lastbil med destination Kiev, Ukraina, full med sjukvårdsutrustning och handikapphjälpmedel från bland annat sjukhusen i Västra Götaland. Fler transporter planeras de kommande veckorna och innehållet i lastbilarna ges till sjukhus, rehabcenter, äldreboenden och organisationer som bistår äldre i deras hem.

– Vi fortsätter att bidra till Human Bridges sändningar och fler transporter planeras tillsammans med andra partners. Till exempel väntas två ytterligare laster fyllda med enbart VGR-material gå i väg de närmaste veckorna, säger Anders Lygdman.

Ytterligare bistånd

Utöver SIC:s verksamhet går alltså VGR även igenom vilket ytterligare bistånd som kan ges. Arbetet leds centralt på Västra Götalandsregionens koncernkontor.

– Många anställda inom VGR vill engagera sig i biståndsinsatserna. Det är viktigt att allt stöd och bistånd samordnas inom VGR och tillsammans med nationella myndigheter. Det är viktigt att det finns en mottagare som kan ta emot utrustning och hjälp på ett säkert sätt eftersom det pågår ett krig., säger Anton César.

Västra Götalandsregionen har inte möjlighet att ta emot material från privatpersoner som vill hjälpa till. I stället hänvisas privatpersoner till någon av alla de hjälporganisationer som finns.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se