Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Hillevi Skoglund

Linodling – succén som sprider sig över hela Norden 

Det började 2020 med att 700 personer i Västra Götaland odlade lin, hemma, med guidning av VGR:s hemslöjdskonsulenter. Succéprojektet En kvadratmeter lin spred sig snabbt. Förra året deltog över 6 000 personer över hela Sverige. I år siktar hemslöjdskonsulenterna på att fylla hela Norden med blåblommande plättar. Sugen? Allt du behöver är en kvadratmeter odlingsyta och 15 gram linfrö. I maj är det dags att så.  

Lin är en gammal kulturväxt som odlats i Sverige under tusentals år. Det finns fynd från Munkeröd i Bohuslän som tyder på att det till och med odlats lin där på stenåldern. Linet kan användas till bland annat linnetyg eller linolja, många har linfrön i matbrödet eller på frukostfilen. Växten är även dekorativ i trädgården, med sina himmelsblåa blommor på tunna stjälkar, som senare på säsongen blir till klotrunda frökapslar. Linodling kan också lära oss mer om vägen från växt till textil, där kunskapen kan bidra till en medveten och hållbar textilkonsumtion.

Startade med en kökshandduk

Projektet ”En kvadratmeter lin” startade egentligen med en liten, vit kökshandduk. Handduken tillhör etnologen Inger Widhja, och har handspunnet lin som inslag. Men den bär också på en historia om hur det, för inte så länge sedan, var självklart att odla grödor som man kunde slöjda med.

– Inger berättade hur hon som barn fick en egen plätt i trädgårdslandet. Där odlade hon lin tillsammans med sin mormor. De sådde, ryckte och rötade linet, hela processen, fram till den färdiga väven. Hon hade helt enkelt odlat material till sin handduk, säger Maria Claesson, länshemslöjdskonsulent i Västra Götaland.

Där och då föddes idén att odla lin, var för sig – men tillsammans.

– Att odla en kvadratmeter lin ger inte så mycket färdigt garn att det räcker till något mer än en liten handduk. Men genom att se hela processen får vi en förståelse för hur komplex resan från växt till skjorta egentligen är. Det är viktigt att visa på värdet i textil, att gå från slit och släng till vidarebruk, säger Maria Claesson.

Stöd på vägen

Upplägget är enkelt, man anmäler sig och får sedan information löpande under odlingsåret. Man väljer om man vill ha fröer hemskickade för en mindre kostnad, eller om man vill så eget utsäde och delta gratis. Allt man behöver veta kring odling, beredning och slöjdande finns på hemslöjdskonsulenternas hemsida.

– Där hittar du nyhetsbrev, ”linbrev”, instruktioner och massor av filmer där vi visar olika moment, till exempel hur man bråkar lin, skäktar och häcklar. Det finns också länk till vår Facebookgrupp, som nu har över 3 000 medlemmar, säger Maria Claesson.

Hela Norden med

Första året deltog 700 personer i länet. Året efter ville fler regioner i Sverige vara med, sammanlagt 6 000 personer deltog över hela landet, varav drygt 1 200 i Västra Götaland.

– I år är hela Norden med på projektet, till och med på Island kommer linet blomma! Tidigare har vi, trots pandemin, kunnat ordna en del träffar där vi visar hur man bereder linet. Det här året vill vi även försöka få till träffar för att ge deltagarna chansen att spinna sitt lin, säger Maria Claesson.

För den som drömmer om att väva en handduk med egenodlad lintråd är det dags att sätta igång direkt. I maj sås linet och om man är noga med att rensa ogräs får man, i mitten av juli, njuta av vackra, blåa blommor, som öppnar sig under morgontimmarna.

– Det ut som en spegel av himlavalvet under några timmar! Sedan faller kronbladen till marken och linet blir grönskimrande igen. Det är ren linlycka, säger Maria Claesson.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: 1 KVM LIN

Projektet 1 KVM LIN – ”En kvadratmeter lin” – drivs av hemslöjdskonsulenterna på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen tillsammans med lokala ideella föreningar, studieförbund och andra organisationer runt om i regionen. Nationellt och i de nordiska länderna finns fler samarbetsparter, bland andra Hemslöjden – Svenska hemslöjdsföreningars riksförbund, linföreningar, hemslöjdsföreningar, hemslöjdskonsulenter och utvecklare.

Läs mer om hemslöjdskonsulenterna i Västra Götalandsregionen här.

Spin off-projektet ”Odla din hatt”

Missar du att så lin i maj, finns fortfarande chans att odla ditt eget slöjdmaterial. I augusti är det nämligen dags att så svedjeråg, som blir till perfekt råghalm att fläta hattar av. Projektet är i full gång sedan i augusti förra året och drivs av Halmens Hus i Dalsland i samarbete med hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland. Här behöver du något större yta, 2-4 kvadratmeter. (Länk till projektet Odla din hatt)

Film – Inger Widhja berättar

Här kan du se en film (länk till Youtube) där Inger Widhja berättar om hur hon som barn fick odla lin med sin mormor. Berättelsen gav idén till projektet 1 kvadratmeter lin. Var med och odla du också!

 

 

 

Nyheter från Västra Götalandsregionen.