Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Folktandvården

Appen Rocka munnen hjälper barnen borsta tänderna

Att borsta tänderna på barn kan ofta vara en utmaning som kräver tålamod, kreativitet och mer tålamod. För att bidra till bättre munhälsa hos barn genomför Folktandvården Västra Götaland flera olika hälsofrämjande satsningar. En av dem är appen Rocka munnen, där pedagogiken är fantasi och belöningar.

– Rocka munnen har verkligen gjort succé hemma hos oss, säger Kathrine Jensen, mamma till två barn i åldrarna 6,5 och 5 år.

– Spelet i Rocka munnen är ett bra verktyg för att nå en digital generation. Att spela olika spel i telefonen eller på surfplattan är mycket vanligt bland våra yngsta. Kan vi få en del av den redan befintliga skärmtiden att bidra till en bättre hälsa så är det fantastiskt, säger Sara Olsson, legitimerad tandhygienist och verksamhetsutvecklare på Folktandvården.

Minskad karies

Hittills har appen Rocka munnen laddats ner över 500 000 gånger och finns med på Lärarförbundets topplista över pedagogiska appar. På webbsidan rockamunnen.se finns informationen även översatt till engelska och arabiska för att nå en större andel av befolkningen.

– Hemma hos oss har barnen alltid accepterat att de måste borsta tänderna, men nu tycker barnen att det är roligare, nu ser de fram emot att borsta tänderna, säger Kathrine Jensen. Hon förklarar även att som förälder behöver man inte längre hålla reda på tiden, när låten är slut har det gått två minuter. Det är dessutom pedagogiskt och barnen lär sig.

– Om vi som föräldrar gör fel, så rättar barnen oss.

Enligt Folktandvården har appen tillsammans med många andra insatser för barns tandhälsa bidragit till minskad kariesförekomst i åldrarna 0–6 år de senaste två åren.

Flera olika insatser

För att få friska tänder är det viktigt att grunden till god munhälsa läggs så tidigt som möjligt. Redan innan barnet är fött får därför föräldrarna en broschyr. Sedan får alla 6-månadersbarn en tandborste, tandkräm och en informationsbroschyr hemskickat till sig. Detta ger föräldrarna en bra förutsättning för att skapa goda rutiner.

Folktandvården arbetar med olika satsningar för att bidra till en förbättrad munhälsa hos barn och ungdomar. Ett annat exempel är FRAMM som är ett preventionsprogram med riktade insatser för barn och ungdomar i skolan. Andra exempel på satsningar är Tandboxen och hälsopromotörer.

Hälsopromotörer arbetar för att minska skillnaden i tandhälsa, och för att alla barn ska ha lika stor chans till friska tänder. Tandboxen är ett familjecentrerat material som används bland annat i förskolan, och är framtaget för att väcka barns nyfikenhet kring tänder. Med Tandboxen vill Folktandvården på ett lekfullt sätt lära barnen vikten av goda rutiner kring kost och munhygien. Syftet är att underlätta för föräldrarna som ansvarar för vanor, rutiner och beteendeförändringar.

– Alla är olika, och för vissa räcker det med till exempel Rocka munnen, men för att nå så många barn, ungdomar och föräldrar som möjligt, vet vi att det är kombinationen av flera insatser som gör skillnad, avslutar Sara Olsson.

Text: Isabel Olsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Mer om appen

I appen finns både ett kul spel och en musikalisk timer. Barnen kan spela och styla bandet och titta på Rocka munnen-showen morgon och kväll tillsammans med en vuxen samtidigt som tänderna borstas.

Rocka munnen utgår från tandborstningens gyllene regel: två minuter och två gånger om dagen. I spelet blir den digital och hjälper barnen leka fram en god vana, samtidigt som de lär sig borsta tänderna på rätt sätt.

Rocka munnen-appen är gratis och finns på App store och Google play.