Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Ted von Proschwitz. Foto: Ian Schemper

Snigelexperten firar 50 år på Göteborgs naturhistoriska museum

VGR:s och hela Sveriges snigelexpert Ted von Proschwitz firar i höst femtio år på Göteborgs naturhistoriska museum. Han är något av ett unikum och en av få snigelexperter i Sverige. Men hur började hans karriär? Och blir han aldrig trött på alla frågor om mördarsniglar?

Det är högsäsong för den ökända mördarsnigeln och Teds namn hörs och syns i radio och teve var och varannan dag. Ett normalt år gör han ett trettiotal intervjuer. Men att han någon gång skulle bli trött på journalisternas alla frågor om mördarsniglar, håller han inte med om.

– Detta är ju en del av mitt arbete. Göteborgs naturhistoriska museum är en kunskapsinstitution, och vi experter ska stå till tjänst. Tack vare så kallad ”Citizen science”, att medborgarna hjälper oss forskare att rapportera, så har vi kunnat följa utvecklingen av mördarsnigeln i Sverige. Så det är ett givande och tagande.

Mördarsnigel som äter i en trädgård.
Arion vulgaris som äter i en trädgård. Foto: Håkan Svensson, Xauxa, CC BY-SA 3.0

Brinnande intresse sedan barnsben

Ted von Proschwitz började sin bana på Göteborgs naturhistoriska museum som 15-åring och hade redan då ett stort intresse för småkryp. Men hur lyckades en tonåring från Dalsland få in foten på ett av landets anrikaste museer?

– Det var faktiskt min biologilärare i Åmål som hjälpte mig. Han hade sett mitt brinnande intresse och sa att ”du måste in på rätt institution”. Han fick in mig som praktikant, eller ”pryo” som det hette på den tiden.

På skolloven jobbade Ted extra för femtio kronor i timman. När han började läsa kemi och biologi 1976 försörjde han sig delvis på att jobba på museet. Så småningom fick han en halvtidstjänst som intendent, och efter att ha disputerat på Dalslands snäckor och sniglar blev en tjänst som vetenskaplig intendent ledig. Han minns sin första tid, under den legendariske museichefen Bengt Hubendick, med värme.

– Bengt var en fantastisk molluskforskare och museichef. Att få lära känna honom och få kommentarer och stöd, lära sig dissektionsteknik, det var verkligen en höjdpunkt. Jag upptäckte samlingarna och såg det vetenskapliga materialets potential.

Del av anrik tradition

Att arbeta på Göteborgs naturhistoriska museum beskriver Ted som omväxlande och roligt. Man sköter om samlingarna, svarar på frågor från journalister och allmänheten, jobbar med såväl nationella som internationella projekt och lånar ut vetenskapligt material. Ted undervisar även på Göteborgs Universitet och brinner för att föra kunskapen vidare. Han drömmer om att det snart ska dyka upp en doktorand på ämnet sniglar och mollusker.

– Detta är ju något som inte många sysslar med. Vi är inte så många snigelforskare, åtminstone inte i Sverige. Det finns däremot många som är duktiga på växter och fåglar. Men på naturhistoriska finns ju en fin tradition att arbeta med mollusker eftersom vi har så stora samlingar.

Det bästa med sniglar, menar Ted, är att de är så oerhört intressanta och specialiserade djur som det finns mycket att forska på. Och, kanske är det Ted som kommer höja snigelns status för kommande generationer. Snart ger han nämligen ut en ny bok på ämnet, som en del i Artdatabankens serie Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Det är första gången på hundra år som det ges ut en liknande bok, och på svenska dessutom!

– Man har tidigare varit hänvisad till engelsk och tysk litteratur. Den här boken kommer behandla alla sniglar och snäckor på land och i sötvatten. Jag hoppas att det ska bli en ögonöppnare för många, ler Ted.

Text: Julia Collinius
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

VGR:s förvaltning för kulturutveckling driver Göteborgs naturhistoriska museum, Lödöse museum, Forsviks bruk, Vitlycke museum, Vänersborgs museum och Slöjd & Byggnadsvård på Nääs.