Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Trots svåra smärtor ser Anna-Sofia ljust på livet. Hon tar gärna korta promenader med hunden Rut utifrån vad hon orkar. Foto: privat

Digital smärtskola hjälper patienter med långvarig smärta

Lever du med långvarig smärta som sjukvården inte har kunnat hjälpa dig med? Nu finns en digital smärtskola som lär ut olika sätt att hantera smärta i vardagen.
VGRfokus har träffat två patienter som gått igenom utbildningen. Pelle, som nu tänker mer på återhämtning i sitt liv och Anna-Sofia, som börjat säga nej till sin omgivning för att bli lite snällare mot sig själv.

Att lära sig leva med långvarig smärta är lättare sagt än gjort. Med en kropp som ständigt värker följer ofta både begränsningar i vardagen och sömnproblem. I värsta fall sätts hela livet på vänt och roliga saker väljs bort – för att det ”kostar” för mycket efteråt.

– I den digitala smärtskolan får patienterna kunskap om hur smärta fungerar. De behöver förstå sin smärta för att kunna hjälpa sig själva och hantera vardagen, säger Malin Kim, överläkare på neuro- och rehabiliteringskliniken på Södra Älvsborgs sjukhus, en av initiativtagarna till den digitala smärtskolan.

En mobiltelefon som visar en bild från en app om återhämtning.
I appen finns övningar för återhämtning. Foto: Kent Eng

Återhämtning viktig

Den digitala smärtskolan består av åtta moduler (lektioner) med olika teman. Den innehåller till exempel korta animationer med små föreläsningar, texter att läsa eller lyssna på, praktiska uppgifter som aktivitetslogg och sömndagbok, övningar i mindfulness och reflektionsfrågor för att du som patient ska kunna koppla innehållet till din egen situation.

Det kan till exempel handla om vad som händer i kroppen vid långvarig smärta, hur du kan tänka kring din rehabilitering och behandling, hur du kan träna (eller inte träna), om vikten av återhämtning, om aktiviteter i vardagen, om kost, om psykiska reaktioner, om kommunikation och inte minst om vikten av att göra roliga saker och inte ”sätta livet på vänt”.

Praktiska verktyg

Pelle Olsson (53), skadade sin ländrygg för mer än 20 år sedan och har levt med smärta sedan dess. Första åren kunde han inte jobba alls, men idag klarar han 50 procent. Han har alltid tränat på gym och rört mycket på sig, men tycker inte han blivit så mycket bättre.

– Jag har tränat på och gjort det man ska göra i alla år, men har ändå fått tilltagande värk i nacken, domningar i armarna och huvudvärk.

För att komma vidare fick han en remiss till fem veckors heltids smärtskola, men så kom pandemin emellan och den digitala smärtskolan fick bli ett alternativ.

Pelle Olsson
”Jag insåg att jag måste jobba lika hårt med återhämtningen som med träningen. Eftersom jag gillar att träna, är utmaningen nu att veta när jag ska sluta. Så nu har jag blivit mer återhållsam och lagt in fler vilodagar”. Foto: Kent Eng.

Förutom mer kunskap om smärtan, fick han också flera praktiska verktyg, från att det är smartare att jobba i diskhon (till exempel när man vispar något) i stället för på diskbänken (man drar inte upp axlarna då) till övningar i mindfulness. Men det han skulle lära sig allra mest om, kom som en överraskning.

Hjärntrötthet

–Jag insåg att jag måste jobba lika hårt med återhämtningen som med träningen. Eftersom jag gillar att träna, är utmaningen nu att veta när jag ska sluta. Så nu har jag blivit mer återhållsam och lagt in fler vilodagar.

Han säger också oftare ja till det roliga i livet, sådant som legat ”på vänt” förut, för att han helt enkelt tyckt att kostar för mycket i form av förlorad energi och mer värk.

–I dag har jag insett att jag behöver få den energin som det roliga ger, även om jag blir trött. Så nu går jag på After Work ibland och tackar oftare ja till festliga tillfällen.

Pelle Olsson ligger i en soffa och vilar
En av övningarna i den digitala smärtskolan är en kroppsscanning, som enligt Pelle funkar som en slags meditation där man känner in hela kroppen. ”Den hjälper mot spänningar och gör mig mer avslappnad i kroppen”. Foto: Kent Eng

För Anna-Sofia Stigsdotter-Andersson (59) innebar den digitala smärtskolan både en stark igenkänning och att hon fick fler verktyg att använda i sin vardag. Hon har levt med smärtor i kroppen sedan hon var i 25-årsåldern och har flera diagnoser – som fibromyalgi, reumatism och artros.
För tre år sedan var hon dessutom med om en trafikolycka där en nackkota skadades illa.
Hennes vardag består av smärtor i nacken, ryggen och benen samt domningar i hela kroppen.
Efter olyckan har hon också fått problem med hjärntrötthet och orkar inte ha för många bollar i luften samtidigt.

Vågar utmana sig själv

– Smärtskolan var klockren och gick rakt in i hjärtat. Det blev en sådan bekräftelse för mig och en förklaring till varför det är som det är. Jag kände igen allt!

Anna-Sofia berättar hur svårt det varit att få igång träningen när kroppen värker, hur svårt det är att sova, hur psyket påverkas, hur jobbigt det är att säga nej till sin omgivning när allt man vill är att hjälpa andra och så vidare. Nu tycker hon att hon fått fler verktyg för att hantera ett liv med långvarig smärta.

Anna-Sofia jobbar halvtid i charken i en stor livsmedelsaffär i Borås. Hon har tio mil att köra fyra dagar i veckan men älskar sitt jobb.

– Jag lever upp när jag jobbar, även om det är tufft. Men med hjälp av den digitala smärtskolan har jag fått lättare att säga ifrån på jobbet när jag behöver gå undan en stund och göra något annat som inte tar lika mycket energi.

Hon beskriver också hur svårt det varit för henne att träna när kroppen värker, men att hon nu lärt sig att hon inte behöver vara så rädd för smärtan och att även rörelser i vardagen kan vara träning. Nu vågar hon utmana sig själv lite mer och gå lite längre på hundpromenaderna med Rut.

Ett annat verktyg hon fått med sig är andningsövningarna som följer med utbildningen.

– När jag har ont eller är ledsen är det lätt att andas uppe i bröstet i stället för djupare från magen. Då är övningarna en hjälp att lugna hela systemet.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se


Så här gör du: 

Skriv en egenremiss till Smärtrehab, Neuro- och rehabiliteringskliniken, Södra Älvsborgs Sjukhus (via  1177.se eller vanlig post) och berätta om din smärtproblematik och din situation. Om kliniken bedömer att du kan bli hjälpt av den digitala smärtskolan, får du tillgång till den via Stöd- och behandling på 1177.se, där du loggar in med bank-ID.

Tips:
Skriv ner fem saker du njuter av att göra och titta på dem igen. Försök att få in någon eller några av dessa saker under en vecka. Lägg in pauser efteråt om du vet att du får mer ont efteråt, men avstå inte.