Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Martin Magnemyr

Nu inför VGR förmånscyklar för medarbetarna

Klassisk cykel, elcykel, racer eller kanske en lådcykel – från och med i höst kan medarbetarna i Västra Götalandsregionen skaffa förmånscykel. Både klimat- och hälsoaspekter ligger bakom. 

– VGR vill främja de mål vi har uppsatta, som bland annat innebär att främja ett hållbart resande. Det handlar också om att medarbetarna ska må bra, få bättre hälsa och bli mer aktiva, till exempel genom att pendla med cykel till jobbet, säger Marina Olsson, HR-direktör i Västra Götalandsregionen. 

Beslutet om förmånscyklar fattades i regionstyrelsen förra året och nu drar arbetet med leasingkontrakt igång. Cyklarna hyrs via ett treårigt avtal och kostnaden dras från lönen via ett bruttolöneavdrag. När avtalet har gått ut går det antingen att köpa loss cykeln till ett förmånligt marknadspris eller att lämna tillbaka den.

En rad olika cykelmodeller

Medarbetarna kommer att kunna välja på en rad olika cykelmodeller, från klassiska cyklar med olika antal växlar till elcyklar, landsvägsracers, cityhybrider, hopfällbara cyklar, lådcyklar och cyklar anpassade utifrån olika funktionshinder. Leverantör är Ecochange, ett företag som tillhandahåller cyklar från olika märken.

– Vi har medvetet valt att upphandla cyklar av hög kvalitet, i första hand svensktillverkade cyklar.

Marina Olsson
Marina Olsson, HR-direktör. Bild: Catharina Fyrberg.

Hur mycket det kommer att kosta att hyra en cykel beror både på vilken cykel medarbetaren väljer och vilken skattesats hen har – det kan bli alltifrån någon hundralapp per månad och uppåt. Det kommer också att vara möjligt att hyra två cyklar och låta en familjemedlem använda den ena.

Måste vara tillsvidareanställd

För att få teckna ett avtal måste medarbetaren vara tillsvidareanställd och uppfylla ytterligare några kriterier, till exempel inte vara långtidsfrånvarande från jobbet.

– Men vi vet ju att medarbetare kommer att bli föräldralediga och sjukskrivna under perioden de hyr cyklar. Därför har vi lagt in en krockkudde i avtalet så att den som kanske blir långtidssjukskriven inte drabbas så hårt även om inkomsten går ner.

Räknar med 10 000 cyklar

VGR räknar med att hyra ut omkring 10 000 cyklar under de kommande tre åren, varav 4 000 redan från den första omgången nu i höst.

Vad kommer detta att kosta för regionen?

– När regionstyrelsen fattade beslutet byggde det på att det skulle vara kostnadsneutralt, men det kommer det inte vara i uppstartsfasen. Det blir en del administrativa kostnader och därför har personalutskottet skjutit till 300 000 kronor för att få projektet att rulla. Därefter kommer det att vara kostnadsneutralt, säger Marina Olsson.

Cyklarna visas på vissa platser och digitalt

De olika cykelmodellerna kommer att visas upp under VGR Tour, som besöker fyra platser mellan 19 oktober och 16 november: Svenska Mässan i Göteborg, Nova Arena i Trollhättan, Arena Skövde och Åhaga i Borås. 

Cyklarna kommer också att visas på fem förvaltningar under hösten: Sahlgrenska universitetssjukhuset (Sahlgrenska och Östra), Kungälvs sjukhus, Södra Älvsborgs sjukhus (Borås), Skaraborgs sjukhus (Skövde) samt Uddevalla sjukhus. Dessutom blir det digitala visningar. 

Medarbetare som vill veta mer om avtalen hittar mer information på VGR:s intranät, enklast genom att söka på ordet förmånscykel. 

Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se 


Västra Götalandsregionen 

En av Sveriges största arbetsgivare med drygt 56 000 anställda, framför allt inom hälso- och sjukvård men också inom kultur, kollektivtrafik, utbildning och regional utveckling.