Elpriserna går upp och inför vintern är det många som funderar över uppvärmningen av huset. Men det går att få ner energianvändningen ganska enkelt – en hel del går att göra på egen hand.
– Många får panik nu och börjar göra omfattande åtgärder, till exempel byta fönster eller tilläggsisolera fasaden. Det är inget vi rekommenderar, rent ekonomiskt lönar det sig inte på en hel livstid. Vår rekommendation är i stället att vårda och ta hand om det man redan har, säger Carina Carlsson.
Hon är antikvarie på Slöjd & Byggnadsvård på Nääs och van att ge råd angående hur man ska vårda sitt hus för att bland annat göra dem mer energisnåla, det vill säga hålla kvar värmen inomhus när det är kallt ute.
Carina Carlsson avråder oftast från större renoveringar av ett hus eller radhus – helt enkelt för att de sällan behövs.
– Mitt huvudbudskap är att inte förhasta sig. Folk är oroliga nu, priserna skenar och det är lätt att göra något ogenomtänkt. Men undvik stora, ogenomtänkta insatser och fundera i stället på vad som verkligen behöver göras.
Värt att se över isoleringen på vinden
En större insats som kan vara värd att genomföra är att se över isoleringen på vinden och förstärka den, det kan minska energiförbrukningen i huset och därmed kostnaderna.
– Även om det är en större åtgärd som man nog inte gör själv, så lönar det sig ofta ändå eftersom det minskar energiförbrukningen så pass mycket. Varm luft åker som bekant uppåt, säger Carina Carlsson och tillägger att även själva taket kan vara värt att se över:
– Ofta finns det tekniska åtgärder som är viktigare att åtgärda än de kosmetiska. Det finns många exempel på människor som har börjat med att tapetsera om inomhus, sedan har taket läckt så att de ändå har fått göra om allt.
Tätningslister kring fönster och dörrar
Men även med små åtgärder går det att påverka energiförbrukningen mycket, en hel del kan man till och med göra själv.
– Tätningslister kring fönster och dörrar är bra att se över, de har inte så lång hållbarhet. Det kostar inte mycket att fixa och har stor effekt, så det är kostnadseffektivt.
Överlag tycker Carina Carlsson att det är viktigt att försöka underhålla redan befintliga delar av huset i stället för att slänga ut det gamla och köpa nytt. Det gäller bland annat fönster, som kan ha väldigt lång livstid.
– Det är inte alls ovanligt att fönsterbågar är 100 år gamla, och tar man hand om dem kan de hålla i 100 år till. De är gjorda av oerhört fint och hållbart virke.
Varnar för ”underhållsfritt”
Carina Carlsson skickar också med en liten varning för produkter som producenterna säljer som ”underhållsfria”.
– Det låter ju bra, tänker man, men att en produkt är underhållsfri innebär också att den inte går att underhålla. Efter en viss tid måste den bytas ut, och det blir ett resursslöseri på sikt. Långsiktighet måste bli ett ledord när man förvaltar sitt hem.
Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se
LÄS OCKSÅ: Här får du gratis rådgivning kring ditt hus
Tips på fem renoveringar som kan minska energiförbrukningen i din bostad:
- Täta med tätningslister kring fönster och dörrar. Listerna har begränsad hållbarhet och behöver bytas med några års mellanrum.
- Isolera vinden om det behövs. 25–30 cm isolering på vinden är lagom i Västsverige.
- Se till att värmesystemet fungerar optimalt. Termostater behöver till exempel bytas ut ibland.
- Reparera och förbättra befintliga fönster. Träfönster från före cirka 1960 är av mycket fin kvalitet och kommer att hålla länge om de bara vårdas.
- Isolera golvbjälklaget. En omfattande åtgärd, men den får stor effekt för uppvärmningskostnaden. Golven blir varmare vilket leder till att du inte behöver skruva upp värmen lika mycket.
Tipsen kommer från vandringsutställningen Klimatklokt, som kommer att stå på Nääs från november och över vintern. Utställningen finns även digitalt.
Andra enkla och billiga åtgärder som både gör dina uppvärmningskostnader lägre och är bra för klimatet:
- Sänk termostaten en grad eller två. Varje grad sparar nästan 5 procent av uppvärmningskostnaden.
- Byt ut all belysning till energisnåla alternativ.
- Tänk dig för när du möblerar. Står favoritfåtöljen precis vid fönstret? Då blir energiåtgången troligen högre!
- Minska lite på uppvärmningen av rum som du inte använder så ofta. Håll dörrarna till sådana rum stängda.
- Dra för gardiner eller rullgardiner nattetid.
- Byt till snålspolande kranar och duschmunstycken. Cirka 20 procent av hela energiåtgången går till uppvärmning av vatten.
- Har du en eller flera eldstäder i ditt hem? Se till att spjället fungerar så att inte onödigt mycket uppvärmd luft smiter ut genom skorstenen vintertid.
- Fundera över om du kan placera frysen i ett kallare rum.
- Använd tofflor och varma tröjor.
Även dessa tips kommer från Slöjd & Byggnadsvård.
Slöjd & Byggnadsvård
Ett resurscentrum som ska utveckla slöjd och byggnadsvård som näring, kulturarv och kunskapsförmedlare. Slöjd & Byggnadsvård är en del av Västra Götalandsregionen, Förvaltningen för kulturutveckling, och är beläget på Nääs i Lerums kommun.