Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Håkan Sandahl, regiondirektör, Västra Götalandsregionen

Det goda samtalet viktigt för VGR:s nya regiondirektör

Håkan Sandahl är 52 år och bara några dagar in på jobbet som ny regiondirektör för Västra Götalandsregionen när vi träffar honom. Han ser omställningen av vården som en mycket viktig fråga och uppskattar goda samtal.

– I grunden är jag ganska privat, och brukar inte prata så mycket om familjen. Det kommer sig säkert av att jag tidigare har jobbat inom polisen. Men jag är gift och vi har tre barn tillsammans. Då är naturligtvis familjen en stor del av tiden utanför jobbet. Men nu är vi här och jag ser fram emot att fokusera på jobbet när jag är här.

Lång karriär inom myndigheter

Håkan Sandahl kommer närmast från SKR, organisationen Sveriges kommuner och regioner, där han haft en tjänst som direktör och chef för en avdelning som ansvarar för ekonomi och styrning. Mellan 2015 och 2021 var han kommundirektör i Ulricehamns kommun. Dessförinnan har han haft flera uppdrag inom Polismyndigheten. Han har bland annat varit polismästare i Västra Götaland, länspolismästare i Jönköpings län och varit anställd vid Säkerhetspolisen.

Hur skulle du säga att du är som chef?

– I grunden är jag en lugn och trygg person. Jag tycker om att ha goda samtal så att vi jobbar tillsammans i chefsgruppen och att vi kan jobba bra tillsammans med de fackliga organisationerna. Att vi ska ha roligt på jobbet, att vi ska ge varandra energi. Det är härligt när man kan komma från ett möte och känna att man har fått med sig energi, än att mötet i sig blir en energitjuv. I grunden tänker jag att det här lugnet och strukturen som jag bär med mig ska ge bra förutsättningar. Men jag har också ett genuint intresse för att vi ska göra saker bra. Är det något som är problematiskt så låt oss prata om de problemen. Jag är inte särskilt intresserad av att skönmåla saker, jag vill inte ha en fasad utan jag vill veta hur det är och sen vill jag att vi tillsammans hjälps åt för att lösa de problem som finns och skapa bra förutsättningar. Jag har min del att spela i det som chef, att ge bra förutsättningar. Men alla som jobbar i organisationen har faktiskt också både möjligheter men också ett ansvar för att bidra så att vi kan leverera så som vi ska göra.

VGR är en enorm organisation med 56 000 anställda, hur ska du ha kontakt med allt som sker?

– Det tror jag är helt omöjligt. Jag kan inte ha kontakt med precis allt som sker, men man kan ändå förvänta sig att jag ska ha så god överblick över det som sker så att när jag behöver gå in mer i detalj i någon fråga då gör jag det. Då får jag också kunskap om det. Men i övrigt så tror jag mycket på att det här är ett lagarbete och att det här är något vi gör tillsammans. Så jag förväntar mig av dem jag är chef för, att de tar sitt ansvar i sina chefsuppdrag och förmedlar både goda och dåliga nyheter till mig. Så att vi kan hjälpas åt att lösa det här på ett bra sätt.

Viktiga frågor

Vilka frågor har du uppfattat som viktiga för VGR?

– Det är klart att omställningen av hälso- och sjukvården på många olika sätt är en prioriterad fråga. En sak som jag särskilt kommer ägna intresse åt är kompetensförsörjningen. Vi står inför stora utmaningar och jag vet att vi saknar kompetens i många yrkeskategorier. Hur vi jobbar med det vill jag gärna ha en dialog med de fackliga organisationerna kring och med mina chefer naturligtvis. Kompetensförsörjningen är en viktig fråga.

– Kollektivtrafiken och kulturlivet som har påverkats under pandemin på olika sätt och naturligtvis regionala utvecklingsfrågor är prioriterade frågor som ligger i uppdraget. Men skulle jag säga någonting så är det omställningen av vården, kopplat till digitaliseringsarbetet och kompetensförsörjningen. Det tycker jag är extremt viktigt frågor.

Förhoppningsvis ser många VGR-anställda detta, vad vill du säga till dom?

– Jag vill säga att jag är väldigt glad över att vara här. När jag nu kommer ut och börjar röra mig i de olika verksamheterna, om du ser mig så hälsa. Jag ser fram emot att säga hej och diskutera de frågor som är aktuella. Jag vet att det finns förväntningar på mig och då måste det förmedlas på något sätt. Men jag har också förväntningar på dig som jobbar i organisationen. Det är att du bidrar så att vi tillsammans faktiskt kan leverera det som vi ska göra. Vi har ett gemensamt ansvar för det. Jag kommer göra min del i det. Vi ska vara konstruktiva och sen ska vi ha kul.

Text: Andreas Kron
Video: José Lagunas Vargas
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Regiondirektören

Regiondirektören är är Västra Götalandsregionens högsta tjänsteperson och ansvarar för samordning av VGR:s samtliga verksamheter. Regiondirektörens uppdrag är att genomföra de politiska besluten tillsammans med Västra Götalandsregionens drygt 56 000 anställda.