Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Kenny Dos Santos är 16 år och engagerad i frågor om medie- och informationskunnighet.

Medier, filterbubblor och källkritik i fokus under vecka 43

Hur navigerar vi i mediedjungeln, och vilka verktyg behöver vi ha med oss? Under vecka 43 riktar Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet ljuset på området medie- och informationskunnighet med filmvisning, konferens och offentlig debatt. Bland annat leder 16-årige Kenny Dos Santos en diskussion under rubriken “Ung och vilsen i medierna”.

Medie- och informationskunnighet, MIK, innebär att ha kunskaper och förmågor för att kunna vara en aktiv medborgare i samhället. Det handlar om att få tillförlitlig information, kunna bilda egna åsikter och göra sin röst hörd.

En av dem som engagerar sig i ämnet är Kenny Dos Santos, 16 år. Vid sidan av sina gymnasiestudier samlar han information för lärare och skolbibliotekarier om medie- och informationskunnighet på sajten mikbiblioteket.se.

– Jag gick i en skola omringad av otroliga MIK-pedagoger som hade fantastiska lektioner med mig. Jag förstod direkt varför frågan är viktig och ville lära mig mer. Jag vill att MIK ska bli ett större samtalsämne och att alla skolor ska använda sig av det i undervisningen. Speciellt i yngre åldrar, säger Kenny Dos Santos.

Att ta sig fram med den egna åsikten i behåll

Unesco har utsett vecka 43 till MIK-veckan, som pågår över hela världen. I Göteborg har Kenny Dos Santos, i samarbete med Västra Götalandsregionen (VGR), bjudit in representanter för de politiska ungdomsförbunden till Stadsbiblioteket vid Götaplatsen.

Under rubriken “Ung och vilsen i medierna” ska de diskutera hur man tar sig fram bland algoritmer, filterbubblor och desinformation – med den egna åsikten i behåll.

Vad hoppas du att din programpunkt under MIK-veckan leder till? 

– Jag, och många andra, vill veta vad de olika ungdomsförbunden tycker och tänker! Jag hoppas också att fler ungdomar blir intresserade av medie- och informationskunnighet och vill lära sig mer. Jag vill att fler ska engagera sig kring MIK, säger Kenny Dos Santos.

Konferens med Sveriges ledande aktörer

Under vecka 43 arrangerar också VGR tillsammans med Göteborgs universitet en nationell MIK-konferens på temat ”MIK för ett demokratiskt medborgarskap”. Konferensen kommer att samla Sveriges ledande aktörer på området: de främsta forskarna, myndighetschefer, intresseorganisationer och politiker.

– MIK är en framtidsfråga som är angelägen för alla, från skolungdomar till de högsta beslutsfattarna, säger Pia-Marie Wehrling, projektledare inom MIK på Förvaltningen för kulturutveckling i VGR och fortsätter:

– Samtidigt är det en komplex fråga som kräver samverkan för att komma framåt. Det hoppas vi skapa under vår konferens och på övriga evenemang under den globala MIK-veckan.

Konferensen pågår onsdag–torsdag vecka 43 och delar av den kommer att livesändas. Journalister kan få ackreditering till hela konferensen vars program finns här.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


Globala MIK-veckan – ett urval av arrangemangen i VGR

Måndag 24 oktober: Tema – fakta eller fejk?
Mänskliga rättighetsdagen på temat fakta eller fejk sker kl. 9.15–15.40 på N3 Kulturhus i Trollhättan. Arrangör: Integrationsforum mot rasism och Antidiskrimineringsbyrån Trollhättan i samverkan med Trollhättan stad, N3 Trollhättan. Livesänds även via YouTube.

Måndag 24 oktober: Ung och vilsen i medier
Kenny Dos Santos leder MIK-debatt. Inbjudna är representanter från de politiska ungdomsförbunden. Ett arrangemang i samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling i VGR.
Göteborg, Stadsbiblioteket, Trappscenen klockan 15.00–16.00.

Onsdag 26 oktober: Livesändning från nationell MIK-konferens
Följ livesändningen från konferensen Medie- och informationskunnighet (MIK) för ett demokratiskt medborgarskap klockan 13.00–16.30. Livesändningen finns på GU Play.

Torsdag 27 oktober: Möt aktörer från MIK-nätverket
I samband med den nationella MIK-konferensen kan du möta en rad MIK-aktörer klockan 12.00–13.00 på Göteborgs universitet, Humanisten.

Torsdag 27 oktober: Visning med filmarna Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck
Work in progress-visning och samtal med filmarna Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck (Plattform produktion) klockan 15.00 på Bio Roy, Göteborg. Arrangörer: FilmCloud och ABF.


Vad är MIK?

Medie- och informationskunnighet, MIK, omfattar kunskaper, förmågor och förhållningssätt som är nödvändiga för ett aktivt medborgarskap: för att var och en ska kunna ta till sig tillförlitlig information, bilda sig åsikter och göra sin röst hörd. MIK har ofta kommit att likställas med begreppen källkritik och källtillit, men begreppet är betydligt vidare än så. Det är ett område i utveckling, eftersom teknik och medieanvändning ständigt förändras. (Källa: Statens medieråd)  


Kontakt

Pia-Marie Wehrling, Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen
Telefon: 0738-21 00 02, e-post: pia-marie.wehrling@vgregion.se