Under pandemin var det många som sökte sig till naturreservat och vandringsleder – då gjorde Västkuststiftelsen en extra satsning på att tillgänglighetsanpassa dem. Nu uppdateras Tillgänglighetsdatabasen så att det ska vara lätt att hitta information om till exempel parkering, skyltar och toaletter på olika platser.
Västkuststiftelsen arbetar ständigt med förbättringar i naturreservat, till exempel genom att göra dem mer tillgängliga för personer i rullstol, med barnvagn eller med synnedsättningar.
– Vi har jobbat med det här i över 60 år, men pandemin har gjort att besökstrycket har ökat och då har vi skyndat på vissa åtgärder. I Skårtebo naturreservat i Tranemo kommun till exempel har vi grusat en stig och byggt en tillgänglighetsanpassad rastplats med eldstad, så att området blir tillgängligt för fler, säger Diana Miscevic, kommunikatör på Västkuststiftelsen.
Nya spångar och orienteringstavlor
Andra satsningar runtom i olika naturreservat har varit anpassade toaletter, spångar, ramper, markerade leder, parkeringsplatser, nya orienteringstavlor och annat för att skapa förutsättningar för att fler ska kunna ta del av friluftsliv och natur.
– Pandemin har lett till att fler kommer ut, människor som förut inte har varit ute och njutit av naturen lika mycket. Det tycker vi är roligt! säger Diana Miscevic.
Databas om tillgänglighet
Nu pågår ett arbete med att uppdatera Tillgänglighetsdatabasen med de nya uppgifterna. Tillgänglighetsdatabasen är en öppen webbplats med information om hur fysiskt tillgänglig en plats är, till exempel hur höga trappsteg ett bibliotek har och om syntolkning kan beställas i en viss teatersalong.
– Syftet med Tillgänglighetsdatabasen är att man ska kunna förbereda sitt besök på en viss plats – kan jag klara mig själv här eller behöver jag ha med mig någon? säger Josefine Johansson, samordnare på Tillgänglighetsenheten, Västfastigheter.
Från sjukhus till slott
Databasen drivs av Västra Götalandsregionen och i dag finns 9 000 objekt inlagda från hela landet: allt ifrån sjukhus, rehabcentrum och tandläkare till museer, slott, lekplatser och campingar.
Under sommaren har inventerare från Tillgänglighetsdatabasen besökt omkring 20 av de förbättrade naturreservaten och vandringslederna, med målet att uppdatera minst 25 naturreservat i databasen den här säsongen. Till nästa sommar hoppas de ha lagt in information om ytterligare 25 förbättrade naturreservat i Tillgänglighetsdatabasen.
– Vi vill kunna visa upp tillgängliga naturstråk. Vi vet att många människor mår bra av natur och friluftsliv, då är det viktigt att alla också ska kunna ta del av det – och faktiskt en rättighet, säger Josefine Johansson och tillägger:
– Att något är tillgängligt eller inte är också en definitionsfråga. Det som är tillgängligt för en viss målgrupp kanske inte är det för någon annan. Däri ligger också Tillgänglighetsdatabasens styrka, att vi vänder oss till så många olika målgrupper.
Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se
Västkuststiftelsens tips på naturreservat med högre tillgänglighet:
- Skårtebo är ett litet naturreservat utanför Limmared, i Tranemo kommun. 2016 brann prästgården här ner, men det vackra lusthuset och de gamla vårdträden står kvar. Under 2022 har Västkuststiftelsen ställt iordning en tillgänglighetsanpassad rastplats med eldstad och grusat en stig fram till den.
- Ramhultafallet, i Marks kommun, har fått sitt namn efter vattenfallet i reservatet. Här njuter du vacker natur och hisnande vyer över sjön Lygnern. En helt ny reservatsparkering, som är till för alla, har byggts och är nu huvudentré för reservatet. Den första etappen, med en grusad stig fram till en tillgänglighetsanpassad utsiktsplats, färdigställdes före midsommar 2022. Andra etappen är påbörjad. När den är färdigställd kommer det att finnas en hårdgjord rundslinga i området. Från den gamla parkeringen är det grusat fram till den nedre delen av vattenfallet. Den parkeringen är nu enbart till för personer som har rörelsehinder av något slag. Det gäller även äldre som har svårt att gå, samt familjer med barnvagn.
- Svartedalen (ligger i kommunerna Kungälv, Lilla Edet och Stenungsund) är ett populärt område för friluftsliv. Området erbjuder något för alla, vare sig man vill gå djupt in i skogen eller hålla sig till någon rastplats med vacker vy nära vägarna. Vid Klarevatten sträcker sig en 150 meter lång spång längs sjön, fram till en grillkåta. Dessutom finns parkering, toalett och två utsiktsbänkar längs med sträckan. Detta iordningställdes 2021. Sedan tidigare finns det ett tillgänglighetsanpassat rastvindskydd med eldstad vid Bottenstugan.
- Komosse ligger sydost om Ulricehamn. Här går du på en cirka 4 kilometer lång rundslinga på en mosse, mestadels på spång. Den vida utsikten över mossen ger känslan av att man är längre norrut i Sverige. Arbetet med att göra befintliga spänger tillgängliga för personer med rullstol, ut till en ny iordningställd plattform med en rastplats, har påbörjats. Den knappt 300 meter långa sträckan med anpassad spång och plattform är planerad att vara färdigställd inför högsäsongen 2023.
- Tisselskog Högsbyn är ett naturreservat och hällristningsområde i Bengtsfors kommun. Vackrast är området när ängsmarkerna är i full blom under maj-juli. Vid den så kallade Ormvindlingshällen finns en plattform som möjliggör att fler ska kunna se hällristningarna på nära håll. Från reservatsparkeringen sträcker sig en grusad stig fram till plattformen.
- Kärna bokskog är en undangömd pärla i Kungälvs kommun, 1,5 km nordväst om Kärna. Passa på att njuta av bokskogens vackra höstfärger, sup in den lysande grönskan på våren eller fly in i skuggan varma sommardagar. Här finns en hårdgjord stig och flera bänkar för fikapausen. Området är perfekt för till exempel en kort tur med barnvagn.
- Kynnefjäll är egentligen tre naturreservat och ligger i kommunerna Munkedal och Tanum. Här finns flera markerade stigar för fantastiska vandringar i skog och förbi sjöar. Elda och njut av en vacker sjöutsikt från det tillgänglighetsanpassade vindskyddet vid Lilla Holmevatten. Det är grusat dit från reservatsparkeringen i Kasebom, en sträcka på cirka 200 meter.
Tillgänglighetsdatabasen innehåller information om fysisk tillgänglighet i vardagen, på allt från slott, hotell och fiskeplatser till vårdcentraler och bibliotek. Databasen ägs och drivs av Västra Götalandsregionen och vänder sig till personer som exempelvis har svårt att gå, se eller höra, sitter i rullstol eller kommer med barnvagn.
Vid en inventering har personalen med sig bland annat avståndsmätare, lutningsmätare och måttband och mäter, antecknar och fotograferar allt ifrån hur det ser ut med parkering, ramper och toaletter till lutning och underlag på marken.
Tillgänglighetsdatabasen finns också på Instagram: @tillganglighetsdatabasen
Västkuststiftelsen förvaltar cirka 290 reservat i västra Sverige på uppdrag av länsstyrelserna i Halland och Västra Götaland. Stiftelsen har Västra Götalandsregionen, Region Halland samt Göteborgsregionen som huvudmän, och arbetar med skötseln av reservaten. Västkuststiftelsen samordnar även arbete kring utveckling av vandringsleder, samt städning av marint skräp längs västkustens stränder. Syftet är att bevara och tillgängliggöra den västsvenska naturen för alla.
För mer information och fler tips på områden besök: www.vastkuststiftelsen.se. Även Västkuststiftelsen finns på Instagram: @vastkuststiftelsen