Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Megalodontanden som hittades i en åker på Hisingen

Tanden från Hisingen berättar om en förhistorisk jätte

Naturhistoriska museet i Göteborg ägs av Västra Götalandsregionen och är känd bland annat för den stora uppstoppade afrikanska elefanten som finns i mitten av däggdjurssalen. Men i museets gömmor hittar vi ett fossil från ett ännu större djur.

– Det här är en tand, från en förhistorisk haj som heter megalodon. Jag tror ganska många känner igen namnet, det är kanske den största hajen som någonsin levt, säger Lotta Backman, pedagog på Naturhistoriska museet i Göteborg.

För miljoner år sedan simmade den jättelika hajen megalodon omkring i världshaven. Den tros ha varit den största rovfisk som någonsin levt. Utifrån tänderna och en ryggkota som man hittat så har man räknat ut att den bör ha varit mellan 15 och 18 meter lång. Långt större än de största hajar som finns idag. De största tänderna efter megalodonhaj som hittats är upp till 18 centimeter långa berättar Lotta Backman.

Bild: Oliver E. Demuth, CC BY-SA 4.0

Den tand som finns på Naturhistoriska museet i Göteborg är drygt tio centimeter lång. Men det som kanske är mest anmärkningsvärt med tanden är var den hittades.

– Den här tanden hittades på en åker på Hisingen i Göteborg. Det är supermärkligt. De sista megalodon försvann för 3,6 miljoner år sedan men leran på Hisingen är inte äldre än mellan 10 000 och 40 000 år. Så det är helt fel, tanden kan inte ha ramlat ur hajens mun på Hisingen, säger Lotta Backman.

Saknar svar

Kanske har någon som varit på resa i Nordamerika eller någon annan del av världen där megalodontänder förekommer tagit med sig tanden till Göteborg och Hisingen. Svaret på gåtan är okänt.

Lotta Backman

– Vi vet faktiskt inte riktigt varför den hamnat där i åkern. Megalodontänder är inte helt ovanliga att hitta på rätt platser på jorden. Att det finns så mycket tänder beror nog på att hajar fortsätter producera tänder hela sitt liv. Det har ett mjukt skelett av brosk så det gör att tänder inte sitter fast så bra. Så när de jagar byten och äter så händer det att tänderna ramlar loss. Då kommer det upp nya tänder och en haj kan producera 20 000 tänder under sin livstid, säger Lotta Backman.

Text: Andreas Kron
Film: José Laguna Vargas
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Ting i Västra Götaland är en serie i VGRfokus som lyfter fram några av den enorma mängd föremål som finns inom Västra Götalandsregionens omfattande verksamhet, med allt från sjukhus till museer och naturbruksskolor.

Göteborgs naturhistoriska museum är Göteborgs äldsta museum. Det bildades 1833 med Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhällets naturaliesamlingar som grund. Sedan den 1 januari 1999 ägs och drivs museet av Västra Götalandsregionen. Sedan 1 januari 2020 ingår museet i Förvaltningen för kulturutveckling vilket är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet.