Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Andreas Kron

Chefen för ambulanshelikoptern vill se skärpta regler för A-traktorer

Regionens ambulanshelikopter larmas allt oftare ut till allvarliga olyckor med A-traktorer. Per Arnell, verksamhetschef för ambulanshelikoptern, känner stor frustration över utvecklingen.

Ungdomar ska inte dö eller skadas för livet i olyckor som kan förhindras.

Per Arnell tycker att den bästa stunden på dagen är när han kommer till sin arbetsplats på Säve ambulanshelikopterbas på Hisingen.

− Jag tycker om känslan av att dagen ligger öppen. I det här jobbet går det aldrig att veta vad som ska hända, säger han.

När regionens enda ambulanshelikopter larmas ut handlar det om livshotande sjukdomstillstånd och svåra olyckor. Det ligger i jobbets natur att alla uppdrag inte slutar bra – Per Arnell möter människor som dör eller drabbas av svåra skador.

Porträtt Per Arnell
Bild: Josefina Brattö

− Det som etsar sig fast och återkommer i tankarna är situationer när jag undrar om vi skulle ha gjort på ett annat sätt. I stället för att transportera patienten till högspecialiserad vård på Sahlgrenska kanske vi skulle valt att flyga till ett närmare sjukhus för snabbare vård. Det är svåra beslut som man kan tvingas ta i ett mörkt dike vid en trafikolycksplats.

Både verksamhetschef och narkosläkare

Men arbetet innebär också telefonsamtal från tacksamma personer som räddats till livet.

− En del kommer hit och vill träffa oss. Det är såklart jätteroligt att få den feedbacken eftersom vi bara är med i det akuta skedet och inte alltid vet hur det går senare.

Per Arnell arbetar både som verksamhetschef och tjänstgörande narkosläkare på ambulanshelikoptern. Under arbetspassen i helikoptern arbetar de i team – två piloter, en narkosläkare och en narkossjuksköterska.

Under den senaste tiden har han känt allt större frustration kring det ökade antalet svåra olyckor med A-traktorer som helikoptern har larmats till. På bara ett par månader har fyra ungdomar i Västra Götaland avlidit och flera blivit allvarligt skadade.

− För någon vecka sedan skrev jag en insändare i Göteborgs-Posten som handlade om att vuxenvärlden måste ta sitt ansvar och skärpa reglerna för A-traktorer. Vi kan inte blunda för att det sker så svåra olyckor gång på gång.

”Hastigheterna alldeles för höga”

Nyligen presenterade Transportstyrelsen en utredning om A-traktorer med bland annat förslag på bälteskrav, krav på vinterdäck och en mer omfattande förarutbildning. Även EU-kommissionen granskar det svenska regelverket för A-traktorer, eftersom reglerna inte följer EU:s fordonslagar.

− Jag kan inte avgöra om A-traktorerna ska förbjudas helt och hållet. I samband med olyckorna har vi märkt att hastigheterna varit alldeles för höga. Det har handlat om farter över 100 kilometer i timmen, annars hade skadorna inte varit så omfattande. Vi vet också att det varit alldeles för många passagerare i de olycksdrabbade fordonen.

Han berättar att de även larmas ut till allvarliga mopedolyckor, men att de olyckorna inte är så många i antal.

− De flesta har hjälm, kör i någorlunda rimlig fart och åker en i taget på en moped.

Nytt navigationssystem underlättar

Per Arnell visar med stolthet lokalerna på helikopterbasen i Säve. I ett nybyggt konferensrum består en vägg av tv-skärmar som visar live-bilder av vädret från olika platser i regionen. I Skövde och Bäckefors täcks himlen av moln medan solen lyser i Strömstad.

− Helikoptern är väderberoende. Om sikten är för dålig eller om det är risk för isbildning på vintern, kan vi inte åka på uppdrag.

Tack vare det nya navigationssystemet PinS (Point in space) följer helikopterns autopilot GPS-koordinater i luften som leder den fram till en bestämd plats, till exempel en helikopterplatta vid något av regionens sjukhus. Piloten landar sedan manuellt. Det pågår ett arbete att ta fram GPS-koordinater för rutter med låghöjdsflygning, för att i framtiden kunna minska problemet med isbildning på högre höjder.

− Politiker och tjänstemän har lyssnat på oss och stöttat de nya tekniksatsningarna. Nu kan vi ta cirka 40 procent av de intensivvårdstransporter som vi tidigare sagt nej till på grund av dåliga väderförhållanden.

Text: Kristina Karlberg
vgrfokus@vgregion.se


FAKTA:

Per Arnell

Ålder: 60 år

Bor: I villa i Sävedalen

Familj: Fru och tre vuxna barn. Labradoren Otine.

Gör: Verksamhetschef för ambulanshelikoptern i Västra Götalandsregionen. Överläkare vid sjukhusen i Väster.

Fritidsintressen: Har inte mycket fritid. Men kopplar gärna av genom att snickra och måla på 20-talsvillan eller sommarhuset på Tjörn.


Visste du att …

  • Västra Götalandsregionens ambulanshelikopter har en maxhastighet på 260 km/h.
  • Från helikopterplattan i Säve tar det ungefär 10 minuter att flyga till Mollösund eller 12 minuter till Borås.
  • Ambulanshelikoptern åker på omkring 1 600 larm per år. Av dessa är ungefär 80 procent utryckningar till olycksplatser och 20 procent intensivvårdstransporter.