Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Jose Lagunas Vargas

Av matrester skapades ljuv musik

Av matrester kan det skapas ljuv musik. På Lödöse museum berättar ett fårben om medeltidens musik när VGRfokus upptäcker ännu ett ting i VGR:s gömmor.

Ting i Västra Götaland är en serie i VGRfokus som lyfter fram några av den enorma mängd föremål som finns inom Västra Götalandsregionens omfattande verksamhet, med allt från sjukhus till museer och naturbruksskolor. Marie Schmidt jobbar som museipedagog på Lödöse museum och visar upp ett av sina favoritföremål från museets samlingar, en flöjt.

– Det här är en flöjt som är gjord utav ett fårben. Den var väldigt enkel att göra och man kunde tillverka den själv hemma. Man tog helt enkelt resterna av söndagsmiddagen och så gnagde man bort köttet från benet, petade man ut märgen, borrade hål och gjorde ett litet block av bivax som man stoppade in i ena änden på flöjten. Sen har man en alldeles perfekt flöjt att spela på, säger Marie Schmidt.

Fårbensflöjtar är ett av de äldsta kända musikinstrumenten och har använts i tusentals år i olika kulturer runt om i världen. De finns bevarade i arkeologiska utgrävningar från olika perioder i mänsklig historia. Och det är ett instrument som fortsätter användas idag inom exempelvis traditionell musik men även andra musikstilar.

– Jag gillar små detaljer med den här flöjten som att man kan se hur man har skavt av runt hålet här på två av fingerhålen, för att stämma flöjten till exempel.

På Lödöse museum finns en stor mängd föremål från medeltiden. Lödöse var en av Sveriges första städer och med över en halv miljon fynd är platsen idag en av de fyndrikaste medeltida platserna i Sverige.

– Man kan mycket väl tänka sig att någon tog upp sin lilla benflöjt för att köra en liten melodi, kanske med en trumma som slår en rytm, för att göra hela upplevelsen lite roligare.

I videon nedan spelar Marie ett stycke på en nyare fårbensflöjt.

– Jag älskar ju saker som påminner mig om att de här människorna var precis som vi. De tyckte om musik och dans, att ha kul och roa sig. Allt som på något vis påminner oss om det, som brädspel och tärningar och såna här saker är intressant, säger Marie Schmidt.

Text och video: Andreas Kron och Jose Lagunas Vargas
vgrfokus@vgregion.se