Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Jag vill att fler kommuner ska bli en fristad för kulturarbetare”

Kring årsskiftet 2022/2023 frågar vi ett antal medarbetare inom Västra Götalandsregionen (VGR) vad de önskar sig av det nya året, sett till arbetslivet. Först ut är Johanna Lindström, koordinator för Litterärt Residensprogram och Fristäder i Västra Götaland.

Vad önskar du dig av ditt yrkesliv under 2023?

”Jag jobbar med fristäder i regionen, och mitt största fokus är att få fler kommuner att fatta beslut om att bli en fristad. Att vara en fristad handlar om att öppna sin dörr för en kulturarbetare som är utsatt för hot eller trakasserier av regimen i sitt land, eller av andra grupperingar i samhället. Fristadstanken bygger på att vi bjuder in några av dessa personer för att de ska kunna fortsätta vara verksamma i sitt yrke. Det är ett slags respekt för kulturarbetares kompetens och gärning.

I regionen har vi ett bra riggat system för detta, Västra Götalandsregionen är faktiskt den enda region som stöttar sina kommuner ekonomiskt om de väljer att bli en fristad, och vi har också uppbyggda nätverk som stöttar regionalt, nationellt och internationellt. Det betyder att man kan få mycket stöd och hjälp i det här arbetet, vi gör det tillsammans helt enkelt.

porträttbild på Johanna Lindström
Johanna Lindström. Bild: Ann-Charlotte Rugfelt-Ferm

Att bli en fristad är ett erbjudande till kommunerna om att komma med i ett arbete som ökar yttrandefriheten, och värnar yttrandefriheten solidariskt över nationsgränser. I dag har vi två fristäder i regionen: Göteborg och Uddevalla. Därutöver finns det många vi har jobbat med som inte har lyckats nå fram till ett beslut, men som har varit väldigt nära. Jag skulle verkligen önska att de tog det här beslutet – som är ett politiskt beslut – att bli en fristad. Behovet är så stort, vilket beror på läget i världen.

Vid Göteborgs universitet finns V-Dem-institutet som mäter demokrati, och de kan se att antalet demokratier sjunker stadigt i världen sedan 20 år tillbaka. Fler och fler länder styrs på ett sätt som inte är demokratiskt, vilket gör att journalister, konstnärer, författare och musiker och andra blir hindrade i sitt yrkesutövande. De blir trakasserade, ibland fängslade, för något de har skrivit, en dikt de har publicerat på Facebook eller en sång.

Den som får en fristad i en svensk kommun får vistas här i två år och kan fortsätta vara yrkesverksam. Det är oerhört betydelsefullt för den personen, det räddar faktiskt liv, men att stå upp för kulturens fria roll är också ett strategiskt arbete för oss, och en signal att sända ut i världen. Det är en chans att lyfta de här ganska svåra frågorna om demokrati och yttrandefrihet. Det tror jag är viktigt – våra rättigheter måste vi ständigt försvara, annars försvinner de ifrån oss.

Under året som gått har vi också infört emergency residencies, krisresidens, för kulturarbetare från Ukraina. Det kom väldigt hastigt inpå, när kriget bröt ut agerade kulturnämnden snabbt och avsatte medel så att vi kunde dra igång. Där har vi jobbat tillsammans med Swan – The Swedish Artist Residency Network – och Artists at Risk, och det var fantastiskt att se den mobilisering som skedde. Via det arbetet kunde vi ta emot konstnärer, musiker och författare som gäster i vår region under lite kortare residens, 3–6 månader. Jag skulle säga att det har haft väldigt stor effekt och haft stor betydelse för dem som har kommit. Vi vet inte vad som händer nästa år, men det ser ut som att behovet blir långvarigt. Det är också en önskan jag har inför nästa år, att vi ska få lov att fortsätta arrangera de här kortare residensen.

Även om vi inte kan hjälpa alla kan vi hjälpa några. De som har varit här känner stödet från Sverige så starkt. Att veta att någon känner till att man är i en svår situation – bara det underlättar. Viljan att visa solidaritet och att sträcka ut en hand när man kan, det är betydelsefullt.”


Johanna Lindström

Ålder: 58 år.
Titel: koordinator för Litterärt Residensprogram och Fristäder i Västra Götaland, Förvaltningen för kulturutveckling.
Bor: i Dalsland, arbetsplats Regionens hus i Göteborg och hemma.
Bakgrund: utställningsproducent och museipedagog.

Berättat för Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se


LÄS OCKSÅ: