Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bakom Mölnlycke kulturhus arrangerade Ung kulturstab festivalen Summerjam, dit de bokade unga band och artister från hela regionen. Bild: Anna Gustafsson

Kulturarrangörer – en viktig länk mellan konsten och publiken

För att konst och kultur ska nå sin publik behövs arrangörer. Under Arrangörsveckan satsar Västra Götalandsregionen på just dem: där går det att testa sin projektidé på en regionutvecklare, få tips om hur man arrangerar tillgängligt och lyssna på unga arrangörers erfarenheter.

– Vi ungdomar har oftast en bättre uppfattning om vad andra ungdomar tycker är kul och intressant, säger Selma Wiberg, en ung arrangör i Härryda kommun.

En kulturarrangör är en person eller organisation som arrangerar publika kulturhändelser: det kan vara en ideell förening, en kommun, ett studieförbund eller en bygdegård. Det kan även handla om näringsverksamheter, som kaféer och gallerier, eller kulturutövare som arrangerar sina egna evenemang.

– Vår utgångspunkt är att arrangörerna är helt avgörande för att konsten och kulturen ska nå till publiken. Just därför är det viktigt att arrangörerna kan verka och utvecklas i vår region, säger Helén Liljedal, arrangörskonsulent på Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling.

Heldag för festivalarrangörer

Under vecka 49 anordnar Västra Götalandsregionen (VGR) Arrangörsveckan, med en rad fysiska och digitala programpunkter. Man kan testa sin projektidé på en regionutvecklare, få tips om hur man arrangerar tillgängligt, få nya perspektiv på publikutveckling och konkreta metoder. Det blir också en heldag för länets festivalarrangörer.

– Men vi startar veckan med fokus på de unga arrangörerna! Här sprider vi kunskap om några av de över 30 projekt som genomförts i regionen sedan 2019, när vi utlyste ett nytt stöd för att öka möjligheten för unga människor att påverka kulturutbudet i sin egen kommun, säger Helén Liljedal.

Ett exempel är Ung kulturstab. Det är en grupp timanställda unga mellan 16 och 18 år i Härryda kommun, som tillsammans hittar på och genomför egna aktiviteter och evenemang.

Yngre generationens röster

De har bland annat arrangerat två ungdomsfestivaler, och gjort allt från att skriva projektplaner och söka projektmedel till att boka artister och hitta spännande samarbeten.Bild: Selma Wiberg

– Det senaste året har jag lärt mig otroligt mycket och insett vilket stort arbete som faktiskt ligger bakom evenemang av olika storlekar och slag, säger 17-åriga Selma Wiberg, en av medlemmarna i Ung kulturstab.

Hon tycker det är viktigt med ungt arrangörskap för att det ska finnas representation av unga människor i kommunen och på kulturområdet.

– Jag tycker att det är viktigt att man får in den yngre generationens röster så att även vår samhällsgrupp känner sig sedd och prioriterad. Vi ungdomar har oftast en bättre uppfattning om vad andra ungdomar tycker är kul och intressant, säger Selma Wiberg.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


Om arrangörs- och publikutveckling i VGR 

Förvaltningen för kulturutveckling har i uppdrag att stödja och stimulera arrangörer och att underlätta och utveckla förutsättningar för alla kulturarrangörer i Västra Götaland. Det görs bland annat genom rådgivning, kurser, handledning, utvecklingsprojekt och nätverksbyggande. Satsningen Arrangörsveckan sker för andra gången och pågår 5–10 december.

Hela programmet för Arrangörsveckan finns här