Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Johanna Ewald St Michaels, Sahlgrenska universitetssjukhuset

Mini-Maria online har öppnat i Göteborg – snart kan regionen få fler digitala mottagningar

I måndags öppnade Mini-Maria online, Sveriges första digitala mottagning för unga som vill ha hjälp att sluta använda droger och alkohol. Den vänder sig till ungdomar i Göteborg, men tanken är att fler mottagningar i Västra Götalandsregionen ska ta efter.

Det är Mini-Maria Göteborg som har lanserat den nya appen för unga som använder substanser och deras närstående, och bakom står Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs stad. Men den hade kanske inte blivit till utan Helena Ringnér, psykolog på Mini-Maria resursmottagning i Göteborg.

Sommaren 2021 satt hon i fikarummet på jobbet tillsammans med personal från Ungdomsmottagningens onlinemottagning och började fundera på varför så många andra vårdinstanser – som just ungdomsmottagningen – hade digitala lösningar, men inte Mini-Maria.

– Jag tänkte att detta måste vara görbart, och vi behöver göra det, för det är så naturligt för ungdomar att ta kontakt på det här sättet. Det är inte rimligt att vi som har just den här målgruppen inte kan nås digitalt. Vi vet att ungdomar drar sig för att ringa vanliga telefonsamtal men är öppna för annan typ av kontakt, och vi behöver följa med i det, säger Helena Ringnér.

Sedan dess har hon drivit på och blivit projektledare för den nya vård- och stödappen Mini-Maria online. Den kan användas till videosamtal via drop-in eller bokade tider, och det går också att skriva meddelanden till mottagningen. Via appen finns sjuksköterska, psykolog och socionom tillgängliga för stöd och samtal.

Möjlighet att vara anonym

Vanligtvis används Bank-ID i digitala vårdtjänster, men här behövs inte det – dels eftersom många unga inte har ett Bank-ID, dels för möjligheten att kunna vara anonym.

– En hygglig andel av de ungdomar vi har kontakt med befinner sig i utsatta situationer. Deras förtroende för samhällsinstitutionerna, inklusive vården, kan vara ganska lågt, och de kan vara rädda att vi till exempel ska ringa polisen. Vi såg tidigt att det finns behov av en anonym kanal. När folk ringer oss på telefon vet vi inte heller alltid vilka de är, på det sättet är inte det här annorlunda.

Mini-Maria i Göteborg har tre fysiska mottagningar, och den nya appen är för boende där. Men tanken är att fler Mini-Maria i Västra Götalandsregionen (VGR) ska bli digitala.

– Efter en pilotperiod ska övriga Mini-Maria i regionen också kunna hoppa på, det kan bli redan till sommaren. Flera av de andra mottagningarna täcker stora områden, och då blir det ännu viktigare att kunna jobba digitalt.

Tidiga insatser gör stor skillnad

En förhoppning med den nya appen är att den som behöver hjälp ska ta kontakt i ett tidigare skede. Det kan kännas som ett stort steg att söka hjälp för ett drogproblem, och när en person gör det kan det redan ha gått ganska långt.

– Vi vet att tidiga insatser gör skillnad för ungdomar med substansbruk, och vi önskar att de tog kontakt med oss tidigare, kanske bara upprätta en kontakt med oss och ställa lite frågor. Ofta får vi höra ”Om jag hade vetat vilken hjälp och vilket bemötande jag kunde få hos er, hade jag kommit mycket tidigare”.

Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se


Mini-Maria

Det finns Mini-Maria-mottagningar på många platser i landet. De ger stöd, råd och vård till unga som har frågor eller bekymmer som rör droger eller alkohol, med eller utan kopplingar till psykisk ohälsa. Mottagningarna är även till för deras föräldrar och andra närstående som vill ha stöd och råd.

I nuläget finns tre Mini-Maria-mottagningar i Göteborg (Centrum, Gamlestan och Hisingen) för unga mellan 13 och 21 år, samt ett flertal uppdelade i Södra och Västra delen av Västra Götalandsregionen. Fler mottagningar är på gång. De drivs i samverkan mellan kommunerna och regionen.

Mini-Maria online finns tillgänglig från i måndags, den 9 januari 2023. Den kan laddas hem via App Store eller Google Play. Pilotprojektet vänder sig till unga i Göteborg och på Öckerö. Precis som de fysiska mottagningarna är Mini-Maria online också för föräldrar och andra närstående.

Appen är tänkt som ett komplement till mottagningarna i Göteborg. Det mesta går att göra i appen, dock inte allt, till exempel provtagningar.

Besöken på Mini-Maria är gratis och personalen har tystnadsplikt, men de har skyldighet att kontakta vårdnadshavare om personen som söker hjälp är under 18 år.

I Göteborg finns också en mottagning för spelberoende och skärmhälsa, för den som är över 16 år.