Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Viktigt att se över sin tekniska utrustning – 2G, 3G och fasta telefonnätet tas snart ur bruk

SOS-knappen i bilen, ventilationen på jobbet, robotgräsklipparen och mormors trygghetslarm – det är några exempel på tekniska produkter som kanske slutar fungera när 2G och 3G-näten kopplas ner.

– Alla behöver se över sin teknik och kolla vilket nät den använder, säger Eric Åkerlund, regional bredbandskoordinator i Västra Götaland.

Det börjar bli trångt i mobilnätet. Just nu ska femte generationens trådlösa kommunikation rullas ut över landet men frekvenserna räcker inte riktigt till. Därför städas de gamla GSM- och WCDMA-näten bort, alltså 2G och 3G. Att stänga av system som använts i över tre decennier sker dock inte friktionsfritt.

Eric Åkerlund

– Vi använder ofta 2G- och 3G-nätet när vi fjärrstyr tekniska apparater så som värmepumpar och ventilationsutrustning, berättar Eric Åkerlund. Det finns också många larm som använder äldre teknik. När näten släcks ner kan det påverka funktionen hos alltifrån pumpstationer till brandlarm och nödsamtal. Det ligger ett stort ansvar på kommuner och företag att se över och uppgradera sin teknik.

Kopparnätet försvinner också

Även de gamla telefonnäten i koppar tas snart ur bruk och ersätts med fiber eller trådlöst nät. På vissa platser har detta redan skett eftersom Telia inte velat lägga pengar på underhåll av teknik som ändå är på väg bort, men under 2023 sker även en planerad nedstängning. I Västra Götaland är de sex kommunerna Lysekil, Orust, Sotenäs, Stenungsund, Tanum och Tjörn först ut. Här stängs kopparnätet ner den sista maj 2023. Därefter följer i tur och ordning Partille, Bollebygd, Lerum och Mölndal under året. Eric Åkerlind tror dock inte att nedstängningen får så stora konsekvenser.

– Kopparnätet används inte särskilt mycket längre och det som kan göras där kan även göras i fibernätet, säger han. Det finns kanske en och annan person som inte vill sluta använda sin fasta telefon, men de är inte så många.

2023 inleder även mobiloperatörerna sin nedstängning av 2G- och 3G-näten. 2025 ska den vara genomförd i hela landet, men vilka datum näten släcker ner i varje område är inte offentligt. Man hade kunnat önska sig en nedstängningslista liknande den som Telia presenterat för det gamla kopparnätet men den informationen håller mobiloperatörerna för sig själva.

– Det beror på att det är flera aktörer som konkurrerar med varandra, berättar Eric Åkerlund. Det finns en kultur i branschen av att inte dela med sig av information i onödan.

Informerar brett

Eric Åkerlund är ofta ute och informerar om nedsläckningen och vad den kan få för effekt. Nu senast var alla kommuner i Västra Götaland inbjudna till en träff.

– Vi förstår att det är resurskrävande att inventera och uppdatera gamla system, men det måste ändå göras, säger Eric Åkerlund. Annars är risken stor att folk hamnar i fara, när gamla system som vi gjort oss beroende av plötsligt upphör att fungera. Görs det ingen inventering kan vi ju aldrig veta om trygghetslarmet eller någon annan viktig funktion har lagt av.

Även företag och privatpersoner kan behöva göra en inventering. Hur är det med inbrottslarmet, robotgräsklipparen och värmepumpen i källaren? Vilket nät använder de? Att produkten är nytillverkad är inte någon garanti för att den kommunicerar via 4G eller 5G. Är du osäker kan du höra av dig till tillverkaren och fråga.

Ny teknik i bussar

Christian Bohlin har ansvaret för att VGR:s verksamheter inte blir tagna på sängen av teknikskiftet. Här har man redan arbetat i ett par år med att framtidsanpassa kommunikationen och vissa verksamheter ligger långt fram, Västtrafik är till exempel nästan klara med att installera nya modem i sina bussar. Andra har knappt kommit i gång.

Christian Bohlin

– Vi har listor över vilken teknik som använder 2G- och 3G-nätet, men de är inte kompletta, säger Christian Bohlin. Det finns även externa leverantörer och då har vi inte koll.

För VGR:s fastighetsförvaltning kan nedsläckningen till exempel innebära att larmknappen i hissen slutar fungera eller att ventilationen inte längre går att styra.

Sjukhusen utgör en stor del av VGR:S verksamhet. Här har alla ambulanser uppdaterat sina modem, men det återstår också mycket arbete, inte minst med att kolla all medicinteknisk utrustning.

Även om teknikskiftet ger Christian Bohlin en väldig massa arbete är han i grunden positiv till att det sker.

– 4G och 5G är mycket effektivare. Det här teknikskiftet sker över hela världen och när vi nu släcker ner de gamla näten kan frekvenserna komma till mycket större nytta framöver.

Text: Benedikta Cavallin
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Flera generationers kommunikation

2G-nätet kallas även GSM och togs i bruk tidigt nittiotal. Idag används nätet i första hand för att styra och kommunicera med tekniska apparater. 3G eller WCDMA lanserades 2006 och ökade hastigheten i nätet med omkring 40 gånger. För femton år sen kom 4G som är en effektivare teknik och rymmer fler användare samtidigt. Idag sker närmare fyra femtedelar av all mobilkommunikation i 4G nätet. 2018 lanserades 5G men ännu finns ingen storskalig nättäckning.

Alltifrån inbrottslarm till fläktar

Alla prylar som enbart använder 2G och 3G kommer att sluta fungera när näten stängs ner. Exempel på uppkopplade produkter som kan sluta fungera: Parkeringsautomater, larmtjänster (exempelvis inbrotts- och brandlarm), värmepumpar, robotgräsklippare, husdjurspejlare, videoövervakning, elmätare, E-call (en europeisk nödtjänst för bilar), låsmekanismer, pumpstationer, dammar, fläktar, väderstationer.

Så vet du om din mobil stödjer 4G

Några tips om hur du kan kontrollera om din mobil stödjer 4G. Tips från Telia:

  • Bästa sättet: Gå in i mobilens inställningar och kontrollera alternativen under ”Mobilnät” eller ”Datakommunikation”. Om du hittar alternativ för tal och data i 4G/5G så bör du välja det. Saknas ett 4G-alternativ så är din telefon för gammal.
  • Om du har kvar instruktionsboken för din telefon kan du kontrollera den för att se vilka nät din mobil stödjer. Sök efter 4G eller LTE.
  • Kontrollera indikatorn för uppkoppling på skärmen på din mobil. Där anges oftast vilket nät mobilen är uppkopplad mot. Om indikatorn visar 4G eller VoLTE så har din mobil stöd för 4G. Om det står 2G, 3G eller E (Edge) tyder det på att mobilen inte stödjer 4G, men det kan också bero på att du befinner dig på en plats med dålig täckning.