Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Hälsoguiden Jihad Taha brukar träna hemma i Hjällbo via länk och samtidigt passa på att filma passet med sin mobil och visa det på sitt Tiktok-konto. Den här dagen anslöt hon till Levnadsvanemottagningen. Bild: Anna Rehnberg

Digital träning kan bidra till bättre hälsa i nordöstra Göteborg

Invånarna i nordöstra Göteborg har högre ohälsotal och kortare medellivslängd jämfört med andra stadsdelar. Ett sätt att förbättra den prognosen är genom motion. Men hur får man invånarna att börja träna? Kanske genom digital träning, något som just nu prövas på levnadsvanemottagningen i Angered.

– Sträck armarna över huvudet, braaa!

Klockan är strax efter 11.15 och fysioterapeuten Tina Mortensen har just dragit igång onsdagens träningspass med enkla uppvärmningsövningar. Framför henne står en filmkamera på en papperskorg som följer hennes rörelser och instruktioner.

Rörelserna enkla att följa

Två gånger i veckan hålls ett digitalt träningspass på levnadsvanemottagningen i Angered Centrum. Passen pågår i ungefär en halvtimme och på onsdagar är det Tina Mortensen, från psykiatrimottagningen på Angereds Närsjukhus, som håller i det. Tempot är lugnt och rörelserna enkla att följa.

Tina Mortensen.

– Steget att börja träna ska inte vara för utmanande, 30 minuter kan kännas hanterbart. Det är ändå ett heltäckande pass med uppvärmning, balans, kondition, styrka och nedvarvning, berättar Tina Mortensen.

På fredagar turas flera personer om att leda passen. De kommer från VGR:s Centrum för fysisk aktivitet, Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg och Hälsoteket nordöstra Göteborg.

– På så vis får de möjlighet att berätta att de finns och att de också anordnar träning. Det finns många möjligheter till kostnadsfri träning på dagtid i nordöstra Göteborg, säger Cecilia Hedström, samordnare och dietist.

Lika effektivt som antidepressiva

Att den digitala träningen är gratis är viktigt eftersom många inte har ekonomi att gå till ett gym. Det enda som behövs är en dator eller smartphone med internet. Men att levnadsvanemottagningen nu satsar på digitala träningspass har flera orsaker:

– Forskning visar att fysisk aktivitet ett par gånger i veckan är lika effektivt vid mild depression som antidepressiva läkemedel, säger Tina Mortensen.

– När det är mörkt och kallt drar sig många för att gå ut, då kan digital träning vara ett bra alternativ. Man kan träna där man är, säger Cecilia Hedström.

Cecilia Hedström.

För dom som föredrar att träna tillsammans med andra, eller inte kan träna hemma, finns Rannebergens Mötesplats och Hälsostugan Gårdsten, som följer de digitala passen via storskärm.

– Har man varit besökare på levnadsvanemottagningen under de senaste sex månaderna så har man möjlighet att träna här också, säger Cecilia Hedström.

”Inte lika stel i kroppen längre”

Just den här dagen är det fem personer som följer Tina Mortensens instruktioner på plats. En av dom är Shukri Warsame, lokalvårdare.

– Det är jättebra! I början kände jag mig spänd i axlarna och fick träningsvärk. Men nu är det skönare, jag är inte lika stel i kroppen längre. Jag vill fortsätta med det här.

Pia-Lott Berglund nickar instämmande. Hon sökte till levnadsvanemottagningen för att få kostråd och fick motionen på köpet.

– Jag blev änka och förtidspensionär och sen kom pandemin. Det blev ensamt. Jag behöver komma iväg hemifrån. Här får jag helheten: kroppen, kostråd och det sociala.

Erbjuder individuell rådgivning

Ohälsotalen i nordöstra Göteborg är höga och många väntar med att söka sjukvård tills det blir akut. Levnadsvanemottagningen startade i mars 2021 för att arbeta förebyggande och hälsofrämjande med att förbättra invånarnas levnadsvanor.

– Det handlar om att äta bättre, röra sig mer, sluta med tobak och dricka mindre alkohol. Vi försöker hitta olika sätt att åstadkomma detta. Tidigare har vi anordnat höstpromenader. Vi erbjuder också individuell rådgivning och tar blodfetter, blodsocker och blodtryck kostnadsfritt, säger Cecilia Hedström.

Prata mat och motion

Hon och mottagningens två hälsovetare besöker olika mötesplatser och föreningar och pratar goda hälsovanor. Efter två års arbete pågår nu en sammanställning, som ska vara klar i mitten av februari. I mars beslutas det om mottagningen ska finnas kvar.

– Min vision är naturligtvis att vi ska finnas kvar. Vi vill öka öppettiderna från fyra till fem dagar i veckan, knyta hälsoguiderna till oss och erbjuda höstpromenader, digital träning och rådgivning. Vi vill också vara mer ute på plats och prata mat och motion och utöka vårt uppdrag till att omfatta sömn och stress, som är viktiga faktorer för folks hälsa.

20 000 följare på Tiktok

En av hälsoguiderna är med och tränar den här dagen. Jihad Taha brukar i vanliga fall träna via länk, hemma i Hjällbo.

– Jag brukar filma skärmen med min mobil och direktsända på mitt Tiktok-konto där jag har 20 000 följare, och översätta instruktionerna till arabiska. Jag tror på det här med digital träning, säger hon och tillägger:

Jihad Taha

– Det tar lite tid innan folk hittar hit, men det levnadsvanemottagningen kan hjälpa folk med är jätteviktigt. Ni skulle till exempel kunna lajva matlagning med kostråd. Det finns massor av möjligheter.

– Vilken bra idé, säger Cecilia Hedström. Det är just genom hälsoguider som Jihad och via direkt samverkan med andra lokala organisationer som vi når ut. Det viktigaste är att få folk att ställa sig frågan ”Vad får mig att må bra?”

En som uppenbart funnit ett svar på den frågan är Pia-Lott Berglund, som har tränat färdigt för den här gången.

– Det här känns jättebra! utbrister hon glädjestrålande.

Text & bilder: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se


DIGITALA TRÄNINGSPASS

Det hålls två digitala träningspass i veckan, onsdagar och fredagar 11.15 – 11.45. Träningen pågår till den 10 mars 2023. Träningen passar alla, och det går att träna hemifrån eller där du är!

Länk till träningspassen

Hälsovetaren Anna-Karin Byström till vänster och Cecilia Hedström till höger hälsar välkomna till Levnadsmottagningens digitala träningspass, tillsammans med fysioterapeuten Tina Mortensen i mitten.

Mötes-ID: 332 287 511 072
Lösenord: gp79eK

Appen

Du behöver ladda ner mobilappen Teams för att delta i de digitala passen via mobiltelefon.

Om du inte har Teams, börja med att ladda ner appen via App Store (iPhone) eller Play Butik (Android). Du kan sedan skapa ett Teamskonto om du vill, men det är inte nödvändigt.

Om du har Teamsappen men inte ett Teamskonto:

  • Klicka på möteslänken.
  • Välj alternativet Anslut som gäst.
  • Skriv ett (valfritt) namn.
  • Välj Anslut till möte.

TIPS!

Bild: Vänd mobiltelefonen vågrätt/liggande.

Ljud: Klicka på högtalarsymbolen och välj Högtalare.


TRÄNA FYSISKT

Om du vill träna tillsammans med andra, kom till någon av mötesplatserna:

Rannebergens Mötesplats, Fjällblomman 10 (torget)

Hälsostugan Gårdsten (byter lokal för tillfället, kontakta Jenny.Perez-Grannas@gardstensbostader.se för aktuell adress)


Levnadsvanemottagningen Angered arbetar hälsofrämjande genom att ge stöd till hälsosammare levnadsvanor för invånarna i nordöstra Göteborg. Mottagningen erbjuder även kostnadsfri individuell rådgivning kring kost, alkohol och tobak samt kontroll av blodtryck, blodsocker och blodfetter.

Tillgång till tolk finns.

Levnadsvanemottagningen är en del av Folkhälsoenheten vid Angereds närsjukhus. Den startade som ett regionfinansierat pilotprojekt mellan mars 2021 och 31 december 2022. Finansieras nu via hälso- och sjukvårdsnämnden till och med 30 juni 2023.

Om verksamheten: www.angeredsnarsjukhus.se/levamottagning

Chatta och kommunicera via instagram: @leva_angered