De senaste månaderna har Vulvamottagningen i Angered utbildat personal vid regionens barnmorskemottagningar om könsstympning. Förhoppningen är att fler drabbade kvinnor ska erbjudas hjälp i vården för att exempelvis bli av med svåra smärtor vid mens eller samlag.
– Vi hoppas att barnmorskorna lättare ska kunna identifiera de könsstympade kvinnorna och kunna stötta dem, säger Hanna Edvardsson, samordnare på Vulvamottagningen vid Angereds närsjukhus.
Under hösten och vintern har ungefär 275 anställda vid Västra Götalandsregionens nästan 70 barnmorskemottagningar genomgått utbildningen. De har också informerats om att de kan remittera patienter direkt till Vulvamottagningen, som är en specialiserad gynekologisk mottagning för kvinnor som har besvär orsakade av könsstympning.
Erbjuder öppningsoperationer
På mottagningen arbetar gynekolog, barnmorska, kurator, sexolog och undersköterska. De erbjuder både samtalsstöd och öppningsoperationer.
– Det kan vara ett svårt trauma att ha blivit könsstympad som barn. Kanske har flickan blivit bortförd i samband med ingreppet, varit fasthållen och blivit skuren och sydd i underlivet utan bedövning. Vanligtvis pratas det aldrig om ingreppet efteråt. Som vuxen kan posttraumatiska symtom utvecklas och kvinnan kan få svårt med tillit och sexuell intimitet, säger Hanna Edvardsson.
Det finns olika typer av könsstympning. Den allvarligaste formen innebär att blygdläpparna har skurits av och sytts ihop och endast en liten öppning har lämnats för kiss och mensblod. Ofta har även yttre delar av klitoris skurits bort.
Skrämmande minnen
Kvinnan har ofta svåra smärtor vid mens och samlag och det tar lång tid att kissa. Riskerna vid en förlossning ökar också när underlivet har sytts ihop.
– Vid denna typ av könsstympning erbjuder vi en öppningsoperation. Det innebär att vävnaden som sytts ihop öppnas. Vi tror att fler skulle välja att göra en öppningsoperation innan de är gravida eller under sin graviditet om de visste mer om fördelarna och att möjligheten finns.
Det vanligaste är att det sker en akut öppningsoperation vid en förlossning. Ingreppet behöver göras för att barnet ska kunna födas fram. Det finns flera nackdelar med att göra operationen i samband med förlossning, och situationen kan upplevas som otrygg för en kvinna som bär med sig skrämmande minnen från könsstympning som barn.
Antalet remisser har ökat kraftigt
Under våren kommer resultatet från utbildningen att sammanställas och utvärderas i detalj. Men redan nu går det att se flera positiva konsekvenser. Antalet remisser till Vulvamottagningen från regionens barnmorskemottagningar har ökat kraftigt. Bara under hösten kom det in 25 remisser från barnmorskemottagningarna, jämfört med tidigare 22 remisser för hela perioden 2019 fram till augusti 2022.
– Många barnmorskor har tidigare uppgett att de sällan träffar kvinnor som varit utsatta för könsstympning på cellprovtagningen. Men nu har vi fått in remisser på kvinnor som har identifieras vid dessa besök, vilket tyder på att utbildningen kan ha lett till en ökad uppmärksamhet.
Hanna Edvardsson berättar att de också har pratat mycket med barnmorskorna om hur de ska ta upp ämnet könsstympning. Ett förslag från flera barnmorskor har varit att alla kvinnor som besöker mottagningarna ska få en standardfråga om könsstympning.
– Det har också framkommit att det kan kännas svårt att börja ställa frågor om ämnet. På utbildningen tipsar vi om att ställa specifika frågor om vanliga besvär, till exempel hur lång tid det tar att kissa. Eller att använda andra ord än könsstympad. Det är inte säkert att kvinnorna upplever sig som stympade. De kanske själva använder ord som klippt, skuren eller sydd.
Hoppas nå barn och unga
Hanna Edvardsson hoppas på att Vulvamottagningen ska kunna genomföra fler liknande utbildningsinsatser framöver. Gärna för regionens ungdomsmottagningar och skolhälsovård.
– Om vi kan nå ut med information till barn och unga, är chansen större att de inte behöver gå omkring med sina besvär långt upp i vuxen ålder.
Text: Kristina Karlberg
vgrfokus@vgregion.se
Stöd och mer information
Hit kan du vända dig för stöd eller få mer information om könsstympning och öppningsoperation:
- Vulvamottagningens telefonrådgivning, telefon 031-333 69 02 eller mejl: vulvamottagning@vgregion.se
- Kontakta din barnmorskemottagning. De kan remittera dig vidare till Vulvamottagningen vid behov.
Visste du att?
- Den som utsätter flickor eller kvinnor för könsstympning bryter mot lagen och kan dömas till fängelse. Det gäller även om ingreppet utförs i ett annat land än Sverige.
- Socialstyrelsen uppskattar att det finns närmare 50 000 kvinnor i Sverige som är könsstympade.
- Enligt UNICEF har cirka 200 miljoner nu levande flickor/kvinnor i världen utsatts för könsstympning.