Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hon har ritat Naturhistoriskas kända mullvad

Gabriella Kalmar är formgivare på Västra Götalandsregionens kulturförvaltning. Nyligen fick hon ett annorlunda uppdrag: att illustrera mullvaden Mullward Grusnos, vars uppdrag är att leda barnen rätt på Göteborgs naturhistoriska museum.

Mullward Grusnos har blivit något av en kändis för barnfamiljer som besöker Naturhistoriska: han har spelat huvudrollen i femton reklamfilmer för museet, där han berättat om allt från pandemi och renoveringar till temadagar och nyöppnade utställningar.

Numera står han också rent fysiskt på flera ställen i museet, och fungerar som en pedagogisk vägvisare för yngre barn.

Nya insikter i djurets anatomi

Uppdraget att rita honom gick till formgivaren Gabriella Kalmar. Hon började med att besöka den uppstoppade – eller monterade, som det heter på museispråk – mullvaden som finns på museet, vilket gav henne nya insikter i djurets anatomi.

Gabriella Kalmar med den äkta mullvaden och den tecknade Mullward.

– Jag visste inte att mullvadar har en svans förrän jag upptäckte det på den monterade versionen… säger Gabriella Kalmar.

Hon fotograferade och tecknade museets mullvad, som är förebild för Mullward, för att ha som grund i sitt fortsatta arbete. Så jobbar hon ofta:

– I nio fall av tio börjar jag teckna på papper, även i de fall jag ska göra något digitalt. Det blir alltid bättre om jag börjar på papper, säger Gabriella Kalmar.

En känsla för Mullwards personlighet

Som formgivare sitter hon vanligtvis mycket framför datorn och jobbar med alltifrån rapporter, tidskrifter och annonser till affischer, böcker och trycksaker. Att få in mer udda uppdrag – som att teckna en populär maskot – uppskattar hon extra mycket.

För att få en känsla för Mullwards personlighet fick Gabriella Kalmar hjälp av utställningspersonalen, som hade en väldigt tydlig uppfattning om figurens inre väsen. De ombads att noggrant redogöra för hans egenskaper, ålder, kön och temperament.

Mullward beskrivs som förnumstig, väldigt duktig (enligt honom själv), nyfiken, uppfinningsrik och full av självförtroende.

– Det kändes viktigt att de som jobbar på Naturhistoriska blev nöjda med gestaltningen, förklarar Gabriella Kalmar.

En pedagogisk roll

I dag har Mullward blivit till en halvmeter hög figur, efter Gabriella Kalmars blyertsskisser. Med sitt förstoringsglas fyller han numera en pedagogisk roll för museets yngsta besökare.

I december invigdes den sista av museets nyrenoverade basutställningar, och i den skulle det finnas ett så kallat barnspår. Där har Mullward en viktig funktion.

– Vi har redan från början haft en tanke om att Mullward skulle få fylla en mer pedagogisk roll. När vi renoverade våra basutställningar och började utveckla ett barnspår kändes det helt självklart att Mullward skulle få vara den som visar vägen och markerar var det finns särskilda grejer för barn, säger programansvariga Renée Göthberg.

Interaktiva delar

Spåret börjar redan vid receptionen och leder besökare in i de nya utställningarna om evolution, fiskar och reptiler. Där kan museets yngre besökare upptäcka nya fakta och lära sig saker på ett tilltal anpassat för barn.

Där finns också interaktiva delar där både små och stora barn kan testa hur ett ekosystem fungerar eller lära sig om den genetiska koden genom att spela xylofon.

– Museets uppdrag är att sprida kunskap om djur och natur till alla, vi måste därför ha information som passar alla och olika grupper. Barn är en viktig besöksgrupp för oss, och vi ville göra något speciellt för just den målgruppen. Vi har därför försökt utforma barnspåret så att det ska passa för flera olika åldrar, förklarar museipedagog Lotta Backman.

Spännande saker att upptäcka

Längs hela barnspåret pekar Mullward ut saker för barn att upptäcka, till exempel lådor som går att dra ut med spännande saker att upptäcka inuti.

Planen är att fortsätta utveckla barnspåret till flera delar av museet.

Text: Julia Collinius och Anna Härdig

Under sportlovet, vecka 7 vankas flera aktiviteter på museet. På gnm.se kan du ta del av hela utbudet.

LÄS OCKSÅ: Sportlov hos VGR – åk skridskor på djurben, prova musikal och läs kärleksbrev


Gabriella Kalmar

Ålder: 52
Bakgrund: Har jobbat i VGR sedan 2006. Har läst en treårig konstutbildning och diverse kurser i grafisk form.
Styrkor: Envis, nyfiken, vill hela tiden lära nytt och få utmaningar.
Hobby: Gör mönster på fritiden som hon lägger upp på Instagramkontot @the_creactivist. Har tryckt sitt eget mönster på textil och gjort kuddar av det. Drömmer om att kunna trycka upp fler mönster i större upplaga.


Mullward Grusnos

Hur föddes egentligen Mullward? Jo, i december 2018 ville kommunikatören Anna Härdig och programansvariga Renée Göthberg hitta ett nytt sätt att uppmärksamma museets julmarknad. De bestämde sig för att göra en stopmotion-film med ett utvalt djur ur museets magasin. Valet föll på en liten mullvad som i filmen fick ränna runt i museets julpyntade korridorer för att leta efter sin borttappade tomteluva.

Filmen blev mycket populär i museets Facebookkanal och den monterade mullvaden, som efter en namntävling fick namnet Mullward Grusnos, har sedan dess spelat huvudrollen i femton filmer. I dem har han utvecklat en helt egen personlighet.

Se stop motion-filmerna om Mullward Grusnos här: Mullward Grusnos – Göteborgs naturhistoriska museum (gnm.se) eller besök honom på Göteborgs naturhistoriska museum.