Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Skjutsgruppen

Ny digital plattform ska göra det enklare att samåka

Att ensam ta bilen är dåligt för miljön och dessutom dyrt. Nu sjösätts ett projekt som gör det enklare för medlemmar i till exempel en fotbollsklubb eller en bostadsrättförening att åka tillsammans. 

– Samåkningsfrågan är het – vi ser en ketchupeffekt nu där allt händer på en gång, säger Mattias Jägerskog på Skjutsgruppen som har arbetat för samåkning i 16 år. 

Sverige ska minska utsläppen från inrikestransporter med 70 procent mellan 2010 och 2030. 

– Det är mycket att göra där och det är lite tid kvar. Vi vet att samåkning till stor del handlar om tillit, tillit mellan privatpersoner. Då finns det ett område där människor har väldigt stor tillit till varandra, och det är föreningslivet, säger Mattias Jägerskog, ordförande i Skjutsgruppen ideell förening.

75 procent av Sveriges befolkning över 16 år är med i en eller flera föreningar. Det är utgångspunkten när Skjutsgruppen ideell förening nu lanserar ett nytt verktyg för att enklare kunna åka tillsammans, ett projekt som finansieras av Västra Götalandsregionen och Vinnova.

– Vi vill knyta ihop frågorna om miljö och tillit och har därför byggt en samåkningsplattform för och med föreningslivet, för att minska utsläppen.

Skapa resan tillsammans

Rent praktiskt fungerar det så att Skjutsgruppen placerar en plattform – en widget – för samåkning på de deltagande föreningarnas webbplatser. Där går det både att erbjuda plats i ett fordon och att fråga om skjuts. På plattformen finns bland annat kalender, möjlighet att söka fram orter och att kommunicera. 

– Det går att skapa resan tillsammans: någon kanske vill åka vid åtta och en annan vid halv nio, möjligheten att pussla ihop färden underlättas i det här verktyget. Man kan välja om man bara vill åka med medlemmar i den egna föreningen eller koppla ihop sig med andra föreningars plattformar, och vi har redan förstått att många gärna vill åka med andra föreningars medlemmar.

Själva samåkningen behöver inte alls vara kopplad till föreningen utan kan handla om att hitta någon att pendla till jobbet med, att kunna ta sig till mormor över helgen eller att dela på bensinpengarna upp till fjällen. 

– En ytterligare aspekt i detta är att det blir billigare att transportera sig. Det är en stor fråga för många just nu, och det här är ett projekt också för att hjälpa invånarna i regionen att få ner sina kostnader. Dessutom har vi den sociala biten, att samarbeta så här bygger ännu mer tillit. Att se på varandra som grannar, föreningsmedlemmar, att vi deltar i detta tillsammans.

Möjligt för fler att ansluta

Den 28 februari blir plattformen tillgänglig för medlemmar i Friluftsfrämjandet, Skjutsgruppen och Naturskyddsföreningen. 

– Vi kommer att nå många väldigt snabbt, potentiellt nås 300 000 personer bara via de föreningar som är anslutna från start. Från och med nu är det också möjligt för alla andra föreningar att ansluta sig: det kan vara ett byalag, en idrottsklubb, spelklubbar, hyresgäster som går samman eller en grupp som driver en liten gård tillsammans, säger Mattias Jägerskog.

Line de Verdier, regionutvecklare inom kollektivtrafik och infrastruktur på koncernkontoret, Västra Götalandsregionen, kommer att följa Skjutsgruppens projekt:

– Det ska bli spännande att se om det kan bidra till att både öka samåkningen i och knyta samman Västra Götaland. Vi behöver jobba med frågan från olika håll och tillsammans med fler aktörer för att hitta nya lösningar för ett ökat hållbart resande.

Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se 


Om projektet 

Projektet ”Vi knyter ihop civilsamhället kring samåkning” har fått stöd från Vinnova och Västra Götalandsregionen. Under 2023 testas plattformen av medlemmar i Friluftsfrämjandet, Skjutsgruppen ideell förening och Naturskyddsföreningen, samt ett antal mindre föreningar. Andra organisationer över hela Sverige är välkomna att ansluta sig.

Två ytterligare parter i projektet är Göteborgs stad och Umeå kommun, som kommer att samla in öppna data kring samåkningen. Syftet är att mäta olika aspekter av projektet för att utvärdera om någon del i det behöver förstärkas med fler åtgärder.

Projektet kommer att utvecklas löpande. Användare som har idéer kring förbättringar är välkomna att höra av sig.

Skjutsgruppen ideell förening bildades av Mattias Jägerskog år 2007 och gruppen har arbetat för samåkning sedan dess.