Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Femton konstnärer har hittills vistats i Västra Götaland på residens. Två av dem, Oleksandra Voronina och Kyrylo Zhuravel. Foton: Privat och Kajsa Kax.

Oleksandra och Kyrylo får arbetsro i Dalsland

När Ukraina invaderades av Ryssland förändrades allt. För konstnären Oleksandra Voronina kändes konsten inte längre viktig. I stället ägnade hon sig helt åt volontärarbete. Men så kom erbjudandet om ett konstnärligt residens i Dalsland.

Oleksandra Voronina från Kiev är en av femton konstnärer som hittills vistats i Västra Götaland på residens – ett etablerat begrepp inom konst och kultur. Det innebär att till exempel konstnärer, musiker eller författare får boende, en plats att arbeta på och lön, under en viss tid. Målet kan vara att ge arbetsro, skapa samverkan, utveckla en konstform eller en plats.

Vid invasionens början arbetade Oleksandra som volontär i Ukraina. Påfrestningarna och de många timmarnas arbete ledde till en utmattning som fortfarande dröjer sig kvar. Men tack vare miljön och människorna i Fengersfors har hon kunnat slappna av tillräckligt för att skapa igen.

Konstnären Oleksandra står och måla på en stor målning som bland annat har eldsflammor.
Eld har blivit ett nytt motiv för Oleksandra. Foto: privat

– Först kändes det oviktigt att skapa. Jag varken kunde eller ville. Jag drevs i stället av att hjälpa andra som drabbats av fasorna. Men så insåg jag att jag också kan bidra genom min konst. Genom den kan jag berätta om kriget. Jag kan också, liksom många av mina vänner och kollegor, sälja min konst och donera pengarna till armén. Det ger mig nya möjligheter.

Konsten har alltså fått en ny dimension för Oleksandra sedan kriget bröt ut. Två nya element i hennes motiv är eld – och mobiltelefoner.

– Mobilen visar hur kriget är närvarande hela tiden, i varje situation i vardagen. När du vaknar, tills du somnar. Jag scrollar ständigt. Jag kollar om mina vänner lever. Jag kollar nyheter av alla slag. Det blir en besatthet. Elden har du alltid i dig, för du har alltid kriget i dig. Du kan inte sluta tänka på det, säger hon.

Två bilder. En tavla som visar en naken person som döljer sitt skrev och tycks kolla på pornografi. Den andra bilden ett foto av en järnkamin som är formad som en tjur.
Till vänster ett av Oleksandras färdiga verk. Foto privat. Till höger baksidan av Kyrylo Zhuravels kamin. Foto: Kajsa Kax

Kaminer till Ukraina engagerar bygden

Inte långt från Fengersfors, i Dals Långed, har Kyrylo Zhuravel ett residens på Campus Steneby.

Inte långt från Fengersfors, i Dals Långed, har Kyrylo Zhuravel ett residens på Campus Steneby.

I verkstäderna där kan Kyrolo, också från Kiev, arbeta med sin metallkonst. Han har också hittat ett lokalt sammanhang. Tillsammans med en förening bygger han kaminer till familjer i Ukraina.

– Det är rejäla kaminer i cortenplåt som tål hög värme. Många människor har förlorat sina arbeten och sina hem. Hela byar och städer är förstörda. Det saknas el och värme, och de sitter i fuktiga skyddsrum under jord. På kaminerna kan de torka sina kläder, laga mat och värma sig, berättar han.

Kaminerna är utformade som tjurar. Varför då?

– Tjuren är en symbol för Dalsland. Och jag vill att kaminerna ska vara vackra, de är konst. Jag tänker särskilt på att barnen ska få känna trygghet och glädje över dem, över att familjerna har något som är nytt och fint. När vi har vunnit det här kriget, då hoppas jag att tjurarna kan fungera som offentlig konst i parker och på lekplatser.

Några järnkaminer sedda framifrån. Ett par händer lägger ved i en korg på kaminen.
Kaminerna funkar för värme, matlagning men också torka kläder. Foto: Kajsa Kax

Kyrylo pratar med stor värme om de människor som har engagerat sig i projektet och arbetat tillsammans med honom. Det är Sune som ställer upp med sin verkstad och sitt tekniska kunnande, Ylva som har spridit information om projektet och samlat in donationer, Miklós som har smitt tjurarnas horn… listan fortsätter. Det är tydligt att engagemanget har varit stort och snart kan de första fem kaminerna köras ned till Ukraina.

”Det är min uppgift som konstnär att berätta”

Den 24 februari öppnar Oleksandra Voronina och Kyrylo Zhuravel en gemensam utställning på Steneby i Dals Långed. Där visar de några av sina verk från tiden i Sverige. Det blir också digitala inslag, bilder från olika generationer av ukrainska konstnärer och en konstfilm om kriget.

Båda pratar också om det värdefulla i att möta människor ansikte mot ansikte.

– Människor har svårt att ta till sig nyhetsrapportering och inlägg i sociala medier. Det är oerhört svårt att förstå att det ohyggliga som händer är på riktigt. Men jag kan vittna om att det är sant. säger Oleksandra.

– Det är min uppgift som konstnär att berätta. Människor behöver känna till historien. Både genom vår konst, och våra vittnesmål. När jag har föreläst här i Dalsland har jag bland annat visat bilder på hur kulturarvet i Ukraina förstörs. Museer, kyrkor, monument. Det är så viktigt att rädda kulturarvet – utan det har vi ingen själ, säger Kyrylo.

Text: Marina Andersson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Kulturstöd för Ukraina

Residensen för de ukrainska konstnärerna har finansierats av Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Nämnden beslutade nyligen att ge ytterligare en miljon kronor till residens för ukrainska konstnärer och för att främja yttrandefriheten i Ryssland och Belarus, vilket innebär att Västra Götalandsregionen sammanlagt har avsatt tre miljoner kronor till detta sedan mars 2022. Pengarna har också använts för att ge ukrainare på flykt möjlighet att ta del av kultur- och idrottsaktiviteter.

Residensinsatserna görs i samarbete med en rad aktörer: Nätverket Swedish Artist Residency Network (SWAN) och Artists at Risk samt residensvärdarna Göteborg Film Festival, Konstmuseet i Skövde, kulturtidskriften Glänta, konstnärskollektivet Not Quite i Fengersfors, Konstepidemin i Göteborg samt Göteborgs universitet genom HDK-Valand Campus Steneby i Dals Långed och skrivarlägenheterna i Villa Martinson i Jonsered.

Läs mer om tillverkningen om kaminerna på https://kontinuerligakokaren.se/