Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
"Vi kan alla vara Ukraina", säger ST-läkaren Katja Blagodyr som själv är född i Ukraina. Bild: Johanna Ewald St Michaels.

ST-läkare startade hjälporganisation för Ukraina

När den fullskaliga invasionen av Ukraina var ett faktum dröjde det inte länge förrän ST-läkaren Katja Blagodyr hade bokat en buss med förnödenheter till sina landsmän på flykt. Ett år senare har det blivit både ambulanser, ett mobilt sjukhus, mediciner och mycket mer till de nödställda i Ukraina.

– Oj, kommer du att fråga om min barndom? Då varnar jag för tårar. Det är sällan jag blickar tillbaka på den lilla Katja i Ukraina, jag bara kör, säger Katja Blagodyr.

Hon är 35 år och ST-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon är också grundare till Help Ukraine Gothenburg, en förening som har funnits i knappt i ett år och som gjort stora insatser för människor i Ukraina och ukrainska flyktingar i Sverige.

Katja Blagodyr kom till Sverige som tolvåring, tillsammans med sin mamma. Hennes pappa hade gått bort och mamman hade svårt att klara livet som ensamstående efter kommunismens fall och landets djupa ekonomiska kris. I Sverige skulle dottern få en bättre framtid.

– Mina föräldrar arbetade otroligt hårt, så jag växte upp med mina morföräldrar på landet. Sedan föll kommunismen, och hela samhället föll tillsammans med den. Det blev en ekonomisk katastrof för de flesta av oss. Vi var tvungna att arbeta tillsammans, som en stor organism, för att överleva. Vi levde väldigt nära våra grannar, våra vänner, alla runt omkring. Vi var direkt beroende av varandra, vi behövde dela mat, vi behövde dela värme, ibland behövde vi dela bostäder. Det är det jag minns mest från Ukraina. Den gemensamma resan vi gjorde som ett kollektiv, som vi idag gör på nytt.

”Kriget har börjat”

Tidigt på morgonen den 24 februari i fjol ringde Katja Blagodyr till sin mamma, som arbetar som läkare på Skaraborgs sjukhus, och sa: ”Kriget har börjat.” De började sedan ringa runt till sina släktingar och vänner i Ukraina.

– Min gudmor bor i Kiev och jag minns så väl vad hon sa. Hon sa: ”De kommer aldrig anfalla Kiev. Kiev är moder. Kiev är hjärtat. De kommer aldrig våga.” Ändå började de sedan massbomba Kiev.

Katja Blagodyr ringde också runt till organisationer i Göteborg för att hitta en plats där ukrainare kunde samlas och sörja tillsammans. Hon gick till biblioteket och kopierade lappar där hon bjöd in till en träff, och delade ut lapparna till demonstranter utanför ryska ambassaden. Ett femtiotal personer dök upp till den annonserade träffen utanför Sjömanskyrkan och på nolltid växte en hjälporganisation fram: Help Ukraine Gothenburg, HUG.

– Jag förväntade mig egentligen ingenting, mer än att få träffa människor med samma sorg som jag. Och senare blev vi vänner, vi blev familj, och vi började jobba. Många av oss jobbar konstant, berättar Katja Blagodyr.

Skickade nio bussar första veckan

Redan första veckan skickade HUG nio bussar med förnödenheter till Ukraina. Det var sådant som göteborgare hade lämnat in till den nystartade organisationen: kläder, mat, filtar, mediciner, barnbilstolar, barnvagnar bland annat. Och med de återvändande bussarna kom människor på flykt till Göteborg.

– Ja, det kom människor. Och de kom och kom och kom och kom, berättar Katja Blagodyr. Cirka 45 000 ukrainare sökte asyl i Sverige under 2022.

Katja Blagodyr och hennes vänner öppnade ett transitboende i egen regi. Svenska Kyrkan upplät ett hus som tog emot mer än tvåhundra flyktingar på kort tid. Volontärerna var där dag och natt för att stödja människorna som kom.

– De tröstade och höll handen. Folk hade panik, de visste inte var de skulle. De visste inte vad migration innebar, säger Katja Blagodyr. Så vi öppnade HUG-center, som blev det ställe där vi tog emot människorna, gav dem råd, hjälpte till att fylla i papper. Vi startade ett call center som var öppet från tidig morgon till sen kväll och vi hjälpte dem med allt ifrån blöjor till rena underkläder, vilket var sånt man inte tänker på. Mat, det var många som behövde mat, många som var hungriga, och sjuka.

Försöker stödja sjukvården på plats

På ett år har HUG öppnat tre center i Göteborg och tar hand om tusentals människor. Två center är för barn och ett är för vuxna. De har samlat in pengar och köpt tretton räddningsfordon (tolv ambulanser och en brandbil), generatorer och vedkaminer som har skickats till Ukraina. De har byggt om en buss till ett mobilt sjukhus som idag arbetar vid fronten. Varje vecka har minst en bil med förnödenheter åkt till Ukraina. De har även köpt medicinsk utrustning för över två miljoner kronor.

– Vi försöker stödja sjukvården på plats som alltid är en måltavla för ryska attacker tyvärr.

HUG har 400 barn i sina barnverksamheter, undervisar vuxna i svenska och engelska och har hjälpt 200 ukrainska personer till arbete i Göteborg. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har fått nya medarbetare, och även Volvo, Liseberg, restauranger och byggfirmor.

Var kommer din kraft ifrån?

– Jag var precis nybliven mamma, så det kan vara mycket hormoner, säger Katja Blagodyr och fnissar, men bli strax allvarlig igen.

– Eller så kan det vara just den här förståelsen för vad det innebär att vara en mamma och känna hur det kan bli att fly tillsammans med sina två barn och inte veta om man överlever eller inte. Det var min största mardröm. Att bara föreställa mig att det här har inträffat alla de mammor vi såg på tv. Det var ofattbart för mig.

På frågan om hon själv funderat på att åka till Ukraina och arbeta som läkare säger Katja Blagodyr:

– Nej. De skulle skicka mig till fronten, och jag skulle kanske dö. Jag kan inte göra så mot mina döttrar.

Ukraina tar all tid

Katja Blagodyr kommer snart att vara tjänstledig för att ägna sig enbart åt HUG under en tid. Det behövs mer arbete, mer pengar. Ukraina tar all tid, dygnets alla timmar.

– Ukraina är en själ som kämpar för att vara fri. Och om det är något jag vill förmedla utåt så är det att vi alla kan vara Ukraina.

Sist men inte minst har Katja Blagodyr ett meddelande till alla på Sahlgrenska Universitetssjukhuset: Varje fredag under en tid framöver kommer Ukraina-bilen från HUG till Sahlgrenska-tomten, operation 1, och hämtar material som avskrivits, gått ut eller som det finns överskott av. Dessa saker åker med transport till Ukraina veckan därpå. Finns det fler avdelningar eller specialiteter som vill och kan bidra så kan liv räddas. Mejla helpukrainegbg@gmail.com