Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Oavsett var man bor i Västra Götaland kan man numera ringa ett nummer, 010-435 86 50, för att få råd och stöd kring barns psykiska ohälsa. Foto: Pixabay

”En väg in” ökar tillgängligheten till BUP

Tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, har blivit bättre i Västra Götalandsregionen. För ett år sedan öppnade den särskilda satsningen ”En väg in” och nu märks resultatet, allt fler unga får ett första besök till BUP inom vårdgarantins 30 dagar.

Oavsett var man bor i Västra Götaland kan man numera ringa ett nummer, 010-435 86 50, för att få råd och stöd kring barns psykiska ohälsa. Numret är till unga och deras föräldrar men även personal inom exempelvis primärvården, elevhälsan eller socialtjänsten.

– Vi vänder oss till de unga som inte har någon kontakt med vården kring sin psykiska ohälsa, de allra flesta som ringer får telefonrådgivning samma dag eller dagen efter, säger Anna Carlstrand som är verksamhetssamordnare för VGR:s tillgänglighetsprojektet för BUP där En väg In är en del.

Hjälp att hitta rätt

Sedan starten för ett år sedan har över 7100 samtal kommit till En väg in. De allra flesta, 75 procent, är föräldrar eller patienter. Vanligast är det att den som ringer får rådgivning kring sin fråga, men telefonrådgivningen kan också leda till att patienten uppmanas besöka sin vårdcentral eller att man bokas in för ett första besök på BUP. Ett fåtal fall leder till att den akuta BUP-jouren kopplas in.

– En väg in gör det lättare att få kontakt för råd och stöd när man är orolig för sitt barn som har psykisk ohälsa. Man kan se En väg in som ett triagecenter där vår expertkunskap består i att veta vilken hjälp som ges på de olika ställena i vårdkedjan, säger Sara Lundqvist, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på En väg in.

– Vissa problem kanske ska hanteras av primärvården, i andra fall är BUP rätt instans. Eller så kan den som ringer få tips och råd om hur man kan hjälpa sig själv genom exempelvis olika stödorganisationer och chattgrupper, fortsätter Sara Lundqvist.

En väg in är till för alla barn och ungdomar, 0–17 år, med psykisk ohälsa och som saknar pågående vårdkontakt för detta. Barn och ungdomar som redan har en pågående kontakt för sin psykiska ohälsa, med primärvården eller barn- och ungdomspsykiatrin, hänvisas till sin ordinarie mottagning.

Tar hand om alla remisser

Telefonrådgivningen är en del av En väg in, en annan del i satsningen är att alla remisser som är ställda till BUP i VGR hanteras av En väg in. Under året som gått handlar det om nästan 10 000 remisser från exempelvis primärvård, elevhälsan, privatläkare och egenremisser som hanterats.

– Tidigare bedömdes remisser på olika sätt, många lokalt på den enskilda BUP-mottagningen. Nu blir det en mer jämlik bedömning i hela regionen och vi har möjlighet att boka in tider direkt på VGR:s alla BUP-enheter. Vi har kunnat minska väntetiden till ett första besök och ökat andelen som får ett första besök inom vårdgarantin, säger Sara Lundqvist.

Bättre än riksgenomsnittet

I början av förra året, februari 2022, var det 40 procent av de unga som fick sitt första besök på BUP inom vårdgarantins 30 dagar.  I mars startade En väg in och sedan dess har siffrorna för VGR varit bättre än riksgenomsnittet när det gäller första besöket till BUP. I slutet av förra året fick över 80 procent sitt första besök inom 30 dagar. I februari i år var motsvarande siffra 63 procent.

– I början av ett år brukar siffrorna minska något. Det är alltid ett extra stort remissinflöde efter julledigheterna men vi fortsätter att ligga över riksgenomsnittet, säger Anna Carlstrand.

– För ett år sedan kunde det spela roll var i regionen du bodde om du kunde bli en patient på BUP eller inte. Det gör det inte längre. Vi har ökat tillgängligheten till första besök och nu hoppas vi kunna öka tillgängligheten till övriga delar av den barn- och ungdomspsykiatriska vården, alltså utredning och behandling, säger Anna Carlstrand.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: En väg in

En väg in är ett regiongemensamt kontaktcentrum, med uppdrag att ta emot telefonsamtal, egenremisser och 1177-meddelanden från invånare (barn och ungdomar 0–17 år och/eller vårdnadshavare) samt remisser och rådgivningssamtal från vårdgrannar och samverkanspartners. En väg in är öppet klockan 08.00 till 16.30 helgfri måndag till fredag och tar då emot telefonsamtal från invånare, andra vårdgivare och samverkanspartners samt bedömer remisser till som inkommer till barn- och ungdomspsykiatrin i Västra Götaland.

En väg in nås på telefonnummer 010 – 435 86 50.

Läs mer om En väg in på deras hemsida.