Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Anna Hedman har haft flera olika roller under pandemin. Foto: privat

”Jag har nog aldrig blivit så utskälld, idiotförklarad och totalsågad”

När nästan alla invånare vill ha vaccin samtidigt, men det bara finns vaccin till en bråkdel, har Anna Hedman haft det hett om öronen. Som stabschef och samordnare för vaccinationssamordningen har hon haft en nyckelroll när det gäller att vaccinera västsvenskarna mot covid-19. Men det är inte den enda rollen hon haft i VGR under pandemin.

– När pandemin startade var jag projektledare för om- och nybyggnationer på SU område 2. Från första dagen kom jag att vara verksamhetens samordnare för tomten Östra avseende att ta fram containrar för triagering utanför akutmottagningarna vuxen, barn, förlossning samt psykiatri. De stod på plats inom några dagar. Därefter var jag ansvarig kontaktperson gentemot försvarsmakten och projektledare för uppförandet av IVA-tälten samt eftervårdstälten.

Slutade och började igen

Under hösten 2020 bytte Anna Hedman jobb och gick till Göteborgs Universitet. Men när alla skulle arbeta hemifrån under pandemin blev Anna lite hängande i luften på GU och hon kontaktade VGR och erbjöd sin hjälp.

– Den 3 december 2020 började jag tillsammans med Kristine Rygge att bygga organisationen för vaccination mot covid-19. Inledningsvis var jag inlånad från GU i 3-4 månader men som synes har jag blivit kvar. Min roll kom att bli som Stabschef, Samordnare för vaccinationssamordningens sekretariat. När nu särskild organisation covid-19 avslutas så kommer jag fortsatt ha en roll som samordnare för den regionala vaccinationssamordningen.

Från ditt perspektiv, hur har du upplevt pandemin?

– Väldigt intensiva tre år som lärt mig så mycket. Både i smått och stort. Det var en konstig upplevelse att gå från arbetsintensiva dagar på plats i verksamheten och med många människor omkring mig där jag kände alla, till att plötsligt sitta framför datorn och arbeta tillsammans med många nya människor som jag bara visste hur de såg ut genom en bild på teams.

– Men det kanske viktigaste lärdomen jag tar med mig är alla fantastiska människor som arbetar inom eller på uppdrag av VGR. Vilken insats så många gjort som också varit utanför sin ordinarie roll. Som medarbetare i VGR så känner jag stolthet och trygghet med att VGR kan och levererar när det gäller.

Aldrig blivit så utskälld

– Samtidigt har jag nog aldrig blivit så utskälld, idiotförklarad och totalsågad av såväl invånare som medarbetare i regionen som under vaccinationsstartens första månader. Vi kom att få ta mycket ilska, frustration och kanske egna rädslor från många där i början. Det gick tack och lov över när vaccinet började flöda.

Finns det någon särskild händelse/tidpunkt som du tänker extra mycket på?

– Först efter 10-11 månader sågs vi live, vi som arbetat tillsammans 10-14 timmar om dagen, det var en speciell känsla. Sen är det ju de gånger invånare uttryckt sin uppskattning eller vad som kan kännas som ett genombrott och det var nog när plötsligt vaccinet räckte till och vi slapp fördela varenda liten vial. Också när bitarna plötsligt föll på plats och arbetet i sekretariatet tog ny form och kom att fungera så mycket bättre. Det var tack vare en av personerna i sekretariatet som var kritiskt till ordningen men också kom med förslag på lösning.

Vilka lärdomar tar du med från pandemin för framtiden?

– Uttrycket tillsammans blir vi starka har på riktigt fått en innebörd för så har det varit hela resan. Även om många varit kritiska och till och med arga så har det ändå slutat i något eller några steg framåt. Att vi arbetat på bredden, många funktioner, tillsammans. Det har inte spelat någon roll vilken yrkestitel personer haft, alla har haft stor respekt för varandras kunnande där och då.

– För vaccinationssamordningens skull så tar vi med oss massor av det arbetssätt vi haft in i en ny organisation. Även kopplat till pandemiplan och beredskapsplan, nu vet vi vad som behövs och vad som krävs. Grunden är lagd. Sen önskar jag inte någon pandemi på många år.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta

I slutet av mars 2023 lämnar Västra Götalandsregionen den särskilda covid-19-organisation som varit aktiv i över tre år för att hantera pandemin. Med anledning av detta har VGRfokus intervjuat flera företrädare som haft centrala roller under pandemiarbetet.

Läs övriga texter här:

Åtta röster om tre år med pandemin

Tre år med pandemin – röster från stormens öga