Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Kristine Rygge var ständigt i strålkastarljuset som vaccinsamordnare i Västra Götaland. Foto: Andreas Kron

”Jag tog folk i handen och visade vägen till vaccinationsmottagningen”

Som vaccinationssamordnare för Västra Götalandsregionen har Kristine Rygge varit vaccinationsarbetets mittpunkt när närmare 1,3 miljoner västsvenskar vaccinerats mot covid-19. En roll som gjort att hon kallats Västsveriges mäktigaste person av Göteborgs-Posten och blivit inbjuden till Kungaparets Sverigemiddag. En roll som gett henne både hat och kärlek.

– Jag hade gjort det igen, när som helst. Det har varit fantastiskt lärorika år där alla som varit inblandade varit flexibla, det har varit prestigelöst, beslutsvägarna korta och vi har alla kämpat för samma sak, säger Kristine Rygge.

Kristine Rygge är i grunden läkare och specialist i intermedicin och jobbade på Sahlgrenska Universitetssjukhusets akutmottagning när hon klev in i Västra Götalandsregionens pandemiarbete. Först som provtagningssamordnare där hon jobbade med primärvården och kommunerna för att säkra tillgången till provtagning. Det nära samarbetet med primärvården gjorde att steget till vaccinationssamordnare kändes naturligt när det blev dags för att börja förbereda vaccinationerna av Västra Götalands invånare.

– Jag förstod att det skulle bli tufft men jag kunde aldrig tänka mig vilket enormt tryck det skulle bli. Alla trodde vi att vi skulle få en massa vaccin, det var de besked som gavs, men verkligheten visade sig vara annorlunda.

Första vaccinationen

Den första västsvensken vaccinerades mot covid-19 den 27 december 2020 och den första vaccinationsdagen hade VGR fått 400 doser till 22 000 äldre på särskilda boenden i Västra Götaland, som var den först prioriterade gruppen att vaccineras. Under de kommande veckorna sipprade det in små leveranser av vaccin som skulle fördelas mellan länets 49 kommuner.

Det första halvåret var en tid med tvära kast. Olika besked om hur mycket vaccin som skulle komma till VGR, vaccin från Astra stoppades för äldre för att senare endast vara tillåtet för äldre, vaccin från tillverkaren Jensen kom inte alls, vilka grupper som skulle prioriteras för vaccin förändrades allt eftersom och en stor mängd vaccinatörer och invånare väntade på vaccin.

– Vi hade en upparbetad organisation som var beredd att hantera stora mängder vaccin men under hela första halvåret 2021 hade vi brist på vaccin. Vi tvingades lägga all tid på att prioritera och fördela det lilla vaccin vi hade.

Först i maj 2021 var vaccinationstillgången tillräckligt säker så att VGR kunde börja vaccinera alla över 50 år.

– Jag kommer ihåg den dagen, när alla över 50 hade chansen att få sitt vaccin för då kunde vi skydda dem som behöver det mest.

Hur har det varit att arbeta under den här turbulenta tiden?

– Trots alla problem så gav det mycket mer energi än vad det tog. Varenda ny person som kunde få vaccin gav en enorm tillfredsställelse, nu hade vi kunnat skydda ännu en person. Sedan blev det en enorm lättnad när vaccinet äntligen kom i större mängder.

Viktigt med transparens och synlighet

I dag har över 4,1 miljoner vaccindoser mot covid-19 getts i Västsverige. 84 procent av alla invånare över 12 år har tagit minst en dos vaccin. 80 procent av dem över 65 år har tagit minst fyra doser. Vaccinationsarbetet i Västra Götaland fortsätter men inte längre med Kristine Rygge som vaccinationssamordnare. Sedan början av året är hon i stället vårdcentralchef för Närhälsan Eriksberg.

– Jag är verkligen imponerad av hur primärvården jobbat under pandemin och det känns som ett bra steg att fortsätta jobba inom primärvården.

Vilka lärdomar drar du från pandemin?

– Vad gäller organisationen så använd den kunskap som finns i organisationen, de som är närmast verksamheten är de som vet och när vi drog ihop sjukhusen, primärvården och kommunerna i samma möten blev det bra. Använd befintliga nätverk och bygg ut dessa i stället för att bygga nytt.

– Mina personliga lärdomar är att transparens och synlighet är en framgångsfaktor. Var öppen med det du vet och det du inte vet. Jag har haft en öppen telefon och alla har kunnat ringa mig, medier, politiker, medarbetare och invånare. Det har varit övervägande gott.

Kristine Rygge har varit utsatt för hot och hat. Kritiska vaccinationsmotståndare och frustrerade invånare som väntar på sitt vaccin. Men det som dröjer sig kvar är de positiva mötena med invånare.

– De som stoppat mig på stan har nästan uteslutande varit positiva. Så klart inte alla, folk har varit rädda och rädsla leder till frustration och då har jag varit en naturlig person att ta ut det på. Det kan jag förstå, men ibland har det gått lite för långt. Men som sagt, det är de positiva mötena som sitter kvar.

Möten med invånare

Något som är typiskt för Kristine Rygge är att hon engagerar sig på individnivå. Många av invånarnas frågor i sociala medier och via mejl har hon personligen besvarat, hennes telefon har varit öppen och när enstaka personer fuskade sig till en vaccindos ringde Rygge själv för att få stopp på fusket.

– Ja, det var jag som ringde och det är också jag som har ringt och hjälpt folk att boka tider när de inte hittat. Jag har mer eller mindre tagit folk i handen på stan och visat vägen till vaccinationsmottagningen när de inte hittat själv. Det är det jag menar varit en fördel med att vara öppen och tillgänglig, så att de vet vem jag är så de kan be mig om hjälp.

Men hur har du haft tid och ork att gå in på individnivå?

– Det är just för att det gett mig mycket mer energi. Från att ha varit rädda och oroliga har folk blivit så glada när jag kunnat hjälpa dem. Som när jag stod i kön på apoteket med varor i handen och en invånare kommer fram och säger att hon inte hittar någon vaccinationstid. Vi går in på samlingssidan ihop och hon får en tid. Liknande episoder hände flera gånger, på caféer och i Slottsskogen till exempel.

Hur har du personligen upplevt pandemin?

– Det som kanske påverkat mest är att jag inte fått åka hem till Norge som jag velat. Mamma fick komma och lämna julklapparna på Svinesundsbron. Men jag har själv inte blivit särskilt påverkad av själva sjukdomen, jag har haft covid men aldrig varit särskilt sjuk.

Intervjun lider mot sitt slut, vad är det sista du vill säga?

– Jag vill framföra ett kämpestort tack för alla insatser som alla lagt ner för att bekämpa pandemin. Det har varit en extremt pressad vardag, framför allt inom vården, men även de som har jobbat med organisationen har gjort ett fantastiskt jobb, säger Kristine Rygge.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta

I slutet av mars 2023 lämnar Västra Götalandsregionen den särskilda covid-19-organisation som varit aktiv i över tre år för att hantera pandemin. Med anledning av detta har VGRfokus intervjuat flera företrädare som haft centrala roller under pandemiarbetet.

Läs övriga texter här:

Åtta röster om tre år med pandemin

Tre år med pandemin – röster från stormens öga