Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: Valentin

VGR ska bli bättre på att upptäcka bristande jämställdhet

Från och med nu deltar Västra Götalandsregionen (VGR) i en satsning där regionen ska identifiera jämställdhetsutmaningar i verksamheten och därefter genomföra förbättringar i styrning och ledning. Förhoppningen är att det ska leda till att kvinnor och män får samma service och resurser, exempelvis i hälso- och sjukvården.

Män och kvinnor som söker vård för smärta kan bemötas på olika sätt, just beroende på sitt kön. Det visar en färsk avhandling från Göteborgs universitet.

– Den nya forskningen om smärtlindring är ett exempel på ett område som vi skulle kunna jobba med framöver, men det förekommer ojämställdhet inom en mängd olika verksamheter och områden, säger Maria Talja, regionutvecklare på hållbarhetsavdelningen på VGR:s koncernkontor.

Hon är en av deltagarna i en grupp från VGR som ska delta i den tvååriga satsningen Modellkoncept för jämställdhet som leds av Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Tanken är att deltagarna ska identifiera utmaningar på jämställdhetsområdet och därefter strategiskt försöka motarbeta orättvisor.

– Vi kommer att samarbeta med tre andra regioner – två som redan har genomgått konceptet och nu är mentorer, och en som vi ska benchmarka med. Det handlar om erfarenhetsutbyte för att utveckla organisationens arbete med jämställdhet.

Systematiskt förbättringsarbete

Konceptet börjar med arbete kring ledning och styrning, för att därefter gå in på systematiskt förbättringsarbete. Till sist sker analys och resultatuppföljning.

För VGR:s del är tanken att jämställdhetsarbetet ska förstärkas inom ramen för regionens hållbarhetsmål.

– Vi vill stärka jämställdhetsarbetet i regionen så att det blir mer systematiskt. Att det inte handlar om vissa enskilda verksamheter och projekt, utan att det kommer in på ett tydligare sätt i hela VGR.

Vad är risken om man inte jobbar med jämställdhetsarbete?

– Resursfördelningen mellan kvinnor och män blir ojämställd, man kan till exempel få olika behandlingar eller olika bemötande på grund av kön. Det kan helt enkelt leda till diskriminering.

Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se


Ny forskning om smärta och könsnormer i vården

Anke Samulowitz är regionutvecklare på VGR:s Kunskapscentrum för jämlik vård, sjukgymnast och psykolog. Nyligen disputerade hon på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet på avhandlingen Pain, gender norms and psychosocial resources. A critical appraisal of taken for granted ideas on men and women with pain.


Västra Götalandsregionens hållbarhetsmål

VGR:s hållbarhetsmål sätter ambitioner och prioriteringar för hållbarhetsarbetet fram till 2030. Under den tiden ska hållbarhet successivt integreras i alla styrande dokument för VGR:s huvuduppdrag inom hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och kultur.


Modellkoncept för jämställdhet

Konceptet syftar till ”likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor och män, flickor och pojkar” enligt arrangören SKR.

Både kommuner och regioner kan delta. Varje kommun/region identifierar egna områden som kan förbättras.

Från varje organisation deltar minst en högt uppsatt politiker, en högt uppsatt chef och en strateg/motsvarande. Från VGR deltar, utöver regionutvecklaren Maria Talja, politikerna Gunilla Lindell (KD) och Louise Åsenfors (S), samt Viveca Reimers, chef för VGR:s avdelning för mänskliga rättigheter. Därutöver kommer en intern arbetsgrupp bildas.

Modellkoncept för jämställdhet startade med ett pilotprojekt för kommuner år 2015. Mellan 2018 och 2020 genomfördes en pilot för regioner. I dag har omkring 40 kommuner och 8 regioner deltagit i konceptet. En ny omgång startade i februari 2023, där VGR deltar.