Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Foto: José Lagunas Vargas

”Vi har levt i ett väglöst land”

De senaste tre åren har Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg förekommit i över 8 000 nyhetsartiklar. Nästan dagligen har han informerat om och uppmanat västsvenskarna att skydda sig mot pandemin. Efter tre års hårt arbete är det viktigt att vi alla drar lärdomar inför nästa pandemi – för en sådan kommer, säger Thomas Wahlberg.

Tidiga morgnar, sena kvällar, ibland långt in på nätter och helger. Sedan början av år 2020, har Thomas Wahlberg och hans kollegor på Smittskydd Västra Götaland jobbat med covid-19-pandemin.

– Den 26 februari 2020 fick vi det första bekräftade fallet av covid-19 i Västra Götaland. Det var det andra fallet i Sverige och det första fallet i Västra Götaland. Det är en särskild händelse under pandemiåren som fastnat i mitt minne. All den enorma mängd smittspårning som gjordes kring det fallet och det var också en helt ny upplevelse att plötsligt ha allt fokus på sig, det var pressmeddelande och vi kallade till presskonferens samtidigt som vi skulle hantera det enskilda fallet, säger Thomas Wahlberg.

Och därifrån bara fortsatte det. Nya fall dök upp, smittspårningen blev allt mer omfattande och hela världen försökte förstå den sjukdom som spreds från land till land.

– Ingen kunde någonting från början om den här pandemin och viruset, vi hade inte svar på allt som alla ville ha svar på. Man gjorde så gott man kunde utifrån den kunskapen som fanns med nationella rekommendationer som ofta ändrades i takt med ny kunskap.

Information och kommunikation

Förutom att förstå och följa smittan har Smittskydds arbete till stor del handlat om information. Information till sjuka, vården, kommuner, skolor, äldreboenden, medier, näringsliv. Listan kan göras lång.

– Information och kommunikation har varit grunden i arbetet. Det har funnits ett enormt informationsbehov överallt och det räcker inte att gå ut med en information. Många vill ha särskild information för just deras verksamhet, deras områden, säger Thomas Wahlberg.

– Många har haft åsikter om vad skulle göras, men mycket kunde vi eller fick inte göra. Ena sidan ville stänga ner samhället, restauranger, köpcentra och skolor. Den andra sidan tyckte tvärtom, att pandemin bara var trams, fortsätter han.

Har du varit pressad?

– Man har fått försöka gå en väg trots att det har funnits mycket åsikter. På något sätt har vi alla levt i det här väglösa landet, alla människor och myndigheter. En ny sjukdom, ett nytt virus, alla har blivit påverkade av pandemin på något sätt och det har gjort att vi alla tyckt till och varit engagerade.

Har invånarna lyssnat på dig?

– Även om det varit en högljudd polariserad debatt så tror jag att den stora majoriteten av befolkningen ändå har lyssnat och på bästa sätt försökt anpassa sig. Titta bara på hur många som ställde om, började distansarbeta, folk undvek att trängas i affären och höll avstånd. Det flesta har haft ambitionen att följa råden.

Skydda folk från att bli sjuka

Thomas Wahlberg har själv klarat sig lindrigt från sjukdomen. Själv har han aldrig testat positivt för covid-19 och hans närmaste omgivning har varit förskonad från allvarliga fall. Men ändå har han påverkats av hur covid-19 har drabbat andra.

– Det är därför jag känner att det varit så viktigt att göra allt man kan för att hålla nere smittspridningen och undvika att folk blir sjuka. Det fick vi driva ganska hårt ett tag, med ganska hårda inskränkningar. Gymnasieskolan höll stängt, folk kunde inte träffas, julfirandet… allt det här var ju för att folk inte skulle bli sjuka och svårt sjuka.

Finns det något du hade velat göra annorlunda under pandemin?

– Vi har haft svårt att nå alla grupper i samhället med information, vi vet ju att det varit svårare områden, det kan ha varit olika språk och så vidare och det är en viktig lärdom inför kommande pandemi, hur når vi bättre ut med vår information till alla?

– Men jag tror att när vi så småningom tittar i backspegeln då ser att den svenska strategin på det stora hela nog var klok ändå. Väldigt mycket byggde på att få med stora delar av befolkningen samtidigt som det gällde att hålla i gång samhället så långt det gick. En pandemi rör hela samhället och befolkningen så det är mycket hänsyn som behöver tas och överväganden som måste göras.

Allt kan inte planeras

Thomas Wahlberg beskriver pandemin som ett väglöst land. Det som var en sanning ena dagen kunde vara helt förändrat nästa dag, och oavsett hur bra planeringen var så har det funnit mycket det inte gått att planera för eller förutse.

– Det man fått lära sig att leva med under de här åren är att man inte kan planera allt utan man måste lära sig leva, arbeta och verka i en ovisshet. Man vill så gärna vet hur det kommer se ut i morgon, om en vecka, om en månad och lägga upp en plan för det. Men är det något vi sett under pandemin så är det att vi måste vara beredda på att ändra om, styra om och tänka om. Och man måste själv mentalt vara beredd på att hantera den här ovissheten.

Thomas Wahlberg menar att det är viktigt att alla drar lärdomar medan pandemin finns i färskt minne hos var och en. Inte bara pandemin utan även krig och naturkatastrofer är tydliga tecken på att hela samhället måste vara förbereda för kriser och alltid ha ett kristänk. Och vad gäller kommande stora världsomfattande sjukdomsutbrott så kommer de komma.

– Det är viktigt att vi drar väldigt mycket lärdomar av det vi varit med om när vi nu skapar och reviderar beredskapsplaner och pandemiplaner. Inget vet när nästa pandemi eller epidemi kommer eller hur omfattande den blir. Men att den kommer, det vet vi, så har det alltid varit och kommer nog alltid vara så. Så det gäller att dra lärdomar från det vi varit med om och förbereda så bra vi kan.

Vad tror du om framtiden vad gäller covid-19?

– Med den vaccinationsstrategi som vi haft i Sverige och världen hoppas jag verkligen vi inte ska behöva se den svåra sjukligheten som vi såg i början även om det skulle komma nya varianter av covid-19. Även om covid kommer vara en sjukdom som kommer att finnas hoppas vi att vi har det värsta bakom oss, säger Thomas Wahlberg.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta

I slutet av mars 2023 lämnar Västra Götalandsregionen den särskilda covid-19-organisation som varit aktiv i över tre år för att hantera pandemin. Med anledning av detta har VGRfokus intervjuat flera företrädare som haft centrala roller under pandemiarbetet.

Läs övriga texter här:

Åtta röster om tre år med pandemin

Tre år med pandemin – röster från stormens öga